Her an oyun zamani


Gün içinde degismez oyun saatleri belirle­mek yerine, minik bebeginizle her an birbirin­den farkli ve eglenceli oyunlarin tadini çikarabilirsiniz. Ayrica bu zamani bir görev gibi algi­lamazsaniz, aldiginiz keyif artacaktir.


Siz bebeginizin en egitici oyuncagisiniz. Ilk birkaç ay edindigi tüm bilgilerin kaynagi siz olursunuz. Kendisini ve etrafindakileri ona en yakin olan kisiden, yani sizden ögrenir. Oyun­cakçilarda satilan zekâ gelistirici oyunlar, sizin ona ögreteceklerinizden daha fazlasini yapamaz.


Siz yalnizca, bebeginizin dis dünyayi göz­lemleyebilecegi penceresi degil, ayni zamanda onun kendisini kesfetmesini saglayacak aynasisiniz da. Negatif bir bakis açisina sahipseniz, bebeginiz de her seye sizin gözünüzle bakaca­gindan, o da negatif olur. Tüm hareketlerinizin bebeginiz tarafindan içsellestirilecegini sakin unutmayin.


Kendinizi sikintili hissedeceginiz dönemler elbette olacaktir ama eger mutsuz hissettiginiz günlerin sayisi, iyi hissettiniz gün sayisini geçiyorsa, bu durum psikolojik yardim almaniz ge­rektiginin açik bir isareti olabilir. Kötü hisset­tiginiz günlerde, yüzünüze sahte de olsa bir tebessüm kondurup bebeginizle ilgilenmeyi de­neyin. Onun yüzünde göreceginiz mutluluk ifa­desi bir süre sonra ruh halinizi degistirecektir.


Oyun için belli bir saat ya da mekân ayarla­maniza lüzum yok. Bez degistirme islemini bile bir oyuna dönüstürebilirsiniz. Gülünç sesler çikarip, yüzünüzü sekilden sekle sokarak minik bebeginizi eglendirebilirsiniz. Ev isi yaparken yapacaginiz danslar ve ilgi çekici hareketler, si­zi izleyen bebeginiz için de keyifli bir aktivite haline gelebilir. Alisveris sirasinda onunla ko­nusmayi deneyebilirsiniz. Aksam yemeginizi yerken, masaya renkli mum ya da çiçek gibi onun ilgisini çekebilecek nesneler koyabilirsiniz. Ki­sa duslar almak yerine, bebeginizle birlikte kü­vette keyif yapabilirsiniz. (Güvenli bir banyo için, bebeginizi bir havluya sararak oturaga oturt­maniz daha saglikli olacaktir.)


Bebeginiz biraz büyüdügünde onu yere ko­yup, farkli oyuncaklari kesfe dalin. Minik köpe­gini elinize alip havlayin, aslani kükretip ürkün, kedisinin yumusak tüylerini oksayin. Bir süre sonra bebeginizin sizin yüz ifadenizi taklit etti­gini göreceksiniz. Onunla konusurken hep gözlerine bakin ve ona ismiyle hitap etmeyi ihmal etmeyin.


Bebek gelisimi hakkinda sahip oldugunuz temel bilgiler, hangi dönemde ne tip oyunlar oynamaniz gerektigi konusunda size ipuçlari verir. Bu konuda uzman olmaniza gerek yok, basvuracaginiz birkaç temel kitap sayesinde ge­rekli olan bilgilere kolaylikla sahip olabilirsi­niz. Bir sonraki asamada neler ögrenecegini ön­ceden bildiginizden, ihtiyaç duyabileceginiz ma­teryalleri elinizde bulundurabilirsiniz. Bu dö­nemde bebeginizin gelisimini videoya kayde­der ya da günlügünüze aktarirsaniz, bebeginiz büyüdügünde izlemekten ya da okumaktan hiç sikilmayacaginiz çok degerli bir esere sahip olur­sunuz.


Bebeginizle oynarken ona karsi çok duyarli olmalisiniz. Bazi bebekler yüksek ses ve hizli hareketlerden hoslanirken, bazilari dinginligi tercih eder. Onun seçimlerine kulak verip, oyu­nu istedigi gibi yönetmesine izin verirseniz, oyun vakitleriniz çok daha verimli geçer. Ona birbirinden farkli oyunlar ögreterek becerilerini kesfedebilir ve gelecekte yapacagi seçimler ko­nusunda ona yardimci olabilirsiniz.
Bebeklerin dikkatleri çok sik dagildigindan oyun vakitlerinde siklikla ara vermeye ihtiyaç duyarlar. Dinlenmek istediklerinde gözlerini baska bir noktaya çevirip, hareketlerini yavas­latirlar. Tüm bu belirtileri iyi okuyup gerektigi zaman oyuna ara vermeyi ihmal etmeyin.
Tekrar size bakip gülümsemesinden ise ye­niden baslamak istedigini anlayabilirsiniz.


Henüz oyun oynayamayacak kadar küçük olan bebeginizi eglendirmenin en iyi yolu ise masajdir. Bebek masaji yapmayi çesitli kitaplardan, videokasetlerden ya da sertifikali bir egit­menden ögrenebilirsiniz. Masaj, sakinlestirici özelliginin yani sira fiziksel gelisimini hizlan­dirip, sindirim sistemini düzenler. Siz de bebe­ginize masaj yaparken önsezilerinizi güçlendir­diginizi hissedersiniz. Ayrica bebeginizi rahat­latmak bir anne olarak kendinize olan güvenini­zin artmasini saglar. Benim için masajin en eg­lenceli yani, bebeklerimin vücutlarinin her ka­resini ezberlemek idi. Masaj, yalnizca annelerin degil babalarin da bebekleri ile olan baglarini güçlendiren mükemmel bir yoldur. Aksam isten gelen babalar da günün yorgunlugunu minik be­beklerinin yumusak vücutlari ile atabilirler.


Bebeginiz büyüyene dek kesfedeceginiz tür­lü oyunlari, bundan yirmi yil sonra bile ayrintili bir sekilde hatirliyor olacaksiniz. Oyun sirasin­da yalnizca ikinizin bildigi bir dil icat edeceksi­niz. Ikinizin disinda herkese anlamsiz gelen bu dili, bebeginiz büyüdügünde kullanmayacak ol­saniz da, hiç unutmayacaksiniz. Bebeginiz ye­tiskin bir insana dönüstügünde, tüm bu yasadik­larinizi unutacak olsa da, anilarinizi sizin agzi­nizdan dinlemek ona hep keyif verecek. Kisaca­si oyun vakitlerinde ektiginiz sefkat, sevgi ve ilgi tohumlarinin meyvelerini hem siz hem bebegi­niz ömür boyu afiyetle yiyeceksiniz.