21 Mayıs 2011 Cumartesi

Vücudu toksinlerden arindiran detoks, gün geçtikçe yayginlasiyor. Uzmanlar, bilinçsiz yapilan detoksun ciddi saglik sorunlari yaratabilecegini dile getiriyor..
Detoks sagliga zarar verir mi?
Kimler detoks diyeti yapabilir?
Hamburger gibi besinleri sik tüketiyorsaniz, sindirim sisteminizi zorlayabilir ve vücudunuzda toksinlerin birikmesine neden olabilirsiniz. Eger çok kola içiyorsaniz ve sürekli bir seyler atistiriyorsaniz detoksa ihtiyaciniz olabilir. Üç günlük bir sivi diyeti, toksinlerin vücuttan atilmasini, karacigerinizin ve tüm sindirim sisteminizin dinlenmesini saglar. Üç günden uzun süre sivi ile beslenmeyi planliyorsaniz, mutlaka bir uzmana danismalisiniz. Hamile olanlar, emzirenler, kalp ve seker hastaligi olanlar ise detoks yapmamalidir.


Bagimlilik riskini gözardi etmeyin
Bagirsakta bulunan bakteriler sagliginiz için son derece önemlidir ve onlarin yasadigi ortamla fazla ugrasmak iyi bir sey degildir. Piyasada bulunan ve bagirsaklari temizledigi iddia edilen birçok detoks ürünü, bitkisel maddeler içerdikleri halde henüz tam bir güvenilirlik kazanmis degillerdir. Doktorlar bagirsaklarin bosalmasini saglayan bu maddelerin bagimlilik yapabilecegini düsünüyor. Aldiginiz ürünün içinde bulunan bitkisel maddenin ne kadarinin sindirim sisteminiz tarafindan emileceginden emin olamazsiniz. Bu ürün, sik sik tuvalete gitmenize neden olabilir.


Mönünüzde sebze, meyve ve balik olsun
En popüler detoks diyetleri kati yiyeceklere izin vermeyenlerdir. Bunlar meyve ve sebze suyu diyetinden olusuyor. Digerleri ise kati agirlikli diyetler. Fakat hepsinde degismeyen bir sey var ki; o da çignemeye imkan tanimamalari. Normal bir insan yarim kilo havucu yiyemez ama suyunu içtiginde bir kilo bile tüketebilir. Yani konsantre bir sekilde tükettiginde, o besini çatal ve biçakla alabileceginden daha fazlasini almis olur. Bu diyeti yaparken, iki bardak çilek, bögürtlen veya nar suyu, iki bardak sebze suyu (brokoli, ispanak ve havuç) ve bir tabak püre seklinde hazir çorba için. Insanlarin seçenekleri yoksa, ölçüyü kaçirmalari daha kolay oluyor. Bu nedenle, normal beslenmenize geri döndügünüzde, kendinizi tutamayip atistirmaya baslayabilirsiniz. Dikkatli olun! Sebze, meyve, fistik, tam tahilli kahvalti gevrekleri ve balik içeren bir detoks mönüsü çok saglikli olabilir. Böylece detoks sona erdiginde, saglikli beslenme rutinin bir kismini gündelik hayatiniza tasima olasiliginiz artis gösterir. Sadece sivi besinlerle diyet yapmak ise; size mantikli, saglikli ve dogru beslenme hakkinda hiçbir sey ögretmez.


Kilo vermek için detoks yapmayin
Uzmanlar detoksu saglik için önerse de, birçok insan detoksu hizli bir sekilde kilo vermek için uyguluyor. Çünkü detoksun yan etkilerinden biri de hizli kilo kaybi. Kisa bir detoksun vücudunuz için zarari olmayabilir ama insanlarin detoks yapip, ardindan eski kötü aliskanliklarina dönmeleri fayda saglamaz. Kilo vermek için detoks yapmak, eger yasam tarzinizi ve beslenme aliskanliklarinizi degistirmezseniz hiçbir ise yaramaz. Detoks kilo vermek için bir yöntem degildir. Kilo vermek istiyorsaniz düzenli egzersiz yapin, dogru beslenin ve bol bol uyuyun.


Günde 45 dakikanizi egzersize ayirin
Detoks sadece bir diyet degil, bir yasam tarzidir. Diyet disinda yapilan hareketlerin, detoks açisindan önemi büyüktür. Gün içerisinde yapilmasi gereken 45 dakikalik egzersizler, ter yoluyla toksinlerden kurtulmanizi saglar. Özellikle saat baslarinda yapilan bes dakikalik hizli dans, günlük detoksun kaçinilmaz bir parçasidir. Egzersizin vücudun toksinlerden arinmasini hizlandirdigini unutmayin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder