21 Mayıs 2011 Cumartesi

Kalp damar hastaliklari konusunda ”kötü bir aile geçmisine” sahip olanlar, saglikli yasam aliskanliklarini sürdürerek kendilerini risklerden uzak tutabiliyor.


ABD’de yayimlanan, ”Kalp hastaliklarinda genetik miras mi, yoksa yasam aliskanliklari mi daha etkili” sorusuna yanit arayan genis çapli iki arastirma, kalp damar hastaliklarindan korunmada, yasam biçiminin, genetik mirastan çok daha etkili oldugunu ortaya koyuyor. Amerikan Kalp Birligi’nin 2010 Bilimsel Arastirmalar Oturumu’nda sunulan ve internette yayimlanan iki arastirmaya göre, orta yaslarda kendini hissettiren kalp damar hastaliklari, ”genlerimizin bize hediyesi” olmaktan çok, çocuklugumuzdan orta yasa kadar geçen döneme kadar nasil yasadigimiza bagli olarak kendini gösteriyor.


Arastirmalar, ilk gençlik günlerinden baslayarak saglikli yasam aliskanliklarini benimseyenlerin, ailelerinde kalp hastaliklari bulunsa bile, orta yaslarda kalp damar hastaliklarina iliskin sorun yasama olasiliklarinin, ailelerinde kalp hastaligi geçmisi olmayan, ancak ”5 altin kurali” uygulamayanlara oranla düsük oldugunu ortaya koyuyor.


AA


Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/573030-genetigi-birak-yasam-bicimine-bak


Bu yazi bugün 31 kere, toplam 128 kere okunmustur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder