21 Mayıs 2011 Cumartesi

HILE TEKNIKLERI

Gida teknolojisi hilenin hizina yetisemiyor. Beyaz et klorlanip taze görüntüsü veriliyor, küflü kasarlar eritiliyor, sütün yagi alinip margarin katiliyor. Iste insani sok eden hile teknikleri:


Temel gida maddeleri basta olmak üzere sofralara konan birçok gidanin içine insan sagligina da zarar verecek nitelikte maddeler katildigi, yiyeceklerin kimyasal isleme tabi tutuldugu bildirildi.


HILE TEKNIKLERI


- Ufalanmis peynir birlestirilip yeniden kalip peynir yapiliyor.
- Dana kiymaya tavuk sakatati katiliyor.
- Sütün yagi alinip yerine margarin konuluyor.
- Küflü kasarlar eritme peyniri yapiliyor.
- Tavuk dönerin içine tavuk derisi, bagirsak, paça ve sakatatlar baharatlanarak karistiriliyor.
- Kirmizi bibere kiremit tozu ekleniyor.
- Kalitesiz bulgura boya katip ayip örtülüyor.
- Zeytinyagina rafine ayçicek, kanola, findik ve tereyagi karistiriliyor.
- Son kullanma tarihi geçmis sucuklar yeni yapilan sucuklarin içine katilip yeniden imal ediliyor.
- Salam ve sosislerin içine hayvansal etsel atiklar katiliyor.
- Soya baharatla karistirilip sucuk imalatinda kullaniliyor.
- Baharatlar arasina kurutulmus ot ve sap karistiriliyor.
- Depolarda iyi muhafaza edilmedigi için küflenen çaylar da soframiza geliyor.”
Türkiye’de sahte gida piyasasinda ürün yelpazesinin bir hayli genis… “Türkiye’de 27 bin gida sanayii isletmesinin 10 bini denetlenemiyor. Çünkü bunlardan sadece 17 bini Tarim ve Köyisleri Bakanligi’nin gida siciline kayitli” tablo çok kaygi verici…


HORMONLU YIYECEKLER SÖYLE ANLASILIYOR
Tescilli ve güvenilir ürünleri seçmenin büyük önem tasiyor.Gidalarda hormon konusuna dikkat etmeliyiz.
Hormon konusunda hazirlanan bir raporla bazi püf noktalar belirlenmis.
Bu rapora göre,
- domates çekirdeksiz ve içi civiksa,
- patlicanin içi süngerimsi ve çekirdeksizse,
- kabak çekirdeksizse,
- biber asiri iri ve büyükse,
- patates sekilsiz ve içinde kararmalar varsa,
- karpuzun çekirdek yerleri bossa bu yiyeceklerin hormonlu oldugu anlamina gelebilir.


Bu raporda
a- 15 Ekim-10 Kasim,
b- 10 Nisan-5 Mayis tarihleri arasinda domates yenmemesi öneriliyor.
a- 15 Kasim-15 Mayis arasinda patlican,
b- 1 Kasim-15 Mayis tarihleri arasinda da kabak yenmemesi gerektigi ifade ediliyor.”
Kadinlara çocuklarini dogal gidalarla beslemeleri öneriliyor ve “Vitamin alacagini düsünerek belki de bu tarihler arasinda bu tip seyleri yiyoruz ve yediriyoruz ama hata ediyoruz”


GIDA RAPORUNUN NOTU:
Siz siz olun, iyice arastirmadan, arastirmanin sonucunda tam emin olmadiginiz ürünlerden ve bu ürünlerin satildigi yerlerden uzak durun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder