21 Mayıs 2011 Cumartesi

DIABULIMIKLER ORTAYA ÇIKTI

uyumak 150x150 Az uykunun vücuda zararlari saymakla bitmiyor


Yogun is temposu bazen uykumuzdan refakat etmemizin nedeni olabiliyor Sevgili Idealdiyet.com Kullanicilarimiz. Fakat çok çalisacam derken sagliginiza önemli zararlar verebilirsiniz. Iste az uyumanin sebep oldugu hastaliklarin baslicasi :


Istanbul’da düzenlenen Uluslararasi Beslenme ve Diyetetik Kongresi’nden çikan sonuçlara göre yeme bozukluklari kilofobi, diabulimia gibi psikolojik rahatsizliklara da neden oluyor.


Avrupa’da yilda bir milyondan fazla kisi asiri vücut agirligi nedeniyle hayatini kaybediyor. Asiri kilo ve beslenme bozukluklarinin insan hayatini giderek daha fazla tehdit etmesi bilim insanlarini bu alanda daha çok arastirma yapmaya zorluyor.


Dünyanin pek çok yerinde çalismalarini sürdüren uzmanlar da bir araya gelerek bu sorun üzerine elde ettikleri bulgulari paylasmaya devam ediyor.


Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün organizasyonunu üstlendigi VII. Uluslararasi Beslenme ve Diyetetik Kongresi de bunlardan biriydi. Geçen hafta Istanbul’da düzenlenen kongre, bu alanda çalismalarini sürdüren bin 300'den fazla uzmani bir araya getirmeyi basardi. Uzmanlar diyabet ve bulimiya hastaliginin bir araya geldigi kompleks bir hastalik olan Diabulimia’dan uyku süresi-obezite iliskisine yaptiklari birçok arastirmanin sonucunu bu kongrede meslektaslariyla paylasti.


DIABULIMIKLER ORTAYA ÇIKTI


Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Baskani Prof. Dr. Tanju Besler kongrenin organizasyonunu üstelenen bilim insanlarindan biri. Besler’e göre bu kongrenin bilgi paylasimini saglamasinin yaninda en önemli özelligi; gida sektörünü tip uzmanlariyla bulusturmasi.


Diyette sodyum alimi ve saglik etkilesimi, kizartma yaglari, astim, alerji, kanser, gebelikte beslenme, besinler ve ilaç etkilesimleri, D vitamini gibi pek çok alt baslikta yapilan sunumlarin yani sira sagligi olumsuz yönde etkileyen yeme bozukluklari da önemli bir gündem maddesi olarak kongrede ele alindi.


Günümüzde kilofobik (yagfobik) bir kültüre dogru olan egilimin yeme bozukluklarini tetikledigini söyleyen Besler, kongrede yeni ortaya atilan diabulimia kavraminin da tartisildigini anlatiyor. Diabulimia, diyabet ve yeme bozukluklarindan bulimiya nervoza’nin bir araya gelmesiyle ortaya çikan bir durumu ifade ediyor. Diabulimia, diyabetlilerin zayiflamak için insülin dozunu kendi kendine azaltmasiyla ortaya çikiyor ve ne yazik ki ölümlere bile neden olabiliyor.


UYKUYA DIKKAT!


Uyku süresi ile obezite arasindaki iliskiye dair bir baska arastirmanin sonuçlarina göre ise uyku süresiyle bel çevresinin kalinligi arasinda önemli bir baglanti var. Uyku süresi kisa olanlarda diyabet, yüksek tansiyon ve kalp-damar hastaliklari da daha yüksek oranda görülüyor.


Kaynak: Leyditurk.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder