21 Mayıs 2011 Cumartesi

Bebeklerde agiz ve dis sagligi nasil yapilir ?

bebekler 150x150 Bebeklerde agiz ve dis sagligi nasil yapilir ?


Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Dis Hekimligi Fakültesi Pedodonti Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Seval Ölmez, bebeklerde agiz ve dis sagliginin korunmasinin, çocukluk ve eriskinlikte dis sagligi açisindan çok önemli oldugunu vurguladi. Buyurun Sevgili arkadaslar konumuzun özüne..


Bebegin agiz ve dis sagliginin korunmasi için annenin, gebelik ve sonrasinda agiz hijyenin saglanmasina dikkat edilmesi gerektigini vurgulayan Ölmez, “Annenin agzinda çürük miktarinin fazla olmasi halinde mevcut mikoorganizmalar, bulas yoluyla dogrudan bebege geçiyor” dedi.


Ölmez, bebeklerde sekerli gida tüketimi az olsa bile annenin agzindaki çürüge bagli mikroorganizmalar nedeniyle, bebegin ileride dislerinde çürük görülme olasiliginin fazla olduguna dikkati çekti. Annenin, bebegin emzigini, biberonun basligini ya da kasigini kendi agzina aldiktan sonra bebege vermesi sonucunda agiz içindeki mikroorganizmalarin bebege bulastigini anlatan Ölmez, bu nedenle gebelik öncesinde anne adayinin dis hekimine basvurarak, dis bakimini ve gereklilik halinde tedavisini yaptirmasi gerektigini söyledi.


Ilk disleri çiktiktan sonra dis hekimine götürülmeli
Bebeklerin 6 aylikken ilk olarak ön iki disinin, bir yasina kadar 4 disinin çiktigini ifade eden Ölmez, tüm süt dislerinin 2.5-3 yaslarinda tamamlandigini belirtti. Ölmez, ilk dislerin çikmasinin ardindan bebegin bir dis hekime götürülerek agiz ve dis muayenesinin yaptirilmasi gerektigi tavsiyesinde bulunarak, dis hekiminin bu kontrolde anne adayina hem bebegin dis bakiminin nasil yapilmasi gerektigi konusunda bilgi verecegini hem de dis çikarma dönemleri ve bu dönemlerde bebekte görülebilecek saglik sorunlari hakkinda açiklama yaptigini anlatti.


Ilk dislerin çikmasiyla birlikte, her beslenme sonrasinda, temiz bir tülbentle dislere çok bastirmadan üstünden hafifçe silinmesi, çocugun büyümesiyle belli bir dönem sonra da dis sayisinin artmasiyla birlikte macun kullanilarak firçalanmasi gerektigini dile getiren Ölmez, sunlari söyledi:


Türkiye gibi yüksek çürük riski bulunan toplumlara, dislerin dis macunu ile firçalanmasina çok erken dönemde baslanmasi öneriliyor. Alti aydan itibaren ilk dislerin çikmasiyla birlikte dis firçalamaya baslanmali. Ilk iki dis ya da dört dis çiktiginda, bebek macunu kullanarak, macun belli belirsiz sürüntü seklinde uygulanmali. Arka azilarin çikmasiyla da mercimek büyüklügünde macun kullanilarak firçalama yapilmali.”


Gidaya seker eklenmemeli
Ölmez, genetik özelliklerin ya da anne basta olmak üzere bir baska kisiden bulas yolu disinda bebeklik döneminde dislerde çürük gelismesinin en önemli nedenin beslenme sekli oldugunu vurguladi. Biberonla beslenen çocuklarda çürük riskinin arttigina dikkati çeken Ölmez, bu nedenle gidaya seker eklenmemesi gerektigini belirtti.


Özellikle “gece beslenmelerinin sayisinin fazla olmasinin da çürük riskini artirdigina” isaret eden Ölmez, emzigin bal, pekmez ya da reçete batirilarak bebege verilmesinin de çürük gelismesi açisindan önemli bir etken oldugunu belirtti. Ölmez, özellikle Anadolu kültüründe hakim olan lokumun tülbente sarilarak bebege emzirilmesinin çok yanlis oldugunu vurgulayarak, bu tür davranis modellerinin birakilmasi gerektigini ifade etti.


Bebeklere kahvalti sonrasinda ara ögün olarak sekerli gida verilmesinin uygun olmadigini ifade eden Ölmez, “Sekerli gidalar, kahvalti ile birlikte ya da hemen arkasindan tüketilmeli. Ara ögünlerde alinan sekerli gidalar, dis çürügü riskini artiriyor” dedi.


Kaynak ; AA


Sayfa kategorisi: Anne-Çocuk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder