21 Mayıs 2011 Cumartesi

Üzüm ve üzüm çekirdegi basta olmak üzere antioksidanlar, kanser biyokimyasi, kök hücre biyolojisi, fitoterapi, antiaging ile ilgili bilimsel yayin ve bildirileri bulunan, 2004 yilinda Türk Hematoloji Dernegi Genç Arastirmaci Ödülünü, 2008 ve 2010 yillarinda ise Gevher Nesibe Bilimsel Arastirma Tesvik Ödüllerini kazanan Yrd.Doç.Dr. Çetin su bilgileri verdi: “Üzüm suyu, özellikle bebeklerin beslenmesinde anne sütü yetmedigi durumlarda tavsiye edilen çok degerli bir gida maddesidir. Bu nedenle diger bir adi da bitkisel süttür. Üzüm suyu, litrede yaklasik 150 gram seker içer­mekte olup, bu sekerin çogunlugunu glikoz ve fruktoz, az miktarini ise sukroz olusturmaktadir. Son zamanlarda üzümün bolca bulundugu Fran­sa ve Italya’da üzüm çekirdegi tüketilmesini doktorlar yaygin bir sekilde öneriyor. Bu ülkelerdeki doktorlar üzüm çekirdegini, beyne ve kalbe giden kan akimini düzenlemek için, varis, ciltteki bazi renk bozukluklari, kol ve bacaklarda karincalanma, dis etlerinde kanama, glokom, hemoroit, fazla âdet kanamasi ve damar sertli­gine karsi tedavide tavsiye ediyor. Üzüm çekirdegi özütü vücut tarafindan kisa sürede hizla emilir ve hiçbir yan etkiye neden olmaz.


ABD New York Long Island Üniversitesi’nde deney hayvanlari üze­rinde üzüm çekirdeginin güvenirliligi test edilmis ve her­hangi bir yan etkiye rastlanmamistir. Taze olarak tüketimi disinda üzüm çekirdegi günde bir avuç kuru üzüm yenilerek de üzüm çekirdegi alinabilir. Ya da 1 tatli kasigi üzüm çekirdegi tozu bal ya da yogurtla karistirilip alinabilir. Açikta satilan ögütülmüs üzüm çekirdegi kullanmaktan ka­çinilmalidir. Havayla temas etmesi üzüm çekirdegi tozunun sterilize özelligini kaybetmesine neden olabilir. Üzüm çekirdegi tozu ögütüldükten sonra iyice kurutulup hava almayacak sekilde paketle­nirse dayanma süresi en az bir yildir. Ögütülmüs tozlar havayla temas ettigi zaman toksik maddeler açiga çikmasi sonucu tadinda acilasma meydana gelebilir. Bu nedenle satin aldiginiz üzüm çekirdegi tozunun paketini açtiktan sonraki raf ömrü en fazla iki aydir. Çekirdegi alip evde kahve degirmeninde taze olarak ögütmek ve bu sekilde tüketmek daha saglikli oldugu için önerilir. Çekirdegin ögütmediginiz kalan kismini tazeligini ve etkisini kay­betmemesi için buzdolabinda isik görmeyecek ve hava almayacak sekilde muhafaza etmeniz gerekir. Üzüm çekirdeginin, kozmetik alaninda üzüm çekir­degi kremi, sampuan, sabun gibi kullanilan sekil­leri de vardir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder