21 Mayıs 2011 Cumartesi

Zencefil; genellikle ekvatoral iklim özelliklerine sahip olan ülkelerde yetismekte olan sarimsi gri renklere sahip ve yuvarlak biçimli bir bitkidir. Topragin yaklasik olarak iki – üç karis altinda yetismekte ve yapi olarak dügüme benzeyen köklere sahip olmaktadir. Ülkemizde ise zencefilin ticaret amaci güdülmeyen yetistiriciligi yapildigi bilinmektedir. Türkiye’de kullanilacak özelliklere sahip olmayan bir bitkidir. Özellikle uzak dogu toplumlari (çin, Hindistan, Banglades) üretimini yaparak pek çok konuda bitkisel olarak sifa aramaktadirlar. Yapilan arastirmalarda Uzak Dogu topluluklarinda ve özellikle Çin’de yirmi asirdir üretimini yapildigi bilinmektedir. Hemen hemen toplumun her kesimi tarafindan da aktif olarak kullanilmaktadir. Çin’de her türlü sindirim rahatsizliginda ( ishal, su kaybi, mide rahatsizliklari, bagirsak hastaliklari) aktif olarak kullanilmaktadir. Hindistan’da ise aktif olarak bu bitki çocuk hastaliklarinda ve enfeksiyon kaynakli rahatsizliklarda siklikla kullanilmaktadir. Ülkemizde her ne kadar çok fazla bilinip kullanilmasa da tüm Dünya’da siklikla tercih edilen ve aranilan bir baharat türüdür. Bu kadar ünlü olmasinin temel özelligi de bu bitkinin grip ve nezleye karsi aktif olarak mücadele etmesidir. Yapilan arastirmalarda zencefilin soguk alginliklarina karsi aktif olarak kullanildigini ve etkili bir mücadele yöntemi oldugunu ortaya çikarmistir. Genel olarak deginmek gerekirse 5.000 yila yakin bir süredir, dünya üzerinde bulunmaktadir. Iliman iklimin yaygin oldugu tüm topraklardan Dünya’ya sunulmus büyük bir nimettir. Zencefilin Yapisal Özellikleri Ve Sekil Olarak Incelenmesi:

 


Hindistan’da ise aktif olarak bu bitki çocuk hastaliklarinda ve enfeksiyon kaynakli rahatsizliklarda siklikla kullanilmaktadir. Ülkemizde her ne kadar çok fazla bilinip kullanilmasa da tüm Dünya’da siklikla tercih edilen ve aranilan bir baharat türüdür. Bu kadar ünlü olmasinin temel özelligi de bu bitkinin grip ve nezleye karsi aktif olarak mücadele etmesidir. Yapilan arastirmalarda zencefilin soguk alginliklarina karsi aktif olarak kullanildigini ve etkili bir mücadele yöntemi oldugunu ortaya çikarmistir. Genel olarak deginmek gerekirse 5.000 yila yakin bir süredir, dünya üzerinde bulunmaktadir. Iliman iklimin yaygin oldugu tüm topraklardan Dünya’ya sunulmus büyük bir nimettir.


Zencefilin Yapisal Özellikleri Ve Sekil Olarak Incelenmesi:


Ilk bakista genellikle birbiri içine yerlesmis yuvarlak yumrular seklinde görülen ve bu özelligi ile dikkat çeken bir kök yapisina sahiptir. Topragin sertligine göre degiskenlik gösterse bile genellikle topragin 10 ile 30 cm alt kisimlarinda bulunmaktadir. Bu kökün üzerinde ise birbiri içine kenetlenmis gibi duran ve su üzerine damlayan dalgalar hissi veren halkalar seklinde yayilim göstermektedir. Yapi olarak incelendiginde ise bu bitkinin gövdesi birbiri içerisine yerlesmis bir yapi oldugu dikkatleri çekmektedir. Yapraklari ise ilk zamanlarda küçük birer çubuk seklinde olmasina ragmen ilerleyen zamanlarda gövdeden ayrilarak yaprak halini almaktadirlar. Zencefil çiçekli bir bitkidir. Genellikle yesil renkte olan çiçekleri oldukça genis bir renk araligina da sahiptir.


Etken Maddelerini incelememiz gerekirse


Zencefil bitkisinin tüm Dünya’da aktif olarak kullanilmasinin temel nedeni bünyesinde bulundugu uçucu yaglardir. Içeriginde bulunan fenol bilesikleri de popülerligini artiran bir diger özelliktir. Ayni zamanda içeriginde bulundurdugu nisasta ve kalsiyum da önemli bir etkendir. B vitaminleri ve C vitaminin de bulunmasi saglik açisindan tercih edilmesine sebeptir.


Zencefil Bitkisi Neden Tercih Edilmelidir


• Içeriginde bulunan yag asitlerinden dolayi istah açmaktadir.
• Antiseptik maddeler barindirdigindan dolayi da kani temizler
• Dogu Asya ülkelerinde de kullanildigi gibi mide faaliyetlerini düzenler
• Özellikle hamile bayanlarda meydana gelen mide bulantilarini engellemektedir.
• Bagirsaklarda meydana gelen bazi maddelerin kolaylikla disari atilmasini saglar
• Solunumun yeniden yapilandirilmasini saglar
• Kalp ve damar sagligi açisindan oldukça önemlidir.
• Terleme meydana getirmektedir.
• Terlemeye paralel olarak toksin maddelerin atilimini kolaylastirir
• Kalp dostudur.
• Uyku düzenine yardimci olur
• Enfeksiyonal (romatizma ve bademcik iltihaplanmasi) rahatsizliklarda kullanilir.
• Kan sekerini ve kolesterolü düsürür.


Zencefilin Hayatimizi Kolaylastirdigi Bazi Alanlara Örnek Vermek Gerekirse


1-Zencefil en çok mide bulantisini engellemesi özelliginden dolayi kullanilmaktadir. Bir yerden bire yolculuk yaparken agzimiza aldigimiz bir miktar zencefil mide bulantisini tamamen engelleyecektir. Ayni zamanda tüm bulantilar ile aktif bir sekilde mücadele ederken de zencefilden yardim alinabilir.


2-Yine ayni sekilde bazi ameliyatlar sonrasinda hastalara bulantilarinin giderilmesi için bazi ilaçlar uygulanmaktadir. Bu ilaçlarin bulantiyi pek de gidermedigi tespit edilmistir. Ama zencefil pek çok anlamda bulantinin giderilmesini saglamaktadir. Yapilan arastirmalar o ilaçlardan çok daha etkili bir sekilde bulantiyi geçirdigini de gözler önüne sermistir.


3- Hamile bayanlarin mide üzerinde yasadiklari zorluklarin kolay bir sekilde atlatilmasi için zencefile basvurabilirler.


4-Zencefil gribal enfeksiyona ve soguk alginligina karsi etkili bir sekilde kullanilmaktadir. Bu özelliginden dolayi havalar sogumaya basladiginda bir miktar alinmasi yeterli olacaktir.


5- Günümüzde eksi tadindan dolayi da pek çok yemek ve tatlilara da katilmaya baslanan zencefil romatizmal hastaliklarin aktif bir sekilde tedavisinde de kullanilmaktadir. Bu sebepten dolayi zencefili sizlerde yemeklerinize katabilirsiniz.


Kanser tedavisinde zencefilin rolü
Son dönemlerde kanser ile yapilan savasta da aktif olarak zencefil kullanilmaktadir. Zencefilin kanser tedavisinde ki rolü ise yardimci madde olarak kullanilmasidir. Yapilan arastirmalar sonucunda elde edilmistir ki zencefil, etkili bir destekleyici madde olarak kanser tedavisinde kullanilmaktadir.


Zencefili Nasil Kullanabiliriz
1-Dünya üzerinde zencefilin en aktif kullanim yöntemi çaylar ile birlikte alinmasidir. Bir parça yas zencefili bir fincan içerisine dilimleyerek çay üzerine ilave edilerek tüketilebilir.


2-Toz haline getirilmis zencefilimizi bal içerisinde karistirarak da tüketerek de kullabiliriz.


3- Ayni zamanda çay ve zencefil karisiminin üzerine bir miktar bal da ekleyerek tüketebilirisiniz.


4- Hamilelerde ise en fazla zencefili toz olarak dogrudan tüketmeleri tavsiye edilmektedir.


5- Özellikle zencefilin tadindan hoslanmayan çocuklarin da tüketmesi açisindan yemek ve pastalara katilarak da kullanilabilir.


Not: Zencefili taze olarak tüketirseniz, etkilerini daha kisa sürede ve etkili bir biçimde görebilirsiniz.
Zencefilin yaslara oranla dozaj ve kullanimi nasil olmalidir.


Dikkat: Zencefili kesinlikle ve kesinlikle iki yasin altinda ki çocuklara vermemeniz gerekmektedir.


A-Pediatrik Olarak(2 yasin üstündeki çocuklarda)


Zencefil 2 yasin altinda ki çocuklarin tüketmemesi gereken bir bitkidir. Ama iki yasin üzerinde ki çocuklarda özellikle bulantilara karsi aktif olarak kullanilan bir yöntemdir. Ayni zamanda sindirim sistemi rahatsizliklarinin da düzenlenmesini saglamaktadir.


B- Yetiskinler


Dikkat:


Yetiskin olan her insan için zencefil tüketimi büyük bir fayda saglamaktadir. Ama dozaj ayarinin da iiyi tutturulmasi büyük bir önem tasimaktadir. Günlük dört gram üzeri zencefil tüketimi bazi problemlere neden olabilir. Bu sebepten dolayi doz asimi yapmamak büyük artilar saglayacaktir.


1-Genellikle mide bulantilari ve gaz sikayetlerinde günlük iki ila dört gram arasinda zencefil tüketilebilir. Bu karisim olarak alinabildigi gibi toz olarak da vücuda alinabilir.


2- Soguk alginligi ve bas agrilarinin aktif tedavisinde zencefil kullanilirken, 2-3 gram arasi yas zencefil ve bir miktar kuru zencefil bal ile karistirilarak tüketilmelidir.


3- Etkili bir agri kesici oldugundan dolayi adet sancilarinin dindirilmesinde de kullanilabilir. Günlük olarak 2-3 gram yas zencefili çay içerisinde tüketmek pek çok rahatsizligin giderilmesini saglayacaktir.


Dikkat edilmesi gereken önemli kurallar:


o Zencefilin günlük olarak dört gramdan fazla tüketimi tehlikeli olabilir.
o Iki yasindan küçük çocuklara kesinlikle verilmemesi gerekmektedir.
o Hazirlamis oldugunuz zencefili tek seferde degil birkaç seferde tüketmeye gayret gösteriniz.
o Bir yetiskin agirliginin 70 kg oldugunu unutmayiniz.
o Çocuklarda yetiskin agirligina göre dozu düsürerek veriniz. Örnegin 20 kg bir çocuk için hesap söyle olmalidir 70/20=3 bu durumda yetiskine hazirlanan doz 3 e bölünür ve kullanilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder