21 Mayıs 2011 Cumartesi

Çekiç parmak nedir, belirtileri nelerdir, tedavi yöntemleri gibi detayli bilgileri bu makalemizde siz degerli kullanicilarimiz için açikliyoruz. Hepinize saglikli günler geçirmeniz dilegiyle Sevgili Arkadaslarim.


Çekiç parmak tedavisi


Çekiçparmak, ayak ve el parmaklarinda rastlanan agrili bir rahatsizliktir. Basit önlemlerle rahatlatilabilir ve gerekirse ameliyatla düzeltilir. Elde çekiçparmak, parmak ucunun hasar görmesi sonucu olusur…


Tedavi edilmezse, biçim bozuklugunun yani sira, elin islevlerini de aksatir. Elde çekiçparmak, bir parmagin ucunun bükük kaldigi durumdur. Daha çok gençler, isçiler ve sporcular gibi, kaza olasiliginin daha yüksek oldugu, hareketli insanlarda görülür.


Çekiç parmak; ikinci, üçüncü veya dördüncü ayak parmaginda gelisebilecek bir deformitedir. Bu durumda ayak parmagi, ortadaki ekleminden kivrilir ki bu biçim çekice benzer. Baslangiçta çekiç parmaklar esnektirler ve basit önlemlerle düzeltilebilirler. Fakat, tedavi edilmemis sekilde birakilirlarsa sabit hale gelirler ve bu durumda ameliyat gerekir.


Çekiç parmagi olan insanlarda, ayak parmaklarinin orta eklemlerinin tepesinde veya egilen kismin üzerinde, nasirlar ve kalluslar (sertlikler) olusabilirler.Bu kisiler ayni zamanda, ayak parmaklarinda veya ayaklarinda agri hissedebilirler ve rahat ayakkabilar bulmakta zorlanirlar.


Çekiç Parmak (Beyzbolcu Parmagi)


Heryil sezonun açilmasi ile beraber doktora müracaati en sik artan hastaliklardan birisi olarak bilinir.Topun parmagin uç noktasina çarparak parmagin asagiya ve avuç içine dogru bükülmesi sonrasinda olusan bu durum ‘mallet finger=çekiç parmak’ olarakta bilinir. Spor disinda parmak ucuna gelen diger travmalarda ayni probleme neden olabilirler.


Parmaklar normal sartlarda avuç içine dogru sadece 35-40 derece bükülebilirler.Parmaga hizla çarpan top parmagin bu derecelerin üzerinde bükülmesine neden olarak,bu hareketin yapilmasindan sorumlu olan tendonun yirtilmasina sebep olur.Zaman zaman topun hizi o kadar yüksek olur ki bu darbe sonrasinda tendonun kemige yapisma yerinden kemigin ayrismasina veya küçük kemik parçaciklarin kopmasina dahi neden olabilir.Tendon koptugu zaman parmak yukariya dogru kaldirilamaz ve asagiya dogru bükük sekilde kalir.


Bu yaralanma çok siddetli agriya neden olur.Parmak ucu,tirnak yatagi siser,kizarir ve gerginlesebilir.Eger böyle bir sey basiniza gelecek olursa hemen o anda oyunu birakin.Hemen buz uygulamasina baslayin,elinizi kalp seviyesinin üstüne alin.Acil olarak doktorunuza ulasin.Doktorunuz sizden kemik dokuda bir problem olup olmadigini anlamak üzere röntgen çekilmesini isteyecektir.Bazen eklem yüzeylernin birbirine bu sert temasindan dolayi kikirdak problemleri olusabilir.Bazense parmagin çiktigi durumlarla karsilasilmistir.


Bu durumda parmaginiz 4-6 hafta arasinda atele alinacaktir. Burada amaç tendonun dogru pozisyonda iyilesmesini saglamaktir. Kisisel veya yirtikla ilgili problemeler dolayisiyla zaman zaman bir tel ile en uç eklemin içten tesbiti gerekebilir. Tel ile tesbitlerde tendonun iyilesme olasiligi daha yüksek fakat iyilesme sonrasi rehabilitasyon zordur. Bu tedavilere ragmen % 20 oraninda geç cerrahi gerekebilir. Ancak tendon yaralanmasi ile beraber ciltte açik yara gibi bir ek problem varsa bu gibi durumlarda enfeksiyon riski mevcut oldugundan direkt cerrahi tedavi uygun olacaktir.


Bu durumla çocuklarda karsilasildigi zaman daha dikkatli olunmalidir.Çok sert travmalarda büyüme kikirdagi zedelenebilecegi için dikkatli muayene ve tedavi sarttir.Bu sayede ileride deformite veya sekil bozuklugu olusmasi engellenmis olur.


Çekiç Parmagin Sebepleri


Çekiç parmaklar, ayaga düzgün olarak uymayan ayakkabilardan veya bir kas dengesizligi sonucu ortaya çikar. Çogunlukla bir veya birden fazla faktörün kombinasyonu söz konusudur. Kaslar ayak parmaklarini hem düzeltmek, hem de bükmek için bir çift olarak çalisirlar.Eger ayak parmagi bükülür ve yeteri kadar uzun bir pozisyonda tutulursa kaslar sikilastirilirlar ve disariya dogru gerilemezler.


Ayak parmaklarina dogru daralan ayakkabilar, ayaginizin ön kismini küçük gösterirler.Fakat ayni zamanda, küçük ayak parmaklarinizi bükülmüs pozisyona dogru iterler. Ayak parmaklari, ayakkabiya sürtünerek nasirlar ve kalluslarin olusmasina neden olacak sekilde daha fazla kötülesirler.


Daha yüksek topuk, ayagi asagiya dogru zorlar ve ayak parmaklarini sikistirir ve basincin artmasiyla parmak bükülmesi ortaya çikar. Sonuç olarak ayak parmaklarinin kaslari, hatta ayak parmaklari ayakkabi tarafindan hapsedilmemislerse bile ayak parmaklarini düzeltmek için yetersiz kalirlar


Ayak parmaklari basparmak disinda aralarinda eklemler bulunan üçer kemikten olusmustur. Ayakkabi ayaga küçük geldiginde ya da ikinci parmak ötekilerden çok uzun oldugunda, söz konusu parmak, sürekli bükülü durmaya baslar. Parmaklarin bükülmesine yol açan bir baska neden de, parmaklari düz tutan kaslardaki güç dengesizligidir.


Eldeki parmaklarimizi açmamizi saglayan kaslarin kirisleri, elin üst yüzünde yer alir. Parmak ekleminin ucuna yapistiklari noktaya gelecek bir darbe, bu kirislerin kopmasina neden olabilir. Kiris kopunca parmak ucu, parmakla 180ºlik bir açi yapacak konuma gelemez ve hafif bükük durur.


Çekiç Parmak Belirtileri
Çekiçparmak, ayakta olusabilecek en agrili rahatsizliklardan biridir. Genellikle yalnizca basparmagin yanindaki parmakta olusur. Bu parmak hep bükük kalir. Üstü sürekli olarak ayakkabiya sürtünür ve o yüzden agrili nasirlara yol açar. Sonuçta, giyilmekte olan ayakkabilar son derece rahatsiz hale gelir; yenisi alinmak istendiginde de ayaga uyani bulunamaz.


Çekiç Parmagin Tedavisi
Konservatif tedavi; yumusak, ayak parmaklariyla ayakkabi arasindaki mesafesi genis ayakkabilarla baslar. Ayakkabilar en uzun parmaginizdan yarim inç daha uzun olmalidir.(Not:pek çok insanda ikinci ayak parmagi ayak bas parmagindan daha uzundur.) Siki, dar, yüksek topuklu ayakkabilar giymekten kaçinin. Çekiç parmaginiza yer saglayabilecek, ayak parmaklari ile ayakkabi arasindaki mesafenin derin oldugu ayakkabilar bulabilmelisiniz. Veya bir ayakkabi tamir dükkaninda ayak ayakkabinin burun kismini gerdirerek, ayak parmaklarinin etrafindaki kismi büyüttürebilirsiniz. Ayaklarinizin diger bölgelerini kistirmadigi veya sürtünmedigi sürece sandaletler yardimci olabilir.


Doktorunuz, evde yapabileceginiz kaslari kuvvetlendirmek ve germekle ilgili bazi ayak parmagi egzersizleri tarif edecektir. Örnegin, nazikçe ayak parmaklarinizi gerebilirsiniz. Ayak parmaklarinizi, yerden bir seyler toplamak için kullanabilirsiniz. Televizyon izlerken veya okurken ayaginizin altina bir havlu koyup, ayak parmaklarinizla havluyu burusturmaya çalisabilirsiniz.


Sonuç olarak, doktorunuz size, semptomlarinizi hafifletmek için bantlar, yastiklar veya nasir petleri tavsiye edebilir. Seker hastasiysaniz dolasim azligi veya ayaklarinizda hissizlik varsa, kendi kendinizi tedavi etmeden önce doktorunuza danisin.


Eger konservatif tedavi kafi gelmiyorsa, çekiç parmak ameliyatla düzeltilebilir. Çogunlukla ameliyat, ayakta tedavi seklinde, lokal anesteziyle gerçeklestirilir. Güncel yöntem, deformitenin uzatilmasi tipine baglidir. Ameliyattan sonra bazi serlikler, sisme ve kizariklik ve ayak parmaginin, ameliyattan önceki boyuna göre daha uzun veya daha kisa olmasi olabilir. Yürüyebilirsiniz fakat, ayak parmaginiz iyilesinceye kadar uzun yürüyüsler planlamayin ve ayaginizi mümkün oldugu kadar yüksekte tutmaya çalisin.


Ayak parmaginin büküklügü çok ciddi bir durum degildir. Ayakkabi vurup da agrili nasirlara neden olmuyorsa, tedavi gerekmez. Bükülü parmakta nasir olusmaya baslarsa, alinacak en iyi önlem, üstüne küçük bir pamuk parçasi yerlestirerek daha fazla tahris olmasini önlemektir. Ayrica nasiri aldirmak da olanaklidir.


Masrafli olmasina karsilik en akillica çözüm, ayagi rahatsiz eden ayakkabilari atip, yenilerini almaktir. Çok yüksek topuklardan kaçinmak gerekir. Topuk ne kadar yüksek olursa, beden agirligi o kadar ayak parmaklarina binecek ve çekiçparmagin daha çok agri yapmasina yol açacaktir. Yaz aylarinda sandalet giyilebilir; parmaklar serbest kalip rahatlayacaktir. Ayak temizligine de her zaman dikkat etmek gerekir, aksamlari yatmadan önce yapilacak ilik ayak banyolari, agrilari dindirmenin yani sira, enfeksiyonlari da önler.


Basit önlemlerle geçirilemeyen agrili durumlarda, en iyi çözüm, küçük bir cerrahi girisimdir. Bükülü eklemin kesilerek düzeltilmesinden olusan ameliyat kolay ve kisadir. Bazen, eklemin düzgün durmasini saglamak için, kemigin içine, 4 -6 hafta kalacak bir tel yerlestirilir. Bazen yalnizca basparmagin yanindaki degil, iki ayagin bütün küçük parmaklari bükülü olabilir. Bu çekiçparmaklarin tedavisi de tipki uzun parmaginki gibidir.


Eldeki çekiçparmak hiç tedavi edilmese de parmaktaki agri kendiliginden geçer. Ama kopmus kirisin yol açtigi biçim, bozuklugu ve parmagin eski islevini kazanmasi aylar sürer. Iyilesmesi için tedavi edilmesi gerekir. Hastanede, kiris yerinden tümüyle kopmamissa cerrahi dikislerle yerine saglamca tutturulur. Tümüyle kopmussa parmak alçiya alinip alti hafta boyunca düz konumda tutularak, kirisin yerine yapismasi saglanir. Alti hafta sonra alçi açilir.


Parmagin hareketliligini tam anlamiyla kazanmasi için birkaç haftalik fizik tedavi yapilir. Parafin banyolari ve masaj, zedelenme yerinde olusmus tutuklugu hizla giderir. Çok ender olarak alti haftalik alçidan sonra kas kirisinin hala yerine yapismadigi görülebilir. Böyle bir durumda, parmagin bir ya da birkaç ay tele alinmasi gerekir. Ama kiris yerine yapistiktan sonra parmak, eski gücünü kazanacaktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder