21 Mayıs 2011 Cumartesi

Salgam suyu Çukurova bölgesine has içeceklerden birisi olmustur. Tadiyla bir çok insanin damak zevkine uygun olan salgam ayni zamanda saglik içinde tam bir sifa kaynagidir. Salgam suyunun faydalari ve zararlari hakkinda merak ettiginiz tüm sorulari uzmanlar bizler için cevaplayacaktir.


Salgam suyunun faydalari ve zararlari


Salgam Turpgiller ailesinden olan Salgam bitkisinden yapilan Çukurova’ya özgü bir içecektir. Kirmizi renkli, bulanik görünüslü ve eksimsidir. Acili ve acisiz çesitleri mevcuttur.


Salgama aci olarak genellikle aci süs biberi tursusunun suyu kullanilir. Damak tadina göre 1/3 ila 1/6 oraninda salgama katilabilir. Ancak salgam acisiyla karistirildiktan sonra fazla bekletilmemelidir, salgam bozulabilir. O yüzden aciyi salgami içmeden önce katmak daha iyi olur. Salgamla beraber siyah havuç ikram edilir. Mayalanma sürecine de dahil olmus bu siyah havuçlar, salgam suyunun içinde dururlar. Bunlara tane denir, yöre aksani sebebiyle dene dendigi bilinmektedir.


Salgam suyu Adana ve Tarsus’ta sadece salgam diye ifade edilir. Salgam genellikle kebap çesitleriyle birlikte tüketilir.


Salgamin anavatani Tarsus olarak bilinir ve Tarsus’a patentlenmistir buna ragmen nüfustan dolayi en çok Adana’da tüketilir. Ermeniler tarafindan ilk olarak yapildigi söylenmektedir. Plastik sisede tadinin bozulmasi daha kolay oldugu için genelde cam siselerde tercih edilir.


Salgam Suyunun Yapimi


Salgam yapiminda salgam, kirmizi havuç, bulgur unu, tuz, maya ve su kullanilir. Salgam suyunun fermantasyonu iki asamada gerçeklesir.


Birinci asama; eksi maya, tuz ve su ile karistirilarak bulgurun hamur haline getirilmesidir.


Ikinci asama; bulgurun su ile ekstaraksiyonu sonucu elde edilen sivinin dilimlenmis salgam ve kirmizi havuç ile fermantasyonudur.


Salgamin Suyunun Faydalari


Insan sagligi için pek çok faydalari vardir.


Istahi açar,
Laktik asit içerir, sindirimi kolaylastirir.
B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatistirir.
Mide ve karacigere faydalidir,
Kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve disleri kuvvetlendirir.
Afrodizyak özelligi vardir.
100 graminda 20 kalori olan salgam, A–B–C vitamini içerir. Kalp, damar ve göz sagligi için faydalidir.
Idrar söktürücü,romatizma, nikris agrilarina, mafsal sisliklerine, böbrek kumu ve tasinin dümsine, apse, dolama, kan çibani, donma,ergenlik sivilceleri, egzama, gögsü yumusatici, akciger ve bronslari temizler, bogaz iltihabina, peklige, seker hastalarina verilir.
Toksinleri atmaya yarayan, süt asidi, fosfor, kalsiyum, potasyum, stresiönleyip sinirleri yatistir.
Seker ve vitamin yönünden çok zengin olan salgam arsenik, kalsiyum ve madeni tuzlar içerir. Kansizlik için ideal bir ilaç olup,yapraklari da kökü gibi kalsiyum demir,bakir ve iyot içerir.
Vücutta sisliklerin üstüne kondugu gibi,el ve ayagi donanlara haslanip lapasi sürülür.
Haslanan suyu ile saçlar yikandiginda beyazlasmayi önler.
Kökünün haslanip içilmesi sindirim güçlügünü giderir. Nikris hastaligina iyi gelir.
Akciger ve bronslari temizleyen salgam,pekligi giderdigi gibi bazi cilt hastaliklarinda da merhem gibi kullanilir.
Yaslilarin ayak üsümelerini gidermek için; kalin, etlice soyulmus, 2 salgam kabugu, 1 çay bardagi isirgan otu ile 1 litre suda haslanip haftada 2 gün ayaklar bu suyla yikanir.


Salgamin Suyunun Zararlari


Tansiyonun olanlara fazla kullanim zararlidir.
Hamileler kullanmamalidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder