21 Mayıs 2011 Cumartesi

Pilates Yapanlar Nasil Beslenmeli?


Pilates, tok karna yapilmamalidir. Pilatese uzun zaman aç kalmis olarak baslamakta sakincalidir. Hareketlerin rahat yapilmasi, kramp olusmamasi ve kan sekeri dengesi açisindan en uygun olani pilates yapmaya baslamadan 1-1,5 saat öncesinden bir ögün tüketmektir.
Pilates yapilan süre boyunca birden yüksek miktarlarda su içilmemelidir. Susadikça yudum yudum oda sicakliginda su tüketilmelidir.


Pilates öncesi, karbonhidrat ve proteinden zengin dengeli bir menü tüketilmelidir. Karbonhidrat olarak beyaz seker, beyaz un, pirinç gibi kan sekerini hizli yükselten karbonhidratlar tüketilmemelidir.


Pilates; yüzme, kosu, yürüyüs, tenis gibi yüksek oranda kalori yakmayi saglayan sporlardan degildir. Enerji yakmaktan çok vücut kaslarinin çalistirilmasini ve güçlenmesini amaçlar. Bu nedenle pilates yapanlarin çok yüksek kalori almalari uygun degildir, kilo almalarina yol açabilir.


Kilolarini korumak isteyen pilates severlerin yeterli ve dengeli beslenmesi, kilo vermek isteyen pilates severlerin ise diyetisyen tarafindan kisiye özel hazirlanmis bir zayiflama beslenme programi uygulamasi uygundur.


Bunlarin yerine çavdar, tam bugday ve yulaf ekmekleri veya bulgur pilavi tercih edilebilir. Protein açisindan zengin olan et, tavuk veya baligin ise az yagli olanlari izgara da pisirilmis olarak tercih edilebilir ya da et, tavuk ve balik yerine peynir ve yumurta tercih edilebilir.
Pilates yapanlar günlük yasantilarinda dengeli beslenmeye özen göstermelidir. Dört ana besin grubu olan süt ve süt ürünleri, et, tavuk ve balik gibi proteinden zengin besinler, sebze-meyveler ve tam tahil ürünleri beslenme planlarinda yeterli miktarda ve dengeli bir sekilde yer almalidir.


Yapilan bilimsel arastirmalarda, kaslari güçlendiren egzersizlerin sonrasinda yagsiz süt tüketiminin kas kitlesinin artmasinda yardimci oldugu belirlenmistir. Pilateste kas güçlendirmeyi amaçlayan bir egzersiz çesididir.
Zayiflamak isteyen Pilates severler de iki beslenmelerinde 2 faktöre dikkat etmelidir. Ilki, düzenli kalsiyum minerali alimidir. Kalsiyum mineralinin yetersiz alinmasi kilo verme sürecini yavaslatir.


Bu nedenle günde 2 su bardagi az yagli/yagsiz süt veya yogurt tüketilmesi önerilir. Ikinci faktör ise omega-3 yag asitlerinin düzenli alinmasidir. Bunun içinde haftada 2-3 kez balik tüketmek gereklidir.


Pilatesin temel felsefesi dengedir. Bu temelinde zihin ile beden arasindaki dengeyi saglamak yer alir.


Zihin ve beden arasindaki dengenin önemli bir parçasi da saglikli beslenmektir. Pilates yapanlarin felsefesine uygun olarak ayni zamanda dengeli beslenmesi de önemlidir.


Kaynak:www.Hastane.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder