21 Mayıs 2011 Cumartesi

Kenenin Genel Özellikleri


Boy: 5 mm. (yeni kan emmis disi 1,2 cm)
Renk: Koyu kizil kahverengi.


Davranislari


Köpekler ve inekler basta olmak üzere pek çok hayvan ve insanlar üzerinde yasamaktadirlar. Konak olarak kabul ettikleri canliyi pek önemsemezler. Yapilan arastirmalar sonucunda tespit edilmistir ki en çok ineklerde yayilim göstermektedir. Köpek ve ineklerde yetiskin olanlari daha çok kulak ve sirt bölgesinde yasarken büyük bir çogunlugu da sirt bölgesinde yasamaktadir. Herhangi bir hayvan üzerinde girdikleri evlerde büyük bir hizla çogalirlar üzerine yerlesecekleri bir hayvan bulamazlarsa insanlara da yaklasmaktan hiç çekinmezler. Üzerlerinde hastalik ve bazi bakterileri barindirirlar. Buna ragmen tamami öldürücü özellikte degildir.


Yasam Alanlari


Genellikle köpek ve ineklerin yaygin olarak bulundugu yesil bitki örtüsünde yasarlar. Üzerlerine yapistiklari hayvanin kani ile beslendiklerinden dolayi yüksek bir yerde bulunmalari hayvanin üzerine girmeleri açisindan daha kolay olacaktir. Kapi pencere ve süpürgeliklerde siklikla bulunurlar.


Mücadele Ipuçlari


Kene ile mücadele oldukça zor ve zahmetlidir. Bu sebepten dolayi yapilan mücadelenin siklikla tekrarlanmasi büyük bir önem tasiyacaktir. Bu durum için gerçekten isinde uzman bir ekibe ihtiyaç duyulmaktadir. Ferdi mücadele ile basarili olma ihtimali çok azdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder