21 Mayıs 2011 Cumartesi

Uzmanlar Çesitli hastaliklardan günde bir yemek kasigi keten tohumu tüketilerek koruna bilinecegini söylediler.
Salata, hamur isleri ve yemeklerde kullanilan keten tohumu, insan sagligini etkileyen birçok hastaliga engel oluyor. Oda sicakliginda 1 yil tazeligini koruyan keten tohumu ögütülmesi halinde hava geçirmez kapakli bir kavanozda 30 gün boyunca saklanabiliyor.


Keten tohumunun mide-bagirsak sorunlarina iyi geldigini söyleyen uzmanlar, keten tohumunun bagirsaklari yumusattigini ve kabizligi giderdigini kaydettiler. Kemikleri güçlendirdigi için özellikle menopoz döneminde yararli oldugunu ifade eden diyetisyenler, keten tohumunun insan sagligina faydalarini söyle siraladilar:
“Bagisiklik sistemini güçlendirir. Kalp-damar hastaliklarindan korur. LDL kolesterol ve trigliserit seviyesini, yüksek tansiyonu düsürür. Romatizmal hastaliklari önler. Sinir sistemini ve hafizayi güçlendirir. Kan sekerini dengeler. Konsantrasyon bozukluguna, yaslanmaya bagli dikkat daginikligina karsi iyi gelir. Haricen kullanildiginda yaralarin çabuk iyilesmesini saglar, nasirlarda kompres olarak, ayrica egzama ve sedef hastaliklarinda kullanilir. Solunum yolu hastaliklarinda olumlu etki yapar. Ruhsal bozukluklara karsi iyi gelir. Öksürügü giderir. Agiz boslugu, bogaz ve dis eti rahatsizliklarinda gargara olarak kullanilir. Omega-3, omega-6 yag asitlerinin iyi bir kaynagi olan keten tohumu, yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif içerir, gögüs, kolon, prostat kanserine karsi koruyucu olan lignanlarin kaynagidir.”


Günde 1 yemek kasigi keten tohumu tüketilmesinin yeterli oldugunu söyleyen uzmanlar, keten tohumunun nasil tüketilebilecegi hakkinda ise söyle yol gösteriyor:
“Kaynatilarak içilebilir. Dövülerek, ögütülerek toz haline getirilebilir ve bir kasik miktarinda agza atildiktan sonra arkasindan su içilebilir. Kavrulmus olarak tüketildiginde ise daha lezzetli olur. Keten tohumunun çok özel bir tadi veya kokusu yoktur, ama kavrulunca güzel bir tada kavusur. Tohum seklinde tüketilecekse iyice çignenmelidir. Keten tohumlari sert olduklarindan, dikkatli bir çignemede bile ögütülemeyebilirler ve bu da yeterince sindirilmeden vücuttan atilmalarina sebep olur. Ögütülmüs keten tohumunun sindirimi çok daha kolaydir. Keten tohumunu ögütmek için, karabiber veya kahve el degirmenleri ya da bu tip tohumlari ögütmek için özel olarak üretilmis elektrikli ögütücüler kullanilabilir. Yeterli miktarda balik tüketmiyorsaniz, omega-3 yag asidi ihtiyacinizi karsilamak için hamur islerine de keten tohumu ekleyebilirsiniz. Hamile, emziren kadinlar ve küçük çocuklarin ise keten tohumu kullanmamalari önerilir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder