21 Mayıs 2011 Cumartesi

Hipertansiyon yani 140/90 mmhg üzeri olan dereceye hipertansiyon denmektedir. Hipertansiyon damalarin içini degistirir ve hücrelere yag dokur. Hipertansiyon damar içi yüzeyini bozar, hücrelerde yag birikimine zemin hazirlar, kanin akiskanligini olumsuz olarak etkiler ve istenmeyen hücre ve pihti birikimini kolaylastirir.


Dünya Saglik Örgütü’nün belirtigine göre felçlerin %62’sinden ve koroner kalp hastaliklarinin %49’undan hipertansiyon sorumlu.


Hipertansiyon Nedenleri


Yüksek tansiyon vakalarinin % 90'inin sebebi bilinmiyor. Fakat genetik yatkinlik, sigara kullanimi, yanlis beslenme, fazla kilolu olmak gibi risk faktörlerinin üzerinde duruluyor.


Kalitsal faktörlerin de içinde oldugu birden çok faktörün bir arada olmasiyla meydana geliyor. Bu gruba primer hipertansiyon adi veriliyor.


Hipertansiyon vakalarinin geri kalani ise baska bir hastaliga bagli olarak gelisiyor. Bunlar böbrek, damar ya da hormon hastaliklaridir. Bu grup ise sekonder hipertansiyon olarak adlandiriliyor.


Fazla tuz tüketimi tansiyonu artirir. Tuzdaki sodyum klorür vücutta suyu tutucu özelligiyle sivinin damarlarda kalmasina neden olarak kan basincinin artmasina yol açar. Tansiyonun yüksek olmasi ise kalp büyümesi, kalp krizi, kalp yetmezligi ve felç riskini artirir. Böbrek fonksiyonlari bozulur ve görme kaybi olusur.


Hipertansiyon Yapan Ilaçlar


Kortizon, romatizma ilaçlari, dogum kontrol haplari ve grip ilaçlari da tansiyonun yükselmesine neden olabilir.


Hipertansiyon Belirtileri – Tansiyon Yüksekligi Belirtileri


Sabahleyin ensede hissedilen agri, çarpinti, nefes darligi, bas dönmesi, bas agrisi gibi belirtiler gösterebilir. Ancak bazi insanlarda tansiyon çok yüksek olsa da herhangi bir belirti vermeyebilir.


Yüksek tansiyon hastasinin degerlendirilmesinde idrarla atilan proteinin saptanmasi, kalp islevlerinde bir degisim olup olmadiginin ve kalp duvarlarinda bir kalinlasma olusup olusmadiginin incelenmesi ve de göz dibine bakilmasi gerekir.


Hipertansiyonun Vücuda Etkileri – Hipertansiyon Zararlari


Tansiyonun yüksek olmasi durumunda beyin, kalp, böbrekler ve göz gibi organlar risk altindadir. Koroner kalp hastaligina, kalp büyümesine, kalp yetmezligine ve felçlere neden olabilir.


Yüksek tansiyon böbreklerde hipertansiyona bagli böbrek bozukluguna (hipertansif nefropati) yol açabilir. Böbregin en küçük islev gören organcigi olan kilcal damarlardan olusan glomeruller içindeki basincin yükselmesi bu dokunun fonksiyon kaybina yol açar. Böbrekler büzüsür ve böbrek yetmezlige olusur.


Hipertansiyon gözlerde kanamaya, göz sinirlerinde bozukluklara, retinanin yirtilmasina sebep olabilir.


Hipertansiyon Ilaçlari


Hipertansiyonun tedavisinde beta blokerler, diüretikler, ACE inhibitörleri ve kalsiyum antagonistleri olmak üzere 4 çesit ilaç kullanilir. Hastanin durmuna göre biri veya birkaçi dr. tarafindan reçete edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder