21 Mayıs 2011 Cumartesi

Nefes kokmasi 150x150 Nefes kokmasi nasil giderilir


Güzelliginizi nefes kokusunun önlemesini istemiyorsaniz alacaginiz basit tekniklerle agiz kokusunu giderebilir, ferah nefesinizin keyfini çikarmaniz mümkündür.


Çok daha nadiren yutak bölgesindeki kanserlerde, agiz içi tümörlerinde nefeste kötü koku ilk belirti olabiliyor. Genizde akinti, müzminlesmis sinüs iltihaplari (kronik sinüzit) da nefes kokusuna yol açabiliyor.


Diger taraftan akciger hastaliklari, sindirim sistemi hastaliklari ve sistemik bazi sorunlarda da agiz kokabiliyor. Örnegin kronik akciger enfeksiyonlarinda -özellikle bronsektazi diye bilinen problemde- agiz kokusuna sik rastlaniyor. Birdenbire çikan kokuda, akcigerdeki bir apseden kuskulanmak gerekiyor.


YEMEK BORUSU HASTALIKLARINA DIKKAT
Yemek borusunda olusan kesecikler (divertükül) bazen çok fazla büyüyebiliyor ve bu keseciklerin içinde biriken gida artiklari agiz kokusuna sebep oluyor. Seyrek olarak gastrit gibi sorunlarda da agiz kokusu problem haline gelebiliyor. Bununla birlikte sindirim sisteminden kaynaklanan nedenler daha çok yemek borusuyla ilgili oluyor. Özellikle bagirsak hastaliklari agzi kokusuna sebep olmuyor.


Sistemik hastaliklardan böbrek yetmezliginde nefeste amonyak kokusu hissedilebiliyor. iyikontrol edilmeyen diyabette diyabetik koma öncesinde “ketoasidoz” nedeniyle nefeste özel bir koku ortaya çikabiliyor.


Karaciger yetmezligi olan hastalarda da nefeste koku olabiliyor. Çok seyrek olarak sadece psikolojik nedenlerle ortaya çikan agiz-nefes kokusu problemi oldugunu da hatirlatalim. Sogan, sarimsak ve benzeri yiyeceklerin nefes kokusu sorununa yol açtigini unutmayalim.


SORUN NASIL ÇÖZÜLEBILIR?


Nefeste kötü koku sorununun nedenini bulmak bazen pek kolay olmayabiliyor. Kulak burun bogaz ve dahiliye uzmanlariyla, dis hekimlerinin birlikte arastirma yapmalari gerekebiliyor. Genel olarak dikkatli bir degerlendirme sorunu ortaya koymaya yetiyor ve altta yatan problem belirlendiginde koku tümüyle ortadan kalkiyor.


Prensip olarak böyle bir sorunla karsilasmamak için herkesin agiz bogaz temizligine dikkat etmesi, dis firçasi, dis ipi kullanmayi aliskanlik haline getirmesi, agiz gargaralarindan faydalanmasi sart. Sik ve az gida tüketmek, sivi gidalar almak, yogurt, maydanoz gibi yiyecekler, karanfil çignemek halk arasinda “etkili maskeleyiciler” sayiliyor. Yanlis da degil!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder