21 Mayıs 2011 Cumartesi

Bir genelleme yapmak gerekirse, 30 yas altindaki erkeklerde cinsel iliski esnasinda vajinaya duhul gerçeklestikten sonra 1-3 dakika içinde bosalma olmasi beklenen bir durumdur. Erkegin bosalmasini hizlandiracak çesitli etmenler söz konusudur. Ne kadar genç olursa, o derecede erken bosalmasi beklenir. Yine heyecan düzeyine bagli olarak ve bununla iliskili bir sekilde esinin daha istekli, uyarici olmasi ve heyecan uyandirmasi ile bosalma süresi kisalir. Önceki bosalmadan sonra aradan geçen süre uzunsa, erkegin bosalmasini kontrol etmesi zorlasir ve daha çabuk orgazma ulasir. Birlesme esnasindaki gidip gelmeler hizlandikça bosalma ihtimali de artar. Kaygili, sinirli ruh hali erken bosalma nedenleri arasindadir.


Sonuçta yeni evlenmis, uzun süredir veya hiç cinsel iliskide bulunmamis, genç, cinsel heyecani yüksek, istekli bir adam, biraz heyecanli, biraz tedirgin bir sekilde hizli bir cinsel birlesmeye meylederse erken bosalma riski altindadir. Evliliklerin çogunda böyle anlar olmasi hiç de sasirtici olmamalidir.


Peki karsilikli memnuniyet içinde bir cinsel hayat sürdürürken birden ortaya çikan erken bosalma sorunu neden oluyor ? Cinsel iliskide rol alan tüm fizyolojik olaylarin zihinsel fonksiyonlarin ve duygularin kontrolü altinda oldugunu unutmamak gerekir. Insan cinsel islevi yerine getiren bir robot degildir ki, programlandigi sekilde devam etsin. Her sey normal seyrinde giderken bir aksam eve günün stresinden bunalmis, yorgun ve sikintili bir halde geldiginizi düsünün. Esinizle cinsel iliski içine girdiginiz zaman dahi bir yigin sorun zihninizi kurcalamaya devam ediyor. Kisa süren bir sevisme erken bosalma ile sonlaniyor. Daha sonraki gecelerden birinde esinizle tekrar yataga girdiginizde ayni stresi yasamiyorsunuz, ama bu sefer acaba yine basarisiz mi olacagim, bosalmami kontrol edebilecek miyim? gibi sorular akliniza geliyor. Bu kaygi sizin öncekinden daha erken bosalmaniza yol açacaktir. Böylece bir kisir döngü içine girersiniz; basarisizlik korkusunu takip eden performans anksiyetesi ve onun sonucunda yine basarisizlik olan bir kisir daire.


Erken Bosalmanin Tedavisi
Bosalmayi geciktirmek amaci ile çesitli ilaçlar denenmistir. Lokal uyusturucu kremler veya spreyler bunlarin basinda gelmektedir. Ancak sadece penisin üzerindeki sinir uçlarini uyusturmak fazla yarar saglamaz. Sertlesme ve bosalma tüm otonom sinir sistemini ilgilendirmektedir. Esas büyük cinsel organin iki bacak arasinda degil, iki kulak arasinda oldugunu söyleyenlerin iddiasini hafife almamak gerekir. Ayrica bu tür ilaçlar, lokal uyusturucu etkisi ile bosalmayi geciktirmekten çok penisin duyarligini azalttigi için, temastan duyulan cinsel zevki azaltmaktadir. Bu lokal uyusturucu maddeler cinsel birlesme esnasinda vajen duvarindan emilerek bu dokularin hassasiyetini azalttiklarindan, kadinin orgazm olmasinda gecikmeye yol açmakta ve sorunu adeta pekistirmektedir. Bu yüzden bu tür sprey ve kremler tibbi pratikte terk edilmistir.


Son zamanlarda depresyon tedavisinde kullanilan bazi ilaçlarin yan etki olarak bosalmayi geciktirdigi fark edilmis ve bu ilaçlar tedavide kullanilmaya baslanmistir. Bu ilaçlardan hastalar yarar görmektedir. Ancak bosalma kontrolünde sirf ilaca dayali bir tedavi yararli olsa da, ömür boyu ilaç kullanmanin zorlugu nedeniyle cazip görülmemektedir. Aslinda bosalmayi kontrol edebilme bir ögrenme sorunudur. Hastanin bu ögrenimine yardimci olmak amaciyla ilaçla tedavi edilmesi, veya daha dogru bir ifade ile, tedaviye ilaç eklenmesi dogru bir yaklasimdir. Amcak esas olan, erkegin kendini ve esini memnun edecek sekilde bosalmasini kontrol edebilmeyi ögrenmesidir.


Prezervatif kullanilmasinin bosalmayi geciktirmede yararli oldugunu ifade edenler vardir. Dogum kontrol yöntemi olarak kullanilmiyorsa, sirf bosalma kontrolü için prezervatif kullanilmasi çok cazip degildir.


Her erkegin ayni duyarlikta olmadigi, ayni cinsel tepkiyi vermedigi bir gerçektir. Yukarida belirtildigi gibi, fazla cinsel heyecan duyan ve psikolojik anksiyete içindeki erkekler daha erken bosalir. Öyleyse, bosalmayi kontrol etmek ögrenimi içinde öncelikle cinsel heyecani yatistirma ve sakinlesmek gelir. Hem zihnen hem bedenen gevsemek, sakinlesmek önemli oranda yardimcidir. Sik cinsel birlesmede bulunmak bosalma aralarini ve dolayisi ile duyarliligi azaltacaktir.


Cinsel birlesme aninda erkegin pozisyonunun bosalma üzerine etkisi vardir. Bu yüzden bazi pozisyonlarda bosalma daha hizli olmaktadir. Erkegin üstte oldugu klasik cinsel birlesme pozisyonu bosalmanin geciktirilmesi için elverisli bir pozisyon degildir. Daha rahat oldugu, kolay gevseyebildigi ve efor harcamadigi bir pozisyonda erkek bosalmasini daha rahat kontrol edebilir.


Tedavi için önerilen en basit yöntem, sevisme esnasinda erkegin bosalma anina yaklastigini hissettigi zaman, penisin ucunu iki parmagi arasinda sikarak vücuttaki cinsel heyecanin azalmasini bir süre beklemesi ve yeteri kadar gevsedikten sonra tekrar sevismeye baslamasidir. Bu yöntem uygulanirken bekleme aninda derin derin nefes alinmasinin da yarari olmaktadir. Ayrica seks terapistleri tarafindan bu tür sikayeti olan çiftlere bir takim ögrenme egzersizleri yaptirilmaktadir.


Erken bosalma sorunu yasayan partnerinize yardim rehberi
Sevisme süreniz, partnerinizin erken bosalma problemi yüzünden çok mu kisa sürüyor ? Bu problem yüzünden sevismeleriniz eski heyecanini yitirdi mi ? Oysa sevisme süresini uzatmak ve erken bosalmayi önlemek pekala mümkün!


Erken bosalma, sik rastlanan ama kolay tedavi edilebilen cinsel sorunlar arasinda yer aliyor. Psikolojik tedavi ve birkaç basit teknikle erken bosalma endisesinden siyrilip, sevismenin sizin için dogal bir zevk halini almasini saglayabilirsiniz.


Bu konuda yapilan arastirmalar her iki erkekten birinin hayatinin belli bir döneminde erken bosalma sorunu ile karsilastigini gösteriyor.Aslinda erken bosalma, kisiden kisiye degisen bir kavram. Bazilari 30 saniyede bosalirken, bazilari bunu daha uzun sürdürebiliyorlar. Uzmanlar ortalama sevisme süresinin evli erkekler için üç dakika civarinda oldugunu söylüyor. Gerçekte partneriniz sevismeyi, baslar baslamaz sonlandiramiyorsa, erken bosalma sorunu yok demektir.


Erken bosalma tip literatürlerinde, sevisme esnasinda varilan doruk noktasini, esini tatmin etmeyi bekleyecek kadar uzatamama olarak tanimliyor. Bazi erkekler, kadinin orgazmi yasayabilmesi için vajinal iliskinin yani sira elle uyarimin da gerekli oldugu gerçegini görmezlikten geliyor. Bu da cinsel iletisimsizligi baslatan süreçte yapilan en ciddi hatalar arasinda yer aliyor. Sonuç olarak erkek kendini kontrol edemedigi için büyük bir suçluluk duygusuna kapiliyor.


Sinir sistemine de bagli
Batili bilimadamlari erken bosalmanin anormal bir durum olmadigini, bu karakterin bize atalarimizdan geçtigini söylüyorlar. Erken bosalmanin merkezi sinir sistemiyle yakindan ilgili oldugunu da…. Sinir sistemimiz iki kisimdan olusur. Istemimiz dahilinde çalisan kismi cinsel iliski sirasinda sertlesmeyi, istem disi çalisani ise bosalmayi yönetir. Saglikli bir erkekte her iki kisim uyumlu bir sekilde çalisir ve günlük davranislari yönetirler. Erken bosalan bir erkekte büyük bir olasilikla istemdisi sinirler daha baskin, uzun süre ereksiyon halinde kalanlarda ise istem dahilindeki sinirler daha baskin çalisir. Ayrica erkegin kisilik özellikleri de cinsel hayatinda önemli rol oynar. Örnegin romantik tipli ve cinsel içgüdüleri zayif olanlarla, mantigiyla hareket eden erkekler, erken bosalma riskiyle daha fazla karsi karsiyadir.


Mastürbasyonun etkisi
Uzun süre ereksiyon halinde kalamamanin temel sebeplerinden biri de mastürbasyonu fazlaca deniyor olmak. Eger bir erkek 13 yasinda kendi kendini tatmin etmeye basliyor ve bunu sikça yapiyorsa, 20'li yaslara geldiginde karsi cinsle girdigi cinsel iliskilerde problemler yasama olasiligi oldukça yüksektir. Çünkü erkek küçük yaslardan beri kendini bu sekilde bosalmaya sartlamistir ve cinsel iliskiye basladiktan sonra tek amaci bunu bir an önce sonlandirmaktir. Diger bir neden de kadinin cinsel isteksizligidir.


Tedavi yöntemleri
Erken bosalma, tedavisi en kolay cinsel sorunlardan biri. Eslerin beraberce katilacagi bir psikolojik terapide, tedavinin basari ile sonuçlanma sansi yüzde 90 oraninda artabiliyor. Bugün için bilinen tedavi yöntemleri ise sunlar:


Lokal uyusturucular
Penis ucunun hassasiyeti lokal uyusturucularla azaltilabilir. Bunlari çok sik kullanmak da sakincalidir. Bu yüzden geciktiricileri nadiren kullanin ve kullandiginiz zaman prezervatif takmayi ihmal etmeyin.


Lokal baski uygulamak
Erkek doruga yaklastigini hissettigi anda kendini geri çeker ve penisin ucunu parmaklariyla 3-5 saniye sikarsa bosalma geciktirilebilir. Bu yöntem ereksiyonu yüzde 10 ile 30 oraninda azaltir ve belli bir süre uygulandiginda erkegin kendini kontrol yetenegini artirir.


Çin teknigi
Eski çaglarda Çinliler, bosalmayi geciktirmek için “Oynak Yol” adini verdikleri yöntemi uygularlardi: Erkek bosalacagini anladigi zaman sol elin bas ve orta parmaklariyla, testis ve anüs arasinda kalan bölgeyi derince bastirir. Bu arada nefesini ona kadar sayarak tutar ve verir. Bir-iki kez tekrarlandiginda erteleme gerçeklesir.


Beyninizi kullanin
Zamansiz bir bosalmayi engellemek istiyorsaniz, o an baska seyler düsünmeye çalisin. Örnegin 50'ye kadar sayin, o gün ne yediginizi düsünün ya da günlerden hangisi oldugunu hatirlamaya çalisin.


Düzenli cinsel iliskiler
Erkegin penisi uyarilmaya karsi çok hassas oldugu için sik sik iliskiye girmezse uyarilma esigi azaliyor ve eski halini koruyamiyor ve dogal olarak daha erken bosaliyor. Eger düzenli bir iliski varsa, büyük bir ihtimalle bu sorun kendiliginden ortadan kalkabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder