21 Mayıs 2011 Cumartesi

Ahududunun, içerdigi ”antosiyanin” maddesi sayesinde kan sekerini düsürücü, bagisiklik sistemini kuvvetlendirici özelligi bulundugu bildirildi.

Ahududunun, içerdigi ”antosiyanin” maddesi sayesinde kan sekerini düsürücü, bagisiklik sistemini kuvvetlendirici özelligi bulundugu bildirildi.


Uludag Üniversitesi Saglik Uygulama ve Arastirma Merkezi Bas Diyetisyeni Sevinç Yetisen, halk arasinda ”Agaç çilegi” veya ”Sultan bögürtleni” olarak da bilinen ahududunun, saglik açisindan çok faydali bir meyve oldugunu söyledi.


Özellikle temmuz ve agustos aylarinda tezgahlardaki yerini alan ahududunun, kan sekerinin düsmesine yardimci olmasi nedeniyle seker hastasi kisiler tarafindan rahatlikla yenebilecegini ifade eden Yetisen, ”Meyvelerdeki antioksidan özellik, büyük ölçüde antosiyanin adli maddeden kaynaklanmaktadir. Bu madde ahudududa bol miktarda bulunmaktadir. Ayrica ahududu, bu madde sayesinde insülin salinimini artirarak, kan sekerinin düsmesine yardimci olur. Bu meyve, diyabeti olan kisilerin yararlanabilecegi çok güçlü bir savunucudur” dedi.


Yetisen, kirmizi ve siyah çesitleri olan ahududunun, saglik açisindan yararli olan ”Fenol”, ”Flavon” ve ”Flavonoid” adli maddeleri de içerdigini belirterek, sunlari kaydetti:


KANSERDEN KORUYUCU ÖZELLIGI DE VAR


”Bu maddelerin antikanserojen ve antioksidan özellikleri bulunuyor. DNA moleküllerine zarar veren ve kansere yol açan serbest oksijen radikallerini nötralize eder. Ayrica çevresel kanserojenleri etkisiz hale getirir, kardiovasküler rahatsizliklara karsi koruyucu etki saglar. Alzheimer riski ve yasliliktan kaynaklanan hastaliklara karsi korur. Ahududunun içeriginde bulunan ellagik asit, antikanserojen bir maddedir. Toplam ellagic asit miktari bakimindan en yüksek deger siyah ahudududa bulunur. Yapilan arastirmalarda bu maddenin gögüs ve rahim tümörünün büyümesini engelledigi tespit edilmistir. Bütün meyve ve sebzeler içerisinde en fazla kirmizi ve siyah ahudududa bulunan ellagic asit, vücutta kansere neden olan kimyasallari inaktif hale getirerek, antikanserojen etki göstermektedir. Taze veya dondurulmus olarak günde 150-200 gram tüketilen ahududu, bagisiklik sisteminin güçlenmesine katki saglar.”


Yetisen, taze ahududunun, içerdigi A vitamini sayesinde de dokulari sikilastirdigini ve güçlendirdigine dikkati çekerek, bu nedenle ahudududan kozmetik sanayisinde de faydalanildigini kaydetti.


Kaynak: Ntvmsnbc

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder