21 Mayıs 2011 Cumartesi

Teoride, bu co-kültürler (besleyici katmanlar), kültür ortamini farkli bilesenler ekleyerek veya içerisinden alarak desteklemektedirler. Bu bilesenler tam olarak tanimlanmamis olup, embriyo gelisimi için önemli olan artiklar veya besinler içerebilir.


Kullanilan “besleyici hücrelerin” normal hizda sayica artmasina (kendi sayilarini arttirmak üzere üremelerine) izin verilmez, çünkü bu durumda içinde bulunduklari ortamin besinini tüketmeleri veya ortami asitlestirmeleri söz konusu olabilir. Bu nedenle, uygun hücre sayisina ulastiklarinda radyasyon veya benzeri tekniklerle üremeleri engellenir.


Kullanilan hücrelerin türleri laboratuvardan laboratuvara degismektedir. Co-kültür literatüründe çok farkli tipte havyan ve doku türleri gözle görülür bir basariyla kullanilmistir. Farkli türlerden hücreler kullanilmis olmakla beraber, bazi IVF merkezleri, farkli hücrelerin ortama zararli virüsler veya zehirler bulastirabilecegi görüsü ile yalnizca embriyonun biyolojik ebeveynlerinden birisine ait hücreleri kullanmaktadirlar. Belirlenen taze insan hücrelerinin kullanilabilmesi için IVF merkezinde hücre kültürü konusunda uzmanliga sahip bir biyologun bulunmasi sarttir.


Co-kültürlerin (besleyici hücrelerin) kullanimi ile embriyo kalitesinin arttirildigi bazi yayinlarda raporlanmistir. Literatürde bununla çelisen bilgiler ise embriyo kalitesinde veya hamilelik oranlarinda herhangi bir artis olmadigini göstermektedir. Genel olarak Co-kültür kullaniminin IVF basari oranlarini yükselttigi yolunda bir ifade su an için ispatlanmis degildir. (2002). Bu nedenle bu teknik uzun yillardir bilinmesine ragmen dünya üzerinde çok az klinik tarafindan kullanilmaktadir. Ülkemizde ise co-culture teknigi “yapay rahim” gibi aldatici bir isimle daha çok ticari amaçla kullanilmaktadir. Bilimsel olarak faydasi ispatlanmamis bu teknik daha önce basarisiz denemeleri olan çiftlere mucize ve çok ileri bir teknik olarak sunulmaktadir.


Pek çok önemli tüpbebek merkezi bu teknigi kullanmamalarina karsin yüksek basari oranlarina sahiptirler. Bu nedenle genel olarak; zaten çok basarili olan tüpbebek laboratuvarlarinin basarisinin bu uygulamadan etkilenmedigi ama kosullari yeterli olmayan laboratuvarlar için bu uygulamanin kültür sartlarini gelistirebilecegi düsünülmektedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder