21 Mayıs 2011 Cumartesi

Her toplumun yeni anneleri sarmalayan fark­li bakim biçimleri vardir. Toplumdan topluma degisiklik gösteren yenilmesi ve yenilmemesi gereken seyler, kaç saat uyunmasi gerektigi, do­gumdan kaç gün sonra disari çikilabilecegi, ça­lisma hayatina ne zaman geri dönülebilecegi gibi bir sürü kural vardir. Genellikle bir kültür­de varlik bulmus bu kurallar, bir diger kültürde geçerliligini yitirir. A toplumundaki dogru, B toplumunda yapilmamasi gerekenler listesinin basinda yer alabilir. Ancak hepsinin bulustugu ortak bir pay da vardir: Yeni annelere özen gös­terilmesi gerekir.


Biz, kendi ayaklari üzerinde durabilen, özgür 21. yy kadinlari olarak, dogum yapip tarla­ya çapa yapmaya kosan atalarimiz kadar güçlü oldugumuzu düsünüp, bebegimizi kucagimiza aldiktan kisa bir süre sonra çalisma hayatimiza geri dönmeyi planlariz. Bu yeni bir anne olarak plan listenize eklemeniz gereken son sey olma­li. Zira hem siz, hem de bebeginiz kesinlikle da­ha iyi ve yogun bir baslangici hak ediyorsunuz.


Bebeginiz için yapmaniz gereken en önemli seylerden bir tanesi de, annesine iyi bakmanizdir. Bunu kesinlikle hafife almamalisiniz. Sizin için çok yeni ve stresli olan bu dönemde saglikli beslenip, iyi bir sekilde dinlenerek hayatiniz­daki degisikliklere uyum saglamak sizin eliniz­de.


Geceleri siklikla bölünen uyku, yeni annele­rin adapte olmakta zorlandiklari seylerin ba­sinda gelir. Bebeginiz yetiskinlerin uyku düzeni ile ilgili hiç bir fikre sahip degillerdir. Genellik­le gece yarisina kadar uyumayip, sabaha kadar birkaç kez uyanip, gündüzleri uzun uzun uyu­yan bebeginizle, sizin alisik oldugunuz gece on iki sabah yedi düzeniniz uyumsuzluk gösterir.


Dogumunuz (özellikle uykusuz girilen do­gumlar) sizi oldukça halsiz birakir. Dogumdan hemen sonra her yaninizi saran heyecan ve me­rak hissi, her ne kadar sizi canlandirsa da, kisa bir süre sonra esnemeye baslarsiniz. Ancak, maalesef genellikle hastane sartlari dinlenmenize olanak saglamaz ve evinize yorgun dönersiniz.


Akilli anneler bulduklari her firsatta dinlenebilen annelerdir. Bebeginiz, özellikle ilk dog­dugu gün, birer ikiser saat süren derin uykulara dalar. Bu zaman sizin de dinlenebilmeniz için kaçirmamaniz gereken harika bir firsattir. Size minik bebeginizin yani basinda, ya da onu gö­güs kafesinizin üzerinde misafir ederek alacagi­niz uykudan daha iyi gelecek bir sey bilmiyo­rum. Daha birkaç saat öncesine kadar karniniz­da tasidiginiz, sizin için dünyanin en önemli varligiyla paylasacaginiz huzur, (10. kisimdaki bebeginizle uyurken almaniz gereken önlemler kismini dikkatle okuyunuz) tüm yorgunlugunu­zu üzerinizden alacaktir. Gündüz alacaginiz bir ya da iki saatlik uyku, gece uykunuz bölündü­günde daha enerjik ve sabirli olmanizi saglaya­caktir. Yirmi dakikalik bir sekerleme bile, gece­den kalan yorgunlugunuzu üzerinizden alabilir. Bu kaçamak kestirmelerin anneligin gizli eglen­celerinden biri oldugunu, bebeginiz büyüyüp, gündüz saatlerinde artik uyumadiginda anlaya­caksiniz.


Anneliginizin ilk haftalarinda, degisen ha­yatinizin keyfini çikarmaya bakin. Evde her za­manki gibi giyiminize özen göstermenize gerek yok. Dusunuzu aldiktan sonra, bebeginizi en rahat emzirebileceginiz geceliginizi üzerinize ge­çirebilirsiniz. Saçlariniza fazla vakit ayirmaniza da gerek yok. Bu hem size hem etrafinizdakile­re, o an için bebeginizden baska ilgilenecek isi­nizin olmadigini hatirlatacaktir. Bebeginizden arta kalan zamanlarda, eger uykuya ihtiyaciniz yoksa ayaklarinizi uzatip sizi dinlendirecek olan kitaplar okuyabilirsiniz.
Eger karsilayabilecek durumdaysaniz, siz yeni bebeginizle mesgul olurken ev islerini ida­re edecek (varsa diger çocuklarinizla ilgilene­bilecek) bir yardimci, sizin için çok faydali ola­bilir. Bu yeni bebeginize uzman bir bakici tut­manizdan çok daha mantikli, zira isinde ne ka­dar uzman olursa olsun, yeni bebekleri en iyi anlayan kisiler ancak anneleri olabilir.


Eger bir yardimci tutamiyorsaniz, anneniz, kiz kardesiniz ya da arkadaslariniz, bu dönemde bebeginizle ilgilenebileceginiz zamani artiracak kisiler olabilirler. Hangi konularda size yardim­ci olabileceklerini açikça belirtmenizde fayda var. Yemek, temizlik ya da market alisverisi gibi sorumluluklarinizin omuzunuzdan alinmasi sizi hafifletecektir. “Yardim edebilecegim bir sey var mi” sorusunu “evet” seklinde yanitlamak, yeni anne olarak en dogal hakkiniz. Esinizin de bu özel dönemde dinlenmeye ihtiyaci oldugunu unutmayip, onun yükünü mümkün oldugunca hafifletmeye özen gösterin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder