21 Mayıs 2011 Cumartesi

Stres çagimizin en basa bela psikolojik rahatsizliklarindan birisi olmustur hayatimizda. Is stresi, çalisma stresi, aile stresi, geçim stresi, ask stresi ve daha nice çesidi yer almaktadir. Sizinde stresle basiniz beladaysa bu tavsiyeler sayesinde stresten kurtulmaniz mümkün olacaktir.


Stresi yatistirmanin yollari


Gevseme teknikleri, strese karsi verdigimiz olumsuz yanitlari azaltarak daha iyi bir yasam kalitesine ulasmamiza yardimci oluyor. Bu teknikler stres yönetiminin temeli sayilabilir. Sunu hemen belirtelim ki, burada gevsemeyle kastettigimiz bir hobiyle ugrasarak zihnimizi dinlendirmek degil. Gevseme, ögrenildiginde ve bilinçli sekilde uygulandiginda hayatin vücut üzerindeki yüklerini azaltan bir rahatlama teknigi. Gevseyerek stresle ilgili durumlarin etkisini hafifletmek, sagligimiz için inanilmaz yararlar saglar. Vücudun ve ruhun gerildigi durumlarda gevseyebilmenin önemini ve yolunu bilmeniz mümkün degildir.


Gevseme egzersizleri


* Kalp hizini normale döndürür
* Kan basincini düsürür
* Solunum hizini yavaslatir
* Oksijen gereksinimini azaltir
* Büyük kaslara kan akimini artirir
* Kas gerginliginin azaltir.


Gevseme teknikleri ayrica genel saglik durumunda da olumlu degisimlere yol açiyor:


 


* Bas ve sirt agrisi gibi fiziksel semptomlarda azalma
* Öfke ve düs kirikligi gibi duygusal yanitlarda azalma
* Daha çok enerji
* Konsantrasyonda ve sorun çözme yeteneginde artis
* Günlük aktivitelerde verimlilik


Gevseme tekniklerini; doktorlardan, tamamlayici tip uzmanlarindan, egitmenlerden ve psikotera- pistlerden ögrenmelisiniz. Kendi kendinize okuyarak ögrenceginiz teknikler çogu zaman uzmaninin ögretip, uygulattigi kadar basarili olamiyor.


Gevseme tekniklerinin ortak noktasi, dikkatinizi yatistirici bir seye odaklamak ve vücudunuzun daha çok farkina varmak. Bazilari nefese, bazilari hos görüntülere, bazilari tek tek kas guruplarini gevsetmeye ve bazilari da çok daha degisik tekniklere odaklanir.
Hangi teknigi seçtiginiz önemli degil. Önemli olan, seçtiginiz teknigi düzenli olarak uygulamak. Gevseme, stres durumunun kontrolden çikmasini tamamiyla önleyebilir.


Pratik uzmanlastirir


Gevseme tekniklerinin birer beceri oldugunu hatirlayin. Her beceride oldugu gibi, gevseme yeteneginiz de uygulamayla birlikte artacaktir. Sabirli olun. Stresin vücudunuzdaki olumsuz etkisini azaltmak için motivasyonunuzu koruyun ve hayatinizda daha büyük bir huzur duygusu yasayin. Gevseme tekniklerini uygulama konusunda gelistikçe, bunlari otomatik olarak stresli durumlarda uygulamaya baslayip, eskiden sizi rahatsiz eden bir durumun aslinda hiç sorun yapmaya degmedigini göreceksiniz.
Son olarak önemli bir noktaya deginmek gerek. Seyrek de olsa bazi kisiler gevseme egzersizleri sirasinda duygusal sikinti ve rahatsizlik hissedebilir. Eger gevseme egzersizleri sirasinda duygusal sikinti yasiyorsaniz, egzersizi yapmayi durdurun ve bir uzmanla görüsün.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder