21 Mayıs 2011 Cumartesi

Kalp Agrisi
Hayatimizin hemen her evresinde kalbimizde bazi agrilari hissetmek mümkün olacaktir. Bu hislerin bir kismi fiziksel aktivitelerden kaynaklanirken, önemli bir kismi da psikolojik etkilerden kaynaklanabilir. Agir bir is yaparken, yüzerken merdiven çikarken kalbimiz de nokta veya batma seklinde agrilar görebiliriz. Bazi zamanlarda ise sol kolda çene de veya kalbin hemen civar bölgelerinde bazi agrilara rastlanabilir bu agrilar ile karsilasildiginda dikkat edip önemsemek gerekmektedir. Bu tarz agrilar strese veya psikolojik etkilere bagli olabilir. Bu durumlarin önemsenmesi gerekmektedir. Eger önemsenmiyorsa pek çok sikayete neden olabilir. Kalp agrilarinin süresi 600 kalp çarpimina esit olabilir bu da yaklasik olarak on dakika kadar sürmesi anlamina gelir.


Kalp Agrilarinin Nedenleri:
Kalp agrilarinin en büyük nedeni düzensiz bir hayat ve yüksek miktarda strestir. Tüm bunlarin disinda düzensiz ve asiri yagli beslenme de kalpte agri yapmaktadir. Bu agrilarin sebebinin kesinlikle düzeltilmesi gerekmektedir. Bazi zamanlarda romatizmaya veya enfeksiyonal rahatsizliklara bagli olarak da kalp agrisi tespit edilebilir. Bu durumlarda da dikkat edilmesi gerekmektedir.


Çogunlukla seker hastalarinda ve yasli insanlarda da kalp agrilari gözlemlenmektedir.


Asil önemli olan kalp rahatsizligi ise kalbi besleyen koroner kalp damarlarinda kolesterol nedeni ile olusan tikanikliklardir. Bu kalp agrilari kalpte yorulma ve krize kadar devam edebilir.


Enfarktüs adi verilen bu agrilarda geri dönüsümsüz olmak üzere kalp bölgesinde bulunan tüm doku ve organlarin yarim gün gibi kisa bir süre içerisinde ölümü gerçeklesmektedir. Bu tarz ölümlere özellikle dikkat edilmesi büyük önem tasimaktadir.


Kalp agrilarini meydana getiren asil sebep ise kalbe giden kan miktarinin kademeler ile azalmasidir. Bu kan miktari zaman içerisinde kalbi besleyememektedir. Bu sebepten dolayi kalbe giden oksijen büyük bir hiz ile azalmakta bunun neticesinde de kalp bir anda oksijensiz kalmaktadir. Bu tarz agrilarda kisi dinlenmiyorsa yada kalp agrilarinda bir azalma görülmüyorsa bir saglik kurulusuna basvurulmasi büyük bir önem tasimaktadir.


Kalp agrilarinin büyük bir kismi da kalp kapaklarinda meydana gelen hastaliklardir. Bu hastaliklarin en büyük nedeni ise romatizmal ve enfeksiyonal rahatsizliklardir. En büyük belirtisi ise eklemlerde olusmakta olan iltihaptir. Bu hastaliklar kisi kendi eklem yerlerinde yasadigi kizarma ve sisme gibi rahatsizligi ile bas göstermektedir. Bu rahatsizligin en çok etkilendigi organ ise kalptir.


Eklem romatizmasi ise bogaz anjininin hemen akabilin de ortaya çikmakta olan bir rahatsizliktir. Genellikle 10 ila 20 gün arasinda ortaya çikmaktadir. Bir mitral kapagin kalinlasmasi ve birbirine yapisarak kireçli ve hareketsiz bir görünüm almasiyla ortaya çikmaktadir.


Kalp Agrilarinda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Meydana gelen tüm kalp rahatsizliklarinda asagida ki maddelere dikkat etmek oldukça hayati önem tasimaktadir.
-Kesinlikle sinirlenmemek gerekmektedir.
-Damarlari tikadigindan dolayi sigaradan uzak durun
-Kilo almamaya mümkünse kilo vermeye çalisin
-Yorucu islerden kesinlikle uzak durun
-Uykuyu ihmal etmeyin siklikla dinlenmeye özen gösterin
-Kabiz olmamaya özen gösterin
-Yagli besinlerden uzak durun damarlarinizi tikayacagini hiçbir an için unutmayin
-Sagliksiz besinleri tamamen hayatinizdan çikartin
-Tuzdan uzak durun
-Kuyruk yagi yerine zeytin yagini tercih edin.
-Elinizden geldigince meyve ve sebze tüketin
-Egzersiz yapin her zaman ayni saatlerde egzersize baslayin ayni saatlerde bitirin.


Kalp agrisi durumunda hemen bir doktora gidilmeli:
Gögüste meydana gelen agrilarin kalp krizi riskine kalp kasi iltihaplanmalarina ve kas zarlarinda meydana gelecek hastaliklarin isaretçisi oldugunu hiçbir zaman unutmayin yaslanmaya paralel olarak geçirilen rahatsizliklarin kalp ile dogrudan iliskili oldugu bilinen bir gerçektir. Bu sebepten dolayi da yapilan her türlü girisim oldukça büyük bir önem tasimaktadir. Gögüs bölgelerinde meydana gelen bir agri oluyorsa bir doktora basvurmayi ihmal etmeyin.


Kalp agrisi ve tedavisi;
Gögüs bölgesinde meydana gelen rahatsizliklarda öncelikle bir doktora basvurmaniz gerekmektedir. Doktor rahatsizligin ilaç ile tedavi edilebilecegini düsünüyorsa bu ilaç tedavi sirasinda yukari da belirttigimiz adimlara özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Tüm bunlarinda ötesinde bir perhiz programi uygulanmasi gerekiyorsa bu perhiz programi devam ederken kesinlikle baska bir yiyecek tüketmemeniz sagliginiz açisindan büyük bir önem tasimaktadir. Çünkü yapilan arastirmalar kalp krizlerinde kisilerin doktorlarin kendilerine uyguladigi perhiz cetveline uymadiklarindan dolayi basladigini kanitlamistir. Bu ve bu gibi sebeplerden dolayi kalp hastaliklarinin tedavisinde özellikle basvurulmasi ve dikkat edilmesi gereken bir kaynaktir.


Kalp ile ilgili bir ameliyat olmaniz gerekiyorsa bu konuda özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Kalp ameliyatina gireceginiz için sinir ve stres yasamamaniz kalp sagliginiz açisindan büyük bir önem tasimaktadir.


Kalp agrisi için Sifali Bitkiler:
Brokoli: Vücut içinde dolasimi kuvvetlendirmektedir..
Çamfistigi: Her türlü kalp ve damar rahatsizliginin aktif tedavisinde kullanilir.
Domates: Kalp hastaliklarina karsi oldukça etkili bir kaynak olarak kullanilmaktadir. Içeriginde bulundurdugu yogun orandaki likopenin de etkisiyle dolasim sisteminizi rahatlatmaktadir.
Elma: Günde bir adet tüketmek pek çok rahatsizligin önlenmesi açisindan büyük bir önem tasimaktadir.
Enginar: Damar sertligi ve damar rahatsizliklarina karsi birebirdir.
Güzelavratotu: Kalp hastaliklari ve damar rahatsizliklari açisindan kullanilan bir bitkidir
Havuç: Haftada yarim kilo tüketimi oldukça büyük bir önem tasimaktadir. Yapilan arastirmalar çok açik ve net bir sekilde göstermistir ki havuç tüketimi özellikle kalp ve damar sagligi açisindan büyük bir önem tasimaktadir.
Hurma: Kalp ve damar hastaliklarina karsi etkili bir sekilde kullanilmaktadir. Elmadan daha faydali oldugu da klinik olarak ispatlanmistir.
Ispanak: Kalp ve damar rahatsizliklarina karsi etkili bir sekilde kullanilmaktadir.
Sebboy: Bu bitkide kalp rahatsizliklari açisindan oldukça önemlidir.
Zeytinyagi: Kalp sagligi denildiginde en fazla tercih edilmesi gereken yag zeytinyagidir. Kalbi besleyen etkiye sahiptir.


Önemli!


Eger kalp agrisi belirtileri baslamissa kesinlikle endise etmemeniz gerekmektedir. Bu tarz agrilar sik karsilasilan problemlerdir. Yapilan arastirmalar sonucunda belirlenmistir ki dünya üzerinde her alti kisiden birinin kalp agrisi bulunmaktadir. Öncelikle kap agrisina sebep olan etkeninin iyi arastirilmasi ve bu duruma uygun olarak hareket edilmesi oldukça büyük bir önem tasimaktadir. Eger uzun bir süre boyunca kalp agrilariniz da bir azalma gerçeklesmediyse o zaman bir hekime basvurmaniz gerekmektedir. Gecikme durmunda ise pek çok rahatsizlik için geç kalmis olabileceginizi unutmayiniz. Insanlar açisindan en fazla rastlanan rahatsizlik kalp rahatsizliklaridir. Kalp rahatsizliklari basladiginda bir hekime basvurmak veya hekimden yardim almak oldukça önemli olacaktir. Sunu unutmamaniz gerekir ki en degerli varligimiz bedenimizdir. Kalbimizde bedenimizi besleyen bir varliktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder