21 Mayıs 2011 Cumartesi

Romatizmanin dostu soguk havalar

romatizma2 150x150 Romatizmanin dostu soguk havalar


Kis aylarinda sik romatizma sikayetleriniz varsa bunun sebebi soguk havalar olmasi muhtemeldir. Fizik ve Tedavi Uzmani Dr. Fusun Saglam, soguk havalarin romatizmayi tetikledigi konusunda uyarilari sizler için açikladi.


Fizik ve Tedavi Uzmani Dr. Fusun Saglam, soguk havanin romatizmal hastaliklari tetikledigini söyledi.


Romatizma hastalarinin kendilerine rahat hissedecekleri ortamda bulunmalarini öneren Dr. Saglam, “Romatizma çok soguk iklimde veya sicak iklimde de olmaktadir. Romatizmasi olanlar soguk ortamda agrilarini daha fazla hisseder. Soguk, sadece agrinin daha fazla hissedilmesine yol açar. Onun için bu hastalar kendilerini rahat hissedecekleri ortami seçmeli. Ancak soguk, nemli yerde yasadiklari için hastaligin ilerlemedigi bilinmeli. Soguk havalarda ve nem oraninin yüksek oldugu hallerde eklem içinde bulunan az miktardaki kayganlastirici sivinin akiskanligi ve dagilimi degistigi için agri ve sizi olmasi dogaldir. Bu durum saglikli bireylerde de görülür, kisisel duyarliliklar önemlidir. Ancak romatizmaya neden olmaz ve tek basina romatizma düsündürmez” dedi.


Yagmurlu havayla romatizmal hastaliklarin ortaya çikmasi ya da siddetlenmesi arasinda bir iliski olmadigini kaydeden Dr. Saglam, “Havadaki elektrik yükü degisimleri agri üzerinde etkili olabilir. Hastalarin bir bölümü yagmurlu havayla sikayetleri arasinda baglanti kurar. Ama yagmurla siddetlenen romatizmal hastaliklar genellikle geçicidir ve basit agri kesicilere yanit verirler. Ciddi romatizmal hastaliklarin agrisi da bazen hava degisimlerinden etkilenebilir” diye konustu.


Dr. Saglam, bazi romatizmal hastaliklar günesten ciddi sekilde etkilendigine de dikkat çekerek “Bu gruptaki hastalar günesin çok asiri oldugu dönemden sonra bir alevlenme gösterebilir. Romatizma her mevsim baslayabilir. Her mevsim sikayetler artabilir. Sonbahar ve kis mevsimlerinde sikayetlerin artmasi romatizmal hastaliklarin ortaya çikmasi ya da alevlenmesinde etkili degildir. Ancak bu dönemlerde hava sartlarina bagli depresyon, hareketsizlik ve soguk gibi faktörlere bagli geçici sikayetler olabilir” seklinde konustu. .


TEDAVIDE ERKEN TESHIS ÖNEMLI
Romatizmalar rahatsizliklarda tedavinin basarili olmasi için erken teshisin çok önemli oldugunu vurgulayan Dr. Saglam,”Erken teshis için uzun bir tetkik süreci ve hastanin takip edilmesi gerekir. Çünkü belirtiler, sikayetin azaldigi dönemde veya arttigi dönemde degisir. Tedavi sekli kisiden kisiye degisir ve her hastaya farkli tedavi uygulanmalidir. Kroniklesmis hastaliklar sonucu uzun süren tedavi uygulamasi gerekebilir. Doktor kontrolünde yapilan ilaç tedavisi ve fizik tedavi sonucu hastalik tamamen yok edilemez ama ilerlemesi durdurulur ve agri kesilerek hastanin yasami daha kolay hale getirilir. Fizik tedavi, romatizma tedavisinde önemlidir. Bu sayede eklemlerin hareketleri düzeltilir, kaslar güçlendirilir ve agri azaltilir. Böylece günlük isleri yapmak daha kolay hale gelir. Bu sayede hasta romatizmayla yasamayi ve bas etmeyi ögrenmis olur” ifadelerini kullandi.
Alinacak tedbirlerle hastaliktan korunabilecegimizi ifade eden Dr. Saglam bazi uyarilarda bulundu:


“Kilo aldikça ekleme binen yük miktari arttigi için beslenmemize dikkat etmemiz gerekir. Asiri sicak ve soguktan uzak durarak, fazla uzun tutmamak kosulu ile yatak istirahati yaparak ve kas ve eklemler için egzersiz yaparak biraz rahatlayabilirsiniz ancak sadece tek bir tedaviyle bu hastalik düzelmez. Hepsine birden dikkat etmeniz çok daha fazla yarar saglayacaktir.”


Kaynak ; IHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder