21 Mayıs 2011 Cumartesi

Yiyecekler,Yiyecekler buzdolabina nasil koyulur


Yiyeceklerimizin uzun süre tazeligini koruyabilmesi için saklama kosullarina özen göstermeniz sarttir sevgili Arkadaslarim. Yiyecekleri buzdolabiniza dogru sekilde yerlestirerek daha uzun süre taze kalmalarini saglamanizda mümkündür.


Uzman Diyetisyen Binnur Okan, “Yiyecekler buzdolabina dogru yerlestirilmezse erken bozulabilir ya da bakteri gelisebilir” diyor. Özellikle et, tavuk, balik, süt, yogurt, yumurta, peynir gibi hayvansal kaynakli bütün ürünler potansiyel riskli olarak kabul edildiginden, bir de normalde potansiyel riskli olmayan pirinç, patates gibi yiyecekler pistikten sonra riskli hale gelen besinler oldugundan, buzdolabini yerlestirirken bunlara özel önem vermek gerekiyor.


Buzdolabinda raflar arasi sicaklik farki oldugunu hepimiz biliyoruz. Buzluga en yakin olan raf her zaman en soguktur ve asagi raflara dogru sogukluk derecesi azalir. Bu nedenle Binnur Okan da potansiyel risk grubundaki yiyecekleri, yani bakteri üremesi olabilecek ürünleri her zaman için en üste koymamiz gerektigini söylüyor.


Buzdolabinda hangi besin hangi rafta olmali?


En üst kata et, balik, tavuk; ikinci rafa peynir, süt, yogurt; daha asagida yemekler, en alta da sebzeleri koymak gerekiyor.


Sebzeler posetinden çikarilmali


Çogumuz sebzeleri posetleriyle buzdolabina koymayi tercih ederiz. Oysa posetten sebzeye sürekli bir plastik geçisi oldugundan, sebzeyi posetinden bosaltip buzdolabina yerlestirmemiz gerekiyor.


Pismis ve çig et birbirine yakin olmamali


Buzdolabinda pismis ve pismemis etlerin birbiriyle temas etmemesi gerekir. Çünkü çig et çabuk bakteri üretir ve pistiginde bakteriler ortadan kalkar. Ancak onu çigken diger besinlerle ayni yere koyarsak, bakterileri diger besine bulastirmis oluruz.


Yumurta kutusunda saklanmali


Yumurtanin hem kendisi hem de kabugu çok ciddi bakteri tasidigindan yumurtayi aldigimiz kutunun içerisinde muhafaza etmeliyiz. Yani yumurtalari buzdolabinin içindeki yumurta raflarina dizmek yanlis! “Çünkü yanina konulmus herhangi bir besin, örnegin yarim limon varsa, bakterilerin çapraz geçis ile tasinmasina sebep oluruz” diyor Binnur Okan. Bir de yumurtaya dokunduktan ve kirdiktan sonra da ellerimizi sabunlu su ile dezenfekte etmemiz gerekiyor.


Buzluktaki yiyecekler nasil çözdürülmeli?


Derin dondurucular artik mutfaklarimizin vazgeçilmezi oldu. Böylece hiçbir mevsim hiçbir yiyecekten mahrum kalmiyoruz. Ancak burada muhafaza ettigimiz yiyecekleri dogru sekilde çözdürmek çok önemli. Buzluktan çikan yiyecekler kesinlikle kalorifer üstünde, oda sicakliginda çözülmemeli. Öncelikle buzdolabinda alt raflarda, su sizdirmayacak uygun kaplar içinde buzlarinin çözülmesini saglamaliyiz. Acelemiz oldugu durumlarda ise soguk su altinda çözdürebiliriz.


Dondurma ve yogurt kaplarini saklama kabi olarak kullanmayin!


Siz de satin aldiginiz dondurma ya da yogurt kaplarini saklayip artan yemekleri muhafaza etmekte mi kullaniyorsunuz? Unutmayin, plastik kaplar her zaman en sagliksiz olandir. Üstelik dondurma ve yogurdun üzerindeki son kullanma tarihi, ayni zamanda kabin da son kullanma tarihidir. Bu tarihi geçirirseniz kabin içine koydugunuz yiyecek ve içeceklere plastik geçisi olur. Iste bu nedenle mümkün oldugunca cam kavanoz kullanmalisiniz.


Süt kendi kutusunda saklanmali


Ancak Diyetisyen Binnur Okan bir uyarida bulunuyor: “Sadece süt için cam önermiyoruz. Çünkü süt çok ciddi B2 vitamini kaynagidir. Günes isigi aldiginda bu vitamin kaybolur. O yüzden isigi geçirmeyecek kaplarda saklanmasi gerekir. Kendi kutusunda buzdolabinda saklanabilir.”


En sagliklisi cam kaplar…


Buzdolabinda veya disarida yiyecekleri saklamak için en saglikli malzeme cam. Yiyeceklerinizi mümkün oldugunca cam kaplarda saklayin. Yiyecek saklamak için alüminyum kaplari ise hiç kullanmamaya çalisin.


Saglikli Beslenme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder