21 Mayıs 2011 Cumartesi

Vitamin ve mineral bakimindan zengin bir gidadir.


Bagirsaklardan toksik maddelerin atilmasi kandaki kollestrol seviyesinin düsürülmesi gibi faydalari da vardir.


Bagirsak iltihabi olanlar inciri çok yemelidir.


Incirin kurutulmusu çok degerli olup, iyi bir besin kaynagidir. Balgam söktürücü, yumusatici olarak kullanilir.


Ayrica kis aylarinda vücudun direncini arttirir,


Pek çok saglik sorununa karsi güç ve dayaniklilik kazandirir.


Incirin bünyesinde seker, albüminli maddeler, organik asitler, pektin, provitamin, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum, kükürt, fosfor ve unlu maddeler bulunur.


Inciri cevizle birlikte yerseniz hem vücudunuzu zehirlerden korur, hem de bronsite iyi gelerek öksürügü keser. Nezle için de faydalidir.


Inciri sütle ya da sirkeyle eger oda olmazsa yalnizca zeytinyagina batirip yiyerek basur sikayetinizi ortadan kaldirabilirsiniz.


Sesiniz kisildiginda hemen bir inciri bir su bardagi kadar sütün içine koyup bir cezvede kaynatin. Ilik ilik bu surubu için, çok yararini göreceksiniz.


Yas dallari kirildiginda akan sütümsü beyaz sivi, nasir ve sigillere sürülür.


Yasi kurusundan daha fazla tercihe sayan olan incir vücuda kuvvet verir. Anasonla beraber yenen incir hem kan yapar, hem de sismanlatir. Bagirsak iltihabi olanlar inciri çok yemelidirler.


Kuru incir, içerdigi protein miktari yönünden fakir, sentezinde kullanilan aminoasit çesidi açisindan zengindir, bu nedenle hücre gelisimini destekler. Ayrica kuru incir, bogaz agrisi bronsit ve öksürüge de faydalidir.



BESIN DEGERLERI


100 gr. taze incirin içerdigi besin degerleri söyledir: 80 kalori: 1,2 gr. protein; 20,3 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 0,3 gr. yag; 1,2 gr. lif; 22 mgr. fosfor; 25 mgr. kalsiyum; 0,6 gr. demir; 2 mgr. sodyum; 194 mgr. potasyum: 20 mgr. magnezyum; 80 IU A vitamini; 0,06 mgr. B1 vitamini; 0,05 mgr. B2 vitamini; 0,4 mgr. B3 vitamini; 0,113 mgr. B6 vitamini; 6.7 mcgr. folik asit ve 2 mgr. C vitamini.


Incirin kurutulmusunun yani kuru incirin besin degeri daha da artar. Bunlari söylece siralayabiliriz; 217 kalori: 4 gr. protein; 55.3 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 1,2 gr. yag; 6.7 gr. lif: 163 mgr. fosfor: 138 mgr. kalsiyum: 4,2 mgr. demir: 640 mgr. potasyum: 91,5 mgr. magnezyum; 0,073 mgr. B1 vitamini ve 0,072 mgr. B2 vitamini.


SAGLIGIMIZA YARARLARI


o Taze ve özellikle kuru incirin yenilmesiyle insan bedeninin hücreleri yenilenir. Incir, içerdigi yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini saglayan bir besindir. Sözgelisi, 100 gr. kuru incir yenilirse bedenin günlük gereksinimlerinden kalsiyumun %17’si, demir ve magnezyumun %30'u, fosforun %20’si, B1 vitamininin %5'i ve B2 vitamininin %4'ü alinmis olur.


Incir, içerdigi yüksek orandaki liflerle bedene giren kolesterolün kana karismadan atilmasini saglar.


Sindirimi kolaylastiran incirin, bedeni bakterilere karsi koruyan etkileri de vardir.


Incir içerdigi yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dislerin olusumu ile sagliklarini garantiler: incirin içerdigi kalsiyum, diger besinlerdekine göre daha kolay sindirilir. Süt içemeyen kisilerin incir yemeleri ögütlenir.


Incir, içerdigi ‘benzaldehit’ adli maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önler, kansere karsi etkili olur.


Kuru incirden hazirlanan infüzyon, özellikle çocuklarda korkusuzca kullanilabilen etkili bir müshildir: Bunun için iki -üç kuru incir dogranir. Üzerine kaynar su dökülerek 10-15 dakika demlendirilip bir infüzyon hazirlanir. Bu infüzyondan günde 2-3 bardak içilir.


Körpe incir yapraklarinin sütü sigile karsi etkilidir: Bu etkiyi saglamak için körpe incir yapragindan sizan süt sigile sürülür.


Körpe incir yapraklarinin ezilmesiyle hazirlanan yara lapasi, çibanlarin olgunlastirilmasi ve bas verip delinmesinde etkili olur.


Kurutulmus incir yapraklariyla hazirlanan dekoksiyon, hemoroit (basur) ve çibanlara karsi etkilidir: Körpe incir yapraklari, havadar ve günes görmeyen bir yerde kurutulur. Bu yapraklar parçalanir. 2-3 tatli kasigi kurumus yaprak bir bardak suda 30 dakika kadar kaynatilir. Böylece hazirlanan dekoksiyonla islatilan bez basur memesine sürülür ya da çibanlara sarilir. Hemoroite karsi bu dekoksiyondan günde 2-3 bardak içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder