21 Mayıs 2011 Cumartesi

Virüs insan vücuduna bir kez girdikten sonra hücreler içinde yasamini sürdürerek degisik zamanlarda tekrar tekrar enfeksiyona yol açabilir. Cinsel anlamda aktif olan herkesi etkileyen Genital Herpes partnerden partnere kolaylikla bulasabilir.


Aci veren kasintili kabarciklar, genital bölgeyi etkileyen yumrular, döküntüler ve idrar yaparken duyulan agri, HSV tip 2’nin ilk basta görülen klasik belirtileridir. Hastaliga ates, halsizlik, lenf bezlerinin sismesi gibi belirtiler de eslik eder. Agri, kabarciklar ve kirmizi, içi sivi dolu sislikler seklinde görülen bu belirtiler 10 ila 15 gün sürmektedir. Cinsel anlamda aktif olan herkesi etkileyen Genital Herpes, Herpes Simplex Virüs’ünün (HSV) neden oldugu bir virüs enfeksiyonudur. HSV tip 1 ve tip 2 olarak iki çesittir. Özellikle tip 2 genital bölgeyi, anüsü, kalça bölgesini, tip 1 ise genellikle agiz, yüz ve dudaklari etkiler.


HASTALAR VIRÜSÜ TASIDIKLARININ FARKINDA DEGIL
HSV-2 ile enfekte olanlarin yüzde 20’sinde hiçbir isaret ve bulgu görülmez ve bu kisiler virüsün varligindan haberdar olmaz. Ayni sekilde enfekte olanlarin yüzde 60’inda bulgular o kadar hafif ve atipiktir ki, hastalar virüsü tasidiklarini fark edemez. Hem genital hem de yüz herpesine sebep olan herpes simplex virüslerinin (HSV-1 ve HSV-2), dünya nüfusunun yüzde 50’sinden fazlasini etkiledigi tahmin edilmektedir. Dünyanin bazi bölgelerinde 10 kisiden 8’i bu iki virüsten birini tasimaktadir. 2006 yilinda yapilan bir arastirmaya göre Türkiye’de bu virüsün görülme sikligi yüzde 90 oraninda.


HSV tip 2’nin neden oldugu genital herpes hastaliklari agizdan agiza, agizdan genital bölgeye ve genital bölgeden genital bölgeye temas yoluyla bulasabilir. Hastaligin bulasmasi için semptomlarin olmasi gerekmez; yani hastalik asemptomatik olarak seyrederken de partnerden partnere bulasabilir. Virüs insan vücuduna bir kez girdikten sonra hücreler içinde yasamini sürdürerek degisik zamanlarda tekrar tekrar enfeksiyona yol açar. Genital herpes, cinsel yolla bulasan bir hastaliktir ama bu rahatsizligin tedavisindeki son gelismeler, cinsel partnerlere geçme riskini azaltma yolunda çok degerli bilgiler saglamistir.


GENITAL HERPES TEDAVI YÖNTEMLERI:
Antiviral Tedavi : Hastaligin alevlenmelerinin sikligini, siddetini ve süresini azaltmada çok etkilidir. Bu, alevlenme ilk ortaya çikisinda birkaç gün sürebilir. Alternatif olarak, alevlenmeleri önlemek isteyenler veya alevlenmeler arasindaki viral yayilmayi azaltmak isteyenler için, tedavi, birkaç ay veya yil boyunca günlük olarak sürdürülebilir (baskilama tedavisi).


HASTALIGIN YAYILMAMASI IÇIN…
Genital herpesi bulastirma riskini azaltacak çesitli yollar mevcuttur. Öncelikle, bir kisi herpes virüsü tasiyorsa bu bilgiyi partneriyle paylasmasi önemlidir. Daha sonra çift hangi risk azaltma yöntemlerini kullanacagina birlikte karar verebilir. Virüsü bulastirmayi önlemenin en iyi metodu, hastanin bulgular ortaya çikmissa cinsel temastan kaçinmasidir. Bulastirma riskini azaltmada olasi iki strateji daha vardir. Birincisi, herpesin bulasma riskini yüzde 50 azaltan lateks prezervatif kullanimidir. Hiçbir bulgunun görülmedigi durumlarda da enfeksiyonun geçmesi olasi oldugundan (bu asemptomatik saçilma olarak bilinir), arada bir kullanmak yerine tüm cinsel aktivitelerde prezervatif kullanimi daha etkilidir. Ikinci yaklasim baskilayici antiviral tedavidir (Yilin belli aylari boyunca süren bir dönemde uygulanan sürekli günlük tedavi).


HAMILELIKTE GENITAL HERPES
Genital herpesi olan kadinlarin hamile kalmamasi ve basarili bir dogum yapmamasi için hiçbir neden yoktur. Özellikle annede hamile kalmadan önce veya gebeligin erken evrelerinde genital herpes belirlenmisse, yeni dogan bebege enfeksiyonu bulastirma riski düsüktür. Eger anne genital HSV virüsünü gebeligin son üç ayinda alirsa, bebeklerdeki neonatal herpes riski en yüksek düzeye ulasir. Bunun nedeni yeni enfekte olmus annenin virüse karsi yeterli antikor üretememis olmasi ve böylece bebek için dogum öncesi ve sonrasinda az dogal korunma olusmasidir.


Genital HSV enfeksiyonu genellikle aktiftir ve böylece dogum sirasinda virüs dogum kanalinda mevcut olacaktir. HSV enfeksiyonuyla gebeligin son döneminde karsilasildigi durumlarda dahi, uzmanlar, sezaryen ile dogum önermek gibi ve/veya antiviral tedavi reçete etmek gibi bebegi koruyucu önlemler de alabilir. Genital herpesi olan tüm hamileler veya hamileligi planlayan kadinlarin, aile doktorlari ve kadin-dogum uzmanlari ile görüsmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder