21 Mayıs 2011 Cumartesi

Beslenmede kalsiyumun önemi sadece kemik hastaliklariyla da sinirli degildir. Sagligimiz açisindan rol oynadigi baska etkileri de bulunmaktadir.


Kalsiyum Nedir?


Kalsiyum, vücudumuzdaki kemikleri ve disleri olusturan ve onlari güçlü ve saglikli tutan gerekli bir elementtir.


Vücudumuzda bulunan kalsiyum’un %99’u kemiklerimiz ve dislerimizde yer almaktayken geri kalan %1’lik oran ise kan pihtilasmasini saglayan, eklemleri yapilandiran, kalp atislarini düzenleyen ve sinir sisteminin onarilmasina yardimci olan yumusak dokularda ve kanda bulunmaktadir.


Kalsiyum Faydalari


Insan vücudunda en çok bulunan mineral kalsiyumdur. Kalsiyum kemiklerin ve dislerin temel yapisini olusturur. Kalp basinci kalp atislari ve kanin pihtilasmasiyla ilgili görevleri vardir. Sinir sistemin düzenli çalismasi için kalsiyuma ihtiyaç vardir. Kemik erimesini engeller.


Hamilelikte kalsiyum kullanimi; Kalsiyum mineraline olan gereksinim dogumdan evvel henüz anne karnindayken baslar. Hamilelik sirasinda yeterli miktarda kalsiyum alinmazsa bebek ihtiyacini annenin vücudundan ve kemiklerinden saglar . Bu da annenin daha iler ki yillarda sagliginin olumsuz yönde etkilenmesine neden olur.


Yapilan bir arastirmada yeteri kadar kalsiyum almayan kadinlarin kanlarinda bebege zararli olacak maddelerin çogaldigi görülmüstür. Kandaki kalsiyum düzeyi düsük olan kadinlarda kursun düzeyinin arttigi belirlenmistir. Gebelikte kalsiyum kullanimi hem anne hem de bebek sagligi için ciddi önem tasir. Ayrica gebelik döneminde kalsiyum eksikligi kramplarda artisa sebep olur.


Kemik erimesi nedir?


Kadinlarda kemik erimesi; kemik erimesi daha çok menopozdaki kadinlarda görülen bir sorundur. Kadinlarda ileri yasta görülen kemik erimesi nedeni östrojen hormonunun azalmasidir. Kemiklerin kalsiyumu tutmasinda islevi olan kadinlik hormonu östrojenin menopoz döneminde azalmasiyla birlikte kemik erimesi de baslar. Kemigin mineral içeriginde degisimler olur ve de buna bagli olarak kemik yogunlugunda azalma meydana gelir. Dayanikliligi azalan kemikler kirilgan hale gelirler.


Erkeklerde kemik erimesi; Kemik erimesi daha çok kadinlarda görülmekle birlikte erkeklerde de kemik erimesi sik rastlanilan bir durumdur. Erkekler de kemik erimesi kadinlara nazaran daha geç yaslarda baslar.


Kemik erimesine karsi alinacak önlemler; kemik erimesini önlemek için ergenlik çagindan itibaren tedbirler alinabilir. Çocukluk döneminden itibaren alinan kalsiyum kemik kütlesini en üst düzeye çikarir. Ilerki yaslarda alinan kalsiyum takviyesi de kemik erimesini yavaslatmak için yardimci olur.


Kemik erimesi hakkinda bilinmesi gereken bir diger konu ise düzenli egzersiz, saglikli beslenme, alkol ve sigaranin birakilmasinin kemiklerin güçlenmesini olumlu yönde etkileyecegini unutmamaktir.


Kalsiyum Eksikligi Nasil Meydana Gelir?


Yiyeceklerinizle, kalsiyuma ihtiyaç duyan farkli sistemlerin en üst düzeyde fonksiyonlarini yerine getirmek için gerekli olan miktari alamadiginizda, vücudumuz kemiklerimiz dislerimiz ve yumusak dokularimizda bulunan kalsiyumdan ihtiyaci oldugu miktari çalar ve onu, çok daha gerekli islerde kullanir. Sonuç olarak kalsiyum eksikligin de; dislerimiz ve kemiklerimizdeki kalsiyum orani, onlari kolay kirilabilir ve hasar görmeye egilimli bir duruma getirerek azalmis olur.


Ne yazik ki; genel dünya nüfusunda kalsiyum eksikligi çok yaygindir. 1996 yilinda Amerikan Tip Kurulusu Dergisinin yönetimiyle yapilan çalismalar sonucunda, hemen hemen tüm Amerikalilarin kalsiyum eksikligine maruz kaldiklari beyan edilmistir.


Kalsiyum eksikligi belirtileri; Kas kramplari ve kas agrilari, kalp çarpintisi, tirnakta görülen kirilmalar, uyku sorunlari, eklem agrilari, dis çürükleri, diseti proplemleri .


Çok Fazla Kalsiyum Alabilirmiyiz?


Kalsiyum takviyesi alimiyla ilgili herhangi bir yan etki var midir?


Kalsiyum fazlasi böbrek taslari olusma riskini artirir mi? Yapilan çalismalar, uzun süreli yüksek dozda fazla kalsiyum alimi böbrek tasi riskini arttirdigini ortaya koymaktadir. Diger bir çalisma ise, daha düsük dozda kalsiyum kullanimi ise böbrek tasini önlemede yardimci oldugunu göstermektedir. Bu yüzden; böbrek tasi problemi olan insanlarin kalsiyum aliminda RDA degerini (1200mg) asmamada olaganüstü dikkatli olmalari gerekmektedir. Kalsiyum d vitamini sayesinde vücutta emilir.


Günlük kalsiyum miktari; Günlük kalsiyum kullanimi yasa bagli degisir. Ortalama tavsiye edilen doz 800-1200 mg arasindadir. Günlük kalsiyum miktari 1500 mg geçmemelidir.


Kalsiyum Içeren Besinler


Sütteki kalsiyum miktari fazladir. Süt kalsiyum içeren gidalardan ilk akla geleni olsa da, süt ve süt ürünleri o kadar çok islemden geçmislerdir ki, vücuda verebilecekleri zarar faydalarindan çok olabilir. Vücudumuza gereksiz katki maddelerini sokmadan sagligimizi destekleyen daha iyi ve daha uygun kalsiyum kaynaklari da vardir.


Kalsiyum Kaynaklari: Kalsiyum içeren yiyecekler soya fasulyesi, soyadan yapilan bir tür peynir, fistik, ceviz, lahana, brokoli, sardalye ve alabaliktir.


Diger kalsiyum içeren besinler içeren ise koyu yesil yaprakli sebzeler, kurutulmus meyveler, tatli badem ve kuru baklagillerdir.


Kalsiyum Mineralinin Dogru Seçimi


Yetiskinlerin çogu günlük beslenmeleriyle yeterince kalsiyum almadiklarindan, genel sagligi desteklemek için, ek kalsiyum alimi gerekmektedir.


En iyi kalsiyum takviyesi alimi için faydali olacak bazi tavsiyeler ve önlemler asagida belirtilmistir.


Aldiginiz kalsiyum vücutta kolaylikla emilebilir mi?


Kalsiyum emilimi hakkinda bilinmesi gerekenler: Vücudun kalsiyumu emebilme becerisi, mide asidi seviyesi ve sindirmekte oldugunuz kalsiyum bilesiminin çözünürlügüne baglidir. Mide asidinin üretimi yasla birlikte azalma gösterdiginden, kalsiyumdan çok daha kolay bir sekilde emilebilen kalsiyum destek ürünlerinden birinin alimi daha önem kazanmaktadir.


Kalsiyum takviyelerinin çogu kalitesiz kalsiyum karbonat içerir. Bu durum, her ne kadar kalsiyumun bir diger sekli olan kalsiyum sitratdan daha dogal kalsiyumu saglayacaksa da, vücutta daha az kolaylikla emilebilecek ve gaz ve peklik problemlerine çok daha fazla neden olabilecektir.


Diger taraftan Kalsiyum Sitrat, kalsiyumun vücutta kolaylikla kullanilan bir seklidir ve bu destek ürünün emilimi, minerallerin kan dolasimi içine emilmesini arttirabilen mide asidinin miktariyla ilintili degildir.


Yüksek seviyede zehirli olabilecek kursun içerebilme olasiliklari yüzünden, kemik tozu, beyaz mermer, istiridye kabuklarindan elde edilecek kalsiyum ek ürünlerini tavsiye etmiyoruz.


Kalsiyum’un Diger Besinlerle Birlikteligi: Kalsiyum d vitamini olmadan vücut tarafindan emilemez. Bu nedenle de, vücudumuzda d vitamininden yeterli miktarda olmadigi müddetçe kalsiyum takviyesi faydali olmayacaktir


Kas hareketlerimizin kontrolünde kalsiyum magnezyum ile birlikte çalisir.


Kalsiyum fosfor ve demir minerali, A ve C vitaminleri, ve eser minerallerden çinko, bor, manganez ve stronyum ile birlikte fonksiyonlarini daha iyi yerine getirir.


Bu yüzden, kalsiyum ek ürünlerinden olusan bir bilesim bütün bu sonuçlara çözüm olacaktir ve tüm bu besinlerin yaklasik miktarlarini saglayarak sagligimiza maksimum faydalar getirecektir.


Üreticinizi Taniyin: Satin alacaginiz ürünün kalitesi, onu üreten üreticinin kalitesine baglidir. Bu alanda düsük kalitede besinsel ek ürün üretimi ne yazik ki yaygin bir problem oldugundan, üreticinizi seçerken, eczaya uyum yasasini (GMP) izleyip izlemediginden emin olun. Takip edilmesi gereken en uygun yol budur ve en iyi uygun destek ürünleri aldiginizdan emin olurken imalat ve kalite kontrol süreçlerinin izlendiginden süphe duymamalisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder