21 Mayıs 2011 Cumartesi

Dogum Sonrasi Takip
Dogum gerçeklestikten sonra, genelde çogu bebek saglikli bir sekilde yoluna de­vam eder. Bazilari ise yogun bakim ünitesinde gözlem altinda tutulur.


Bu bebek­lerde su sorunlar görülebilir:
• Düsük glukoz seviyeleri
• Kanda düsük kalsiyum ve magnezyum seviyesi
• Kirmizi kan hücrelerinde fazlalik
• Yeni dogan sariligi
• Solunum sorunlari


Bu sorunlarin çogunu tedavi etmek mümkündür. Eger hamilelik süresince kan sekeri seviyeniz kontrol altinda tutulduysa, bebeginizin dogumdan sonra ciddi sorunlarla karsilasma riski de düsük olur. Ayrica diyabeti olan anneler, genelde bebeklerini emzirmekte de bir sorunla karsilasmazlar. Gestasyonel diyabetiniz varsa bu durum dogumdan kisa süre sonra düzelir. An­cak sakin buna aldanmayin! Yasaminizin ilerleyen dönemlerinde yine diyabetle karsilasma riskinizin oldugunu unutmayin. Size dogumdan sonraki 6-12 hafta içerisinde yeni bir seker yükleme testi gerekir. Bu testin sonucuna göre dogumdan sonraki yillarda beslenmenize, egzersiz programlariniza ve kilo kontrolleri­ne nasil dikkat etmeniz gerektigi de belirlenecektir.


Gebelikten önce de diyabetiniz varsa dogum sonrasinda insülin gereksinmeniz azalacaktir. Doz düsürülmezse hipoglisemi denen asiri seker düsme durumu ile karsilasilabilirsiniz, dikkat!


Diyabetin sizden genetik olarak bebeginize geçme özelligi vardir. Tip 1 diyabeti olan annenin çocugunda bu tipin görülme olasiligi % 1-2 iken, Tip 2 diyabette bu oran % 15-20'lere kadar çikmaktadir.


Uzun dönemde ve kontrolsüz diyabeti olanlarda göz, sinir sistemi, böbrek ve kalp fonksiyonlari muhakkak gebelik öncesi testlerde degerlendirilmeli ve fark­li organ sistemlerinin etkilendigi durumlarda gebelik süreci, olasi etkiler ve so­nuçlar hastalarla detayli olarak tartisilmalidir.


Genç kadinlarda, hormon salgilayan bir bez olan tiroid bezi ile ilgili hastalikla­ra sik rastlanir. Bu nedenle gebelerde tiroid bezinin az ya da çok çalismasi ile seyreden hastaliklar da siktir. Çogu zaman bu hastaliklari kontrol altinda tut­mak güç olmaz ve gebelik sorunsuz bir sekilde tamamlanir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder