21 Mayıs 2011 Cumartesi

Yurteri, sinema, otobüs, okul, ibadet yerleri gibi insanlarin toplu bulundugu yerlerde yüzlerce kisinin hastalik kapabildigini ifade etti. Yurteri, “Özellikle çocuklar okuldan kaptiklari mikrobu evlerine getirerek diger aile bireylerine hastaligi bulastirabilir. Virüs, dis ortamda 2-8 saat varligini sürdürebilir. Bu özellikle hasta bir kisinin dokundugu yerlere (kapi kolu, telefon, masa, merdiven korkuluklari vs.) saglikli insanlar temas ettiklerinde virüsü alir. Ellerini agizlarina, gözlerine götürdükleri zaman kendilerine virüsü bulastirmis olur.” dedi.
Gürkan Yurteri’nin verdigi bilgiye göre, grip, uzun süre tedavisiz kaldiktan sonra geçse bile arkasinda inatçi öksürük birakabiliyor. Çünkü virüs hava yollarini hassaslastiriyor. Hasta, isi degisikliklerinden, hava kurulugundan, tozlardan daha kolay etkilenip öksürüyor. Bu nedenle gribin etkileri tamamen ortadan kalkana kadar istirahat edilmeli ve bu süreçte de beslenme düzenine özen gösterilmeli.
Virüsün bulasmasini önleyin
Öncelikle hasta olan kisiler evlerinde izole edilmeli ve tedavilerine hemen baslanmalidir. Hastalar ancak atesleri düstükten bir gün sonra islerine dönebilir. Ayrica tüm hastalara virüsü nasil bulastirdiklari anlatilmali, neler yapmalari gerektigi söylenmelidir.
Antiviral ilaçlar, gribin hem daha hafif hem de kisa sürede geçmesine yardimci olur. Hasta sikâyetleri basladiktan 48 saat içinde doktor tavsiyesiyle baslanmasi gerekir. Ayrica virüsün baskalarina bulasmasina da engel olur.
Yorgunluk, agri, burun akintisi, öksürük gibi sikayetler için antigribal ilaçlar, agri kesiciler alinabilwir. Hastalik hava ve temas yoluyla bulastigindan bunlara yönelik de tedbirler alinmasi gerekir. Hastalar hapsirirken, öksürürken tek kullanimlik mendil kullanmali, islemden sonra hemen çöpe atmali, ortalikta birakmamalidir.
Gripte antibiyotikler, tedavide en son akla gelmesi gereken ancak komplikasyonlar ortaya çiktiginda kullanilabilecek ilaçlardir. Özellikle doktora danisilmadan her gün alinan C vitamini, gribi önlemenin yolu degildir. Zamanla vücutta tehlikeli bir birikmeye de yol açilabilir.
Soguk alginligi yavas yavas belirir. Yavas yavas gelisen halsizlik, hapsirik, burun tikanikligi, burun akintisi, bogaz agrisi, balgamli ya da kesik kesik öksürme, soguk alginliginin belirtileridir. Soguk alginligi, ayakta ve hafif olarak atlatilir.
Grip belirtileri aniden ortaya çikar. Hasta sabah ise giderken iyidir, 3-6 saat içinde birden üsüme, asiri halsizlik, yorgunluk, ates yükselmesi ortaya çikar. Yaygin vücut ve bas agrisi, özellikle gögüste rahatsizlik (baski, agri) hisseder. Yorgunluk tahammül edilemez boyutlara ulasir, tabloya kuru karakterde bir öksürük eslik edebilir. ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder