21 Mayıs 2011 Cumartesi

Çörek otu: Islam peygamberi Hz. Muhammed’in (S.A.V.) övdügü bir bitki olan çörek otu dünyanin pek çok çesitli bölgesinde de yer almakta olan bu sebepten dolayi isim olarak da farklilik gösteren bir bitkidir. Binlerce yildan bu yana destekleyici tedavide siklikla basvurulan özelliklere sahiptir. Sekil olarak açik mavi renklerde ve genellikle büyük çiçekler açan ve boyu yirmi ila kirk santimetre arasinda bulunan bir bitkidir. Çörek otu türlerinin büyük bir çogunlugu tek senelik otsu bir bitkidir. Çok fazla iklime hassasiyeti olmadigindan dolayi yol kenarlarinda, tarlalarda hatta kuru ve çorak arazilerde bile bulunabilir. Gövdesi özellik bakimindan dik ve kisa tüylere sahiptir. Yapraklari kat kat gitmektedir. Altta bulunan yapraklari tüylü özellikler gösterirken üst tarafta bulunan yapraklari tüsüzdür. Sekli olarak taç yapraklari küçük parçalar halinde sekiz adettir. Bünyesinde ise bal özü bezleri tasimaktadir. Genellikle meyveleri de çok tohumlu bir özelliktedir. Siyah tane tanedir. Avrupa’nin güney kesimleri ile balkan ülkelerinde yetistirilmektedir. Ayni zamanda Kuzey Afrika ve Hindistan’da siklikla bulundugu bilinmektedir. Yine ayni sekilde ülkemizde de yetistirilmektedir. Çörek otunun tarihi: Ipek yolu üzerinde bulunan ülkelerde asirlardan beridir. Ticareti yapilan bu bitki yagi ile birlikte Afrika, Asya ve Avrupa’da milyonlarca insanin sifa aradigi bir bitkidir. Pek çok insan bu bitkiyi sagliklarini desteklemek amaciyla kullanmaktadir. Ayni zamanda aromatik özelliginden dolayi da pek çok besin ile birlikte kullanilmaktadir. Rengi ise tohumlarinda susam tohumuna benzeyen bir tonda ve siyahtir. Binlerce yildir pek çok hastaligin destek tedavisinde kullanilmistir. Islam alimleri ve peygamberi tarafindan da övülmüs olan bu bitkinin günümüzde de faydalari ardi ardina ortaya çikarilmistir. Ayni zamanda çörek otu hakkinda pek çok eser de yayinlanmistir. Bu yayini yapan alimlerden bir tanesi de Ibn-i Sina’dir. Amerika basta olmak üzere pek çok merkezde çörek otu hakkinda detayli arastirmalar yapilmaktadir. Zaman ilerledikçe bu bitkinin faydalari hakkinda daha detayli bilgiler elde edilmektedir.Çörek Otunun Içeriginde Bulunan Etken Maddeler

Çörek otunun tarihi:


Ipek yolu üzerinde bulunan ülkelerde asirlardan beridir. Ticareti yapilan bu bitki yagi ile birlikte Afrika, Asya ve Avrupa’da milyonlarca insanin sifa aradigi bir bitkidir. Pek çok insan bu bitkiyi sagliklarini desteklemek amaciyla kullanmaktadir. Ayni zamanda aromatik özelliginden dolayi da pek çok besin ile birlikte kullanilmaktadir. Rengi ise tohumlarinda susam tohumuna benzeyen bir tonda ve siyahtir. Binlerce yildir pek çok hastaligin destek tedavisinde kullanilmistir. Islam alimleri ve peygamberi tarafindan da övülmüs olan bu bitkinin günümüzde de faydalari ardi ardina ortaya çikarilmistir. Ayni zamanda çörek otu hakkinda pek çok eser de yayinlanmistir. Bu yayini yapan alimlerden bir tanesi de Ibn-i Sina’dir. Amerika basta olmak üzere pek çok merkezde çörek otu hakkinda detayli arastirmalar yapilmaktadir. Zaman ilerledikçe bu bitkinin faydalari hakkinda daha detayli bilgiler elde edilmektedir.

Çörek Otunun Içeriginde Bulunan Etken Maddeler


Çörek otunun genel özellikleri incelendiginde dörtte birinin proteinden yüzde otuz sekizlik bir kisminin da karbonhidratlardan olustugu bilinmektedir. Geri kalan kisimlari ise bitkisel ve uçucu yaglardan olusmaktadir. Içeriginde bulunan aktif maddelere deginmemiz gerekirse; nigellon, thymoquinon ve bir kisim da uçmayan yaglar bulunmaktadir. Diger maddeler ise linoelik asit genlikle omega 3 ve omega 6 da bulunmaktadir. Ayni sekilde kalsiyum sodyum ve bir takim madensel tuzlarda içeriginde bulunmaktadir. Bu maddelerin de yapilari incelenirse çörek otunun pek çok hastaligin tedavisinde aktif olarak kullanilabilecegini ortaya çikarmakta yeterli olacaktir.


Çörek otu hangi hastaliklarin tedavisinde kullanilir


1- Öncelikle çörek otunu kullanmanin birden farkli yöntemi bulunmaktadir. Bir hastaligin dogrudan tedavisinde kullanilabildigi gibi gün asiri kullaniminda da bir mahsur bulunmamaktadir. Yapilan arastirmalar asiri dozda çörek otu kullaniminin alerjisi olan insanlarin disinda bir zarari olmadigini ortaya çikarmistir.


2- Çörek otu bagisiklik sisteminizi güçlendirmektedir.


3- Bagisiklik sisteminizi güçlendirerek mikroplara karsi vücudunuzun direncini artirmaktadir.


4- Kanser tedavisinden Aids tedavisine kadar pek çok hastalikta kullanilmaktadir.


5- Pek çok iltihapli rahatsizlikta iltihapin vücuttan atilmasinda da kullanilmaktadir.


6- Nefes darligindan solunum yetmezligine kadar pek çok akciger rahatsizliginin aktif tedavisinde de kullanilmaktadir.


7- Iltihapli rahatsizliklara çok iyi geldigi bilinmektedir. Özellikle romatizma gibi hastaliklarin aktif tedavisinde uygulanmaktadir.


8- Iltihaplara iyi geldigi için kadinlarda siklikla görülen vajinal iltihaplanmalarin tedavisinde de kullanilmaktadir.


9- Karaciger rahatsizliklarinin tedavisinde de çörek otu kullanilmaktadir.


10- Bu sifali bitkinin vücutta biriken toksik maddelerin atilmasinda da kullanildigi bilinmektedir.


11- Pek çok kanser türüne karsi aktif olarak kullanilmaktadir. Bu tedavi uygulamalarinin en önemlisi kolon kanserinde uygulanan tedavidir.


12- Yasadigimiz çag içerisinde en fazla görülen rahatsizlik alerjidir. Alerjinin tedavi edilmesi için pek çok yöntem denenmektedir. Tam olarak bu rahatizligin tedavi edilmesi mümkün olmamaktadir. Ama son yillarda yapilan bazi arastirmalar alerjilerin tedavi edilmesinde çörek otunun oldukça basarili oldugunu ortaya koymaktadir.


13- Egzama gibi rahatiszliklarin tedavisinde de siklikla çörek otuna basvuruldugu bilinmektedir.


14- Ayni zamanda romatizmanin da tedavi edilmesinde kullanilmaktadir.


15- Tüm bunlarinda ötesinde kolesterolün vücuttan atilmasinda da aktif olarak kullanilmaktadir.


Çörek otunun genel olarak faydalarina deginmemiz gerekirse


-Mikroplara çesitli virüs ve mantarlara karsi oldukça önemli ve etkili bir tesire sahiptir.


-Bosaltici etkilerinden dolayi solunum borusuna büyük bir fayda saglamaktadir.


-Kan sekeri ve tansiyonun düzenlenmesinde önemli bir etki olarak kullanilmaktadir.


-Gün içerisinde vücutta olusacak yorgunlugun atilmasinda kullanilmaktadir. Vücudu koruyarak zindelik hissi vermektedir.


-Pek çok damar hastaliklarinin tedavisinde kullanilmaktadir.


-Özellikle dogu ülkelerinde cinsel gücü yükselttigine olan inanis yüksektir.


-Hazmi kolaylastirarak pek çok hastaligin dogrudan tedavisinde kullanilabilir.


-Vücutta bulunan toksinlerin atilmasini saglamaktadir.


-Savunma sistemimizi gelistirerek hastaliklara karsi aktif bir sekilde mücadele edilmesini saglamaktadir. – Ruh sagligi ve psikolojik rahatsizliklarda sakinlestirici özelliginden faydalanilir.


-Alerji tedavisinde kullanilir.


Çörek otunun çesitli ülkelerde ve hastaliklara karsi kullanim metotlari


Uzak dogu ülkelerinde: Bir fincan kahve içerisine bir miktar çörek otu yagi ilave edilir. Bu karisim günde iki defa alinarak karistirilir. Eger gögüs hastaliklari problemi çekiliyorsa çörek otu yagi ile gögüs bir miktar sivazlanabilir. Çörek otunun dogrudan cigerlere alinmasinin da oldukça büyük faydalari bulunmaktadir. Kahve içerisine bir çay kasigi Çörek otu yagi karistirilir. Günde iki defa aliir. Ayni zamanda, her gece Çörek otu yagi ile gögüs ovulur ve kaynar su içindeki Çörek otu yaginin buhari nefesle içeri çekilir. Malezya basta olmak üzere orta dogu ülkelerinde: Avuç içerisinde alinan bir miktar çörek otu yavasça islatilir. Daha sonra romatizmal hastaligin oldugu bölgeye çörek otu yagi ile birlikte masaj yapilarak uygulanir. Seker hastaligi tedavisinde: Özellikle Hindistan’da uygulanan bu yöntem bir miktar çörek otunun hardal ve tere ile birlikte karistirilarak her sabah aç karnina içilmesiyle olmaktadir.


Hangisini Tercih Etmeli?


1. Bazi görüslere göre çörek otunun yüksek lifli yapisindan dolayi kolay sindirilemedigi düsünülmektedir. Bu sebepten dolayi çörek otu yaginin daha faydali oldugu düsünülmektedir. Pek çok arastirma neticesinde de bu tezin dogrulugu kabul edilmistir.


2. Bir baska görüse göre de çörek otunun lifli yapisinin insan vücuduna dogrudan degil ama yavas bir sekilde etki ettigini öne sürmektedir. Bu duruma göre yagin tercih edilmesinden ise lifli çörek otunun tercih edilmesi gerektigi düsünülmektedir.


Yukarda bulunan bu iki tezin de bilimsel olarak bir gerçegi yansittigini söylemek pek mümkün degildir. Bu duruma hangi görüsün dogru oldugu ise hala bilinmemektedir. Çörek otunun ticari olarak kullaniminda bir takim sorunlar yasandigi dogrudur. Bu durumun temel sebebi ise kullanilan çörek otlarinin uzun süre bekletilmis ve sagliksiz ortamlarda yaglarinin çikarilmis olmasidir. Taze olarak satilan çörek otlarinda pek fazla dikkat edilmesi gereken husus bulunmamasina ragmen çörek otu yagi alirken özellikle dikkat etmek gerekmektedir.


Kaynak göstermeden yayinlamayiniz.


 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder