21 Mayıs 2011 Cumartesi

Çocuklarin kullandigi öksürük ve soguk alginligi ilaçlarinin içeriginin yardimci ve etkili olmadigini, özellikle burun tikanikligini gidermedigini belirten Kuittinen çocuklarin anatomisi farkli oldugundan dolayi risk esiginin yüksek oldugunu açikladi.


Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre de, reçetesiz alinan öksürük ve soguk alginligi ilaçlarinin hayati tehdit eden yan etkileri nedeniyle bebeklere ve 2 yasindan küçük çocuklara verilmemesi gerekiyor. Ayrica çesitli çalismalar, öksürük ve soguk alginligi ilaçlarinin 6 yasindan küçük çocuklarda ise yaramadigini ve ciddi anlamda potansiyel yan etkileri oldugunu gösteriyor.


Çocuklarin kullandigi öksürük ve soguk alginligi ilaçlarinin içerisinde bulunan aktif maddelerden bazilari sunlar:


Klorfeniramin: Antihistamin grubunda olan bu ilaç, genellikle alerji, saman nezlesi ve soguk alginligi nedeniyle olusan kasinan ve sulanan gözlerin, hapsirigin ve burun akintisinin tedavisinde kullaniliyor.


Dekstrometorfan: Soguk alginligi ya da gribin yol açtigi öksürügün tedavisinde kullanilan ve antitusif sinifinda olan ilaç, Amerikan Saglik Enstitüsü’ne göre sadece öksürügü hafifletiyor, öksürügün kaynagini tedavi etmiyor ve iyilesmeyi hizlandirmiyor.


Asetaminofen: Parasetamol türevi bir analjezik olan bu ilaç agri kesici, ates düsürücü olarak kullanilir. Ayrica bogaz agrisinin tedavisinde kullanilir.


Fenilefrin: Soguk alginliginin, alerjilerin ve saman nezlesinin olusturdugu burundaki huzursuzlugu hafifletmek için kullanilir. Ayni zamanda sinüs tikanikligi ve darligini hafifletmede kullanilir. Bu ilaç da sadece belirtileri hafifletir, belirtilerin kaynagini tedavi etmez veya iyilesmeyi hizlandirmaz.


Dr. Kuittinen sadece iki surubun 6 yasina kadar olan çocuklara verilmesi gerektigini söyledi: çocuklar için olan asetaminofen ile ibuprofen. Bu ikisinin uygun sekilde kullanildiginda vücut agrilari, ates ve grip belirtileriyle mücadelede yardimci oldugunu söyleyen Kuittinen, surup seklinde asetaminofenin 4 saatte bir, ibuprofenin ise her 6 saatte bir alinmasi gerektigini kaydetti.


Doktor ayrica uygun dozu ayarlamaniz için ilaçlarin siringayla ya da damlalikla verilmesini önerdi.
Zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder