21 Mayıs 2011 Cumartesi

Simdi diyebilirsiniz ki “Madem yumurta bir bütün, o halde yumurtanin kabugunu da yiyelim bari!” Bizce bir sakincasi yok. Yumurtanin kabugunu da yiyebilirsiniz. Bize sorarsaniz, yumurtanin kabugunu yemek insan sagligi açisindan oldukça faydalidir. Çünkü, yumurtanin kabugunda yogun miktarda kalsiyum vardir. Bilindigi gibi kalsiyum kemik yapimizin mimaridir, “iyi güzel de, yumurtanin kabugu nasil yenir?” diye sorarsaniz haklisiniz. Gayet tabii ki yumurtanin kabugunu elma gibi yiyemezsiniz. Aksi takdirde agiz mukozanizi ve dilinizi yaralayabilirsiniz. O halde yumurtanin kabugu nasil yenebilir? Yumurtanin kabugu, havanda dövülerek toz haline getirilir. Bu tozlar da çorbalarin, kek, pasta gibi yiyeceklerin, hatta yemeklerin içine, katilarak tüketilebilir. Dolayisiyla da farkinda olmadan bolca kalsiyum almis olursunuz. Özellikle bu yöntemin büyüyüp, gelismekte olan çocuklar ve menopoza girmis kadinlar için fevkalade yararli olacagi kesindir.


Simdi, gelelim yumurtanin beyazina. Yumurtanin beyazi, sarisi kadar kaliteli olmasa bile, pek de bos bir besin degildir. Kalori açisindan degerlendirecek olursak, yumurtanin beyazi, sarisinin altida biri kadar enerji degerine sahiptir. Yani, yumurtanin beyazi, sarisina oranla çok daha düsük kaloriye sahiptir. Bu durumu bir de protein açisindan degerlendirecek olursak, aradaki farkin asiri olmadigini görürüz. Bu fark tam olarak yari yariya bile degildir. Yani, yüz gram yumurta sarisi on alti gram protein içeriyorsa, ayni miktardaki yumurta beyazi da on gram protein içermektedir. Ancak yumurtanin sarisi ile beyazi arasindaki çekisme, kolesterol açisindan böyle degildir. Yumurtanin sarisinda kolesterol yogun bir sekilde bulunurken, beyazinda hiç kolesterol yoktur. Görüldügü gibi kolesterol bakimindan gerçek suçlu yumurtanin sarisidir. Yumurtanin beyazi, bir tek potasyum açisindan yumurtanin sarisina fark atmaktadir. Yani, yumurtanin beyazi, sarisina oranla daha fazla potasyum içermektedir. Yumurtanin sarisi ile beyazinin, içerik açisindan esit olduklari tek birim, B vitamini komplekslerinden biri olan Niasin vitaminidir.


En zengin kolesterol kaynaklarindan biri olan yumurtanin yenmesi; kan kolesterol degerleri üzerinde, doymus yaglarin (etin içindeki görünmeyen yaglar, etin civarindaki yaglar, et sulari, tereyagi, vb.) yenmesine oranla çok daha hafif bir etkiye sahiptir. Ancak, burada bireylerin duyarliliklari da rol oynamaktadir. Günde bir tek yumurta (iki yüz elli miligram kolesterol) yenmesi, insanlarin yüzde sekseninde kan kolesterol düzeyini pek etkilemezken, geriye kalan yüzde yirmisinde önemli bir etki ortaya çikabilmektedir. Bu etkinin kimlerde ortaya çikip, kimlerde çikmayacaginin önceden bilinmesini saglayacak kolay bir yöntem yoktur. Ancak, satin alinacak yumurtanin taze olmasina dikkat edilmesi, bunun için de yumurta satisi fazla olan yerlerden alis veris yapilmasi gereklidir.


Evlerde de uzun süre saklamayip, hemen tüketme yoluna gidilmelidir. Önemli bir bilgi olarak burada sunu da belirtmek gerekir: yumurtanin beyazi asla çig olarak tüketilmemelidir. Çünkü, çig yumurta, B vitaminlerinden Biotin’in vücut tarafindan kullanilmasina engel oldugundan metabolizmanin yararina degildir. Bu nedenle yumurtanin aki kesinlikle pisirilmelidir. Gene de bu söylediklerimiz yumurtayi rafadan sevenleri korkutmasin. Çünkü, anlattiklarimiz yalnizca yumurtanin beyazi için geçerlidir. Saniriz burada sunu da ifade etmek gerekiyor: çocuklariniza yumurtayi asla çig olarak içirmeyin. Bunun çocuk üzerinde çok kötü etkileri olabilir. Yalnizca yukarda söyledigimiz nedenden degil, ayni zamanda çocugun çok kaliteli bir besin olan yumurtadan nefret etmesine de sebep olabileceginden. Bir de çig içilen yumurta, barsaklarda bakteri ve parazit enfeksiyonlari yapabilmektedir. Ayni zamanda, pismis yumurtanin sindirimi, çig yumurtanin sindiriminden çok daha kolay ve metabolizma için çok daha uygundur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder