21 Mayıs 2011 Cumartesi

Uzmanlar yaslanmanin altinda yatan nedenleri bulma arayislarinda, cildin yaslanmasinin temel ilacinin hücre yenilenmesi oldugunu buldular. Hücre yenilenmesinin temel maddesi ise protein.


Hücrelerimizin yapitaslari aminoasitlerden olusmaktadir. Protein sindirilirken amino asitlere parçalanarak hücrelerin kendilerini yenilemelerinde kullanilir. Yeterince protein alinmazsa vücudumuzun yaslanma süreci hizlanir.


Bu basit gerçek, beslenmeye bakisinizi gelecek ögünden baslayarak degistirebilir.


En iyi protein seçenekleri


Tam yagli süt ve süt ürünlerinde ve kirmizi ette (sigir, kuzu, dana dahil) blo miktarda asit bulunmaktadir, dolayisiyla sinirli porsiyonlarda tüketilmelidir. Onun yerine, balik, yumurtanin beyazi, derisi soyulmus tavuk ve hindi gögsü tercih edilmelidir.


Size balik yeter


Genç kalmanizi saglayabilecek besinler arasinda ilk sirayi balik alir. Her türden balik doymusluk orani düsük yagla yüksek kalitede ve kolayca sindirilen proteinlerin kaynagidir. Baligi öteki protein kaynaklarindan ayiran sey içinde bulunan yag türü ve yag asidi miktaridir.


·Deniz ürünleri besin açisindan yogundur. Dolayisiyla yüksek miktarda protein ve önemli oranlarda vitamin ve mineral içerir. Doymus yag ve kalori oranlari da yüksek degildir.


·Deniz ürünleri temel aminoasitlerin tümünü sunan mükemmel bir protein kaynagidir. Deniz ürünlerinde bulunan protein kolayca sindirilir. Bu açidan her yastan insan için mükemmel bir besin kaynagi olusturur.


·Deniz ürünleri iyi bir B vitamini kaynagidir. Saglikli gelisim ve büyüme için gereken kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, kükürt, florin, selenyum, bakir, çinko, iyot gibi temel mineralleri saglar.


·Çogu deniz ürünündeki kolesterol seviyesi yüksek degildir. Baliktaki kolesterol orani genellikle düsük olsa da kabuklu deniz hayvanlarinda bu oran yükselebilir. Ancak kolesterol seviyesi yüksek olan kalamar gibi besilerde bile bu oran yumurtadakinden düsüktür.


·Deniz ürünlerinde çok az miktarda yag bulunur. Bunlar da ‘iyi yaglar’dir. Deniz ürünlerindeki doymus yag orani da digerleriyle karsilastirildiginda çok daha azdir.


Yemeklerinizde kirmizi et yerine baliga yer vermekle toplam yag ve doymus yag aliminizi kayda deger ölçüde azaltabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder