21 Mayıs 2011 Cumartesi

Oturarak Çalisanlar Kalori Miktarini Ayarlamali
Eger masa basi çalisiyorsaniz kalori harcamaniz daha düsük demektir. Dolayisiyla kalori alimlarinizin da daha düsük olmasi gerekir. Az az ve sik sik beslenerek günlük almamiz gereken kalori miktarini tamamlamaniz uygun olacaktir. Ögle yemeginiz sirkette servis yapiliyorsa karbonhidratli, agir gidalar yerine hafif ve düsük kalorili yemekleri tercih edin. Özellikle salata ve protein içeren bir besin sizi uzun süre tok tutacak, atistirmalari engelleyecek ve ögleden sonra daha verimli çalismanizi saglayacaktir.


Çay, kahve tarzi içecekleri tüketmek yerine bol bol su tüketin. Çay ve kahve yerine ise bitki çaylarini tercih edin. Özellikle stresi azaltmak için rezene; bagisiklik sistemi içinse adaçayi, ihlamur önerilmektedir.


Çok Sik Seyahat Edenlere Pratik Besinler
Düzensiz ögün aliskanligi, egzersize zaman ayiramama, dengeli beslenme güçlügü, saat farki kaynakli ögün düzensizligi, su tüketiminde eksiklik gibi problemler yasayan, çok sik seyahat edenlerden misiniz? Yaninizda metabolizmayi hizlandirmak ve yeterli beslenebilmek için 2 – 3 saatte bir tüketebileceginiz besinler tasiyin. Az ve sik yemegi de unutmayin. Yagsiz kraker ile ayran, kuru kayisi, ceviz veya badem, 1 meyve, 1 avuç leblebi, yarim simit ile peynir, yagsiz tost ve ayran her yerde bulabilecek ve tasinabilecek pratik besinlerdir.


Uzun Toplantilar Kilo Alimina Neden Olur
Asiri çay-kahve tüketimi, yetersiz su içme, toplantilardaki yagli ve sekerli kurabiye tüketiminde artis nedeniyle toplam kalori aliminda artis söz konusu olur. Çay ve kahve, bilesimindeki antioksidan maddeler sebebiyle önemlidir. Fakat tüketimin fazla olmasi su tüketimini engeller hale geldiginde saglik için tehlikeli bir hal alir. Özellikle çay, kahve sekerli tüketiliyorsa durum kalori alimini daha da arttirir.


Bir küp seker yaklasik 20 kalori içerir. Her gün 100 kalori fazlalik ayda 3000 kalori eder. Bu yillik olarak vücut agirliginizda yaklasik 5 kilo artisa sebep olur. Bu yüzden toplantilarda ikram edilen kurabiyeler yerine yagsiz kraker, çeyrek simit, kuru kayisi, ceviz, peynirli kepekli sandviçler, çig sebzeler ve bitki çaylari, su daha iyi seçimlerdir.


Sürekli Yürüyenler Yag ve Seker Oranina Dikkat Etmeli
Örnegin tibbi satis mümessilleri gibi kalori harcamasi daha yüksek olan çalisanlardansaniz; yeterli ve dengeli beslenme konusunda daha fazla dikkatli olmali ve yeterli oranda sivi tüketmelisiniz. Ögün saatlerinde dengesizlik nedeniyle kalori alimlari daha düsük olabilir. Fakat sürekli disarida hazir yemekler yenilmesi, karbonhidrat ve yag içerigi yüksek, lif içerigi düsük beslenme kilo artisina neden olabilir. Bu yüzden beslenmenizde mutlaka tükettiginiz besinlerin yag ve seker oranlarina dikkat etmelisiniz.


Sürekli ayni pozisyonda oturanlar sindirimi kolay besinleri almali
Hareketsizlik sebebiyle kilo aliminda artis görülür. Eger sürekli ayni pozisyonda oturak çalisanlardansaniz; posa açisindan zengin, sindirimi kolay, kalori içerigi düsük besinleri tercih etmelisiniz. Diyetin lif oranini artirmak için özellikle rafine edilmemis, tam bugday, tam çavdar ve kepekli ürünler ile sebze, kabugu ile yenebilen meyve ve kuru baklagilleri tercih etmelisiniz.


Agir çalisanlar kahvaltiyi ihmal etmemeli
Yetersiz ve dengesiz beslenme çalisan kisinin üretim hizini düsürür, fiziksel güç azalir. Bu gibi durumlarda yüksek enerjili beslenme programi uygulanmalidir. Enerji yaninda protein, vitaminler ve madensel tuzlarin da yeterli oranda alinmasi gerekir.
Agir islerde çalisanlarda beslenme is yerinde ve evde beslenme olarak iki sekilde ele alinmalidir. Günlük besinler genellikle üç ögün halinde alinmali; kahvalti kesinlikle ihmal edilmemelidir. Kahvaltilarda da karbonhidratli ve yagli gidalarin yaninda, protein içerigi zengin besinlerin tüketilmesi önerilmektedir.


Uykusuz ve düzensiz çalisanlarda kalori alimi yüksek olmali
Uykusuz kaliyor ve düzensiz islerde çalisiyorsaniz; düzensiz ögün aliskanligi, egzersize zaman ayiramama, dengeli beslenme güçlügü, geç saatte yemek yeme ve seker içerigi yüksek atistirmalar, su tüketiminde eksiklik, sindirim sistemi problemleri gibi sikintilarla karsilasirsiniz.


Eger siz de bu sekilde çalisiyorsaniz kisa sürede fazla miktarda besin almaniz ve besin seçiminde daha dikkatli olmaniz gerekir. Yag ve seker orani dengelenmis, yeterli oranda protein içeren besinler ilk tercihiniz olmalidir. Her ögünde 4 besin grubunun bir arada bulunmasina özen gösterin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder