Pek kesin olmasa bile, halk arasinda lüferciler ve palamutçu-lar diye ikiye ayrilma vardir. Lüferi sevenler pek palamut yemezler, palamutu sevenler de mecbur kalmadikça lüferi yemezler. Bu durum böyle süregelmistir. Simdi, dilerseniz bu isten, besin degeri olarak hangi grup daha kârli çikiyor ona bir bakalim. Gerçekte, palamut ve lüfer arasinda pek bir fark yoktur. Ancak, palamutun çok yagli oldugu dönemler vardir. Iste, bu dönemlerde palamut kalori bakimindan müthis bir pik yapar. Tabii ki lüferin de yagli oldugu dönemler vardir. Ancak, bu durum palamuttaki kadar asiri degildir. Orta boy bir lüfer üç yüz-üç yüz otuz kalori gelirken, yarim palamut da asagi yukari ayni kaloridedir. Protein degeri açisindan da pek bir farklari yoktur. Yani anlayacaginiz, en önemli fark baliklarin lezzetle-rindedir. Bu nedenle damak zevkinize hangisi uyuyorsa o baligi tercih edebilirsiniz. Çünkü besin degeri açisindan iki balik da birbirlerine karsi kesin üstünlük saglayamiyorlar.
Bu arada en düsük kaloriye sahip balik hangisidir diye soracak olursaniz, size en düsük kalorili baligin levrek oldugunu söyleriz. Söyle yüz gram bir levrek yediginizde doksan alti kalori alirsiniz. Bu da baliklar içerisinde düsük kalori olarak nitelenir. Eger baliklar içinde en fazla proteine sahip baligi da merak ederseniz onu da söyleyelim. Kiliç baligi protein degeri hemen hemen en yüksek baliktir. En kalorili balik ise kalkan baligidir. Bunun disisi mi yoksa erkegi mi daha kalorilidir onu bilemiyoruz. Tabii tüm bu söylediklerimiz, denizlerimizde yetisip, bilinen, taninan baliklar için geçerlidir. Baliklarin en lezzetlisini soracak olursaniz; bu durumun biraz saibeli oldugunu söyleriz. Çünkü, her insanin damak tadi farklilik gösterebilmektedir.
Baliklardan bahsederken, balik yagindan söz etmeden geçmek dogru olmaz saniriz. Çünkü, balik yaginda sihirli asitler vardir. Biz bu asitlere “omega yag asitleri” deriz. Bu asitlerin sihri, vücuttaki kolesterolü düsürmesinden gelmektedir. Balikta da yogun kolesterol mevcuttur. Ancak, bu asitler sayesinde kolesterolün kötü etkisi inhibe edilmekte, yani olumsuz etkisi giderilmektedir.
Bir de baliklari, tatli su ve tuzlu su baligi olarak incelemek gerek. Baliklarda palmol yagi diye bir yag mevcuttur. Bu yag metabolizmamiz için fevkalade önem tasimaktadir. Çünkü, palmol yagi yogun E vitamini kaynagi olup, kanserden koruyucu özellige sahiptir. Tatli su baliklarindaki palmol yagi yüzdesi, tuzlu su baliklarindaki palmol yagi yüzdesine oranla daha fazladir. Bu oran tatli su baliklarinda % 45, tuzlu su baliklarinda % 17'dir. Görüldügü gibi palmol yagi içerigi bakimindan tatli su baliklari, tuzlu su baliklarina fark bindirmektedir. Balik yemekte sonsuz faydalar oldugunu belirterek; herkesin haftada en az iki kez balik yemesini hararetle tavsiye ederiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder