21 Mayıs 2011 Cumartesi

 


Kilo verme, zayiflamak için verilen çaba çogu zaman bir kabusa dönüse bilir. Iste dogru kilo vermek , dogru zayiklamak için uzman tavsiyeleri


Bitip tükenmek bilmez bir çabadir zayiflamak. Gün biter, hafta biter, hatta yil biter de kadinlarin kilo verme çabasi bitmez. Bu kadar çabanin üstüne bir-iki kilo verince degmeyin hanimlarin keyfine!
Nasil olsa vücuttaki fazlaliklar gitti.” diye bir rahatlama ki sormayin; verilen kilolar oldugu gibi vücuda geri dönüyor. Haliyle dondurmadan, tatlidan, pilavdan uzak zalim günler yeniden kapida! Bu sefer yorucu ve nefsi bezdiren diyetlere baslaniyor. Haftalar aylar geçiyor bir sonuca varilamiyor; onca çabaya ragmen yaglar halen vücudu sarip sarmaliyor. Kadinlar için kâbuslar kaçinilmaz; depresyon ise sonu gelmez bir yol oluyor.
Hal böyle olunca diyet yapmak esittir ‘kilo alma sendromu’na dönüsüyor. Peki, zayiflamayi kilo alma sendromundan çikarmak için ne yapmaliyiz? Sema Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmani Hayrettin Mutlu’ya göre yapilmasi gereken ilk sey, sendrom olusturacak ve kilo vermenizi önleyecek sebepleri ortadan kaldirmak. Mutlu, kis aylarinda vücut yaglanmasinin arttigini, yaz aylarinda ise vücut yag dokusunun azaldigini, bu yüzden diyet yapip strese girmek yerine saglikli beslenmenin yollariyla ugrasmak gerektigini söylüyor. Mutsuz olmadan zayiflamak için toplumun olumsuz söylemlerini bir kenara birakarak yaglarla savasmayi öneriyor.


 


Mutlu, “Insanlari ‘kilo alma sendromuna’ yaz aylarinda uygulanan sok diyetler itiyor. Bu diyetler zayiflatiyor fakat en ufak bir rahatlamada kilolari geri getiriyor. Tabii bu da diyet yapmayi sürekli kiliyor. Sendroma girmeden zayiflamanin tek çaresi var: Hizli kilo verme hayallerini bir kenara birakmak. Sunu unutmayin yavas zayiflamaya çalisirsaniz, verdiginiz kilolari hemen geri almazsiniz. Haliyle, ‘kilo alma sendromu’ gibi bir ruh haliyle mücadele etmemis olursunuz.” diyor.
Mutlu’ya göre sendromu tetikleyen etkenlerden bir digeri de sevdigimiz lezzetleri hayatimizdan tamamiyla çikarmaya çalismak. Insan sevdigi bir tatliyi yiyemezse kilo vermesi zorlasir, hatta strese girer. Burada önemli olan hiç yememek degil, az yemektir. Bir kilo baklava yemek yerine bir dilim baklava tatmayi tercih etmektir mesela.
Kilo alma sendromuna yakalanmamak için ne yapilmali?
Hayrettin Mutlu (Sema Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmani): Sürekli diyet yapiyor, kilo veremiyor ya da verdiginiz kilolari geri aliyorsaniz yapacaginiz en önemli sey, beslenme düzeninizi biraz basitlestirmek. Bedeninizi rahat birakin. Kati ve kisa süreli diyetler yerine uzman takibiyle ayda bir kilo vermeyi hedefleyin. Zayiflamayi amaç edinmek yerine zayif kalmayi benimseyin. Sonra ‘zayiflayayim da ne sekilde olursa olsun zayiflayayim’ tavriyla hiçbir sekilde diyet aramayin. Bu, sadece sorunu görmezden gelmektir. Siz kilolarinizi görmezden gelmek yerine, onlarla yüzlesin ki daha saglikli kilo vermek için kendinizi motive edebilesiniz. Iradenizin güçlü oldugu noktasinda telkinlerde bulunup bunu kendinize kanitlayin. Piyasadaki haplardan uzak durun. Yemek yerken agir olun, gerekirse çigneme sürenizi uzatin, böylece çok yemis hissine ulasacaksiniz. Hizli ve büyük hedefler koyup kendinizi üzmeyin, küçük hedeflerle vereceginiz kilolarin mutluluguna ulasin.


Kadriye Sentürk Pehlivan (Sema Hastanesi Psikiyatri Uzmani): Sismanlik tedavisinde, fazla yemenin psikolojik sebepleri arastirilip tedavi edilmezse zayiflatmak kolay olmuyor. Üstelik hasta kilo verse bile bu kilolar çok rahat geri alinabiliyor. Haliyle tekrarlayan kisir döngü kisileri daha çok mutsuz ediyor. Bu bakimdan, kilo vermeyi sendroma dönüstürmemek için hastayi diyet öncesi psikolojik olarak tedavi etmek gerekiyor. Kisacasi saglikli kilo vermenin yolu psikolojik bir tedavi ile saglaniyor. Çünkü psikolojik destek, kisinin kontrollü bir sekilde kilo verme sürecinde önemli bir rol oynuyor.


Sayfa kategorisi: Saglik Bilgisi, Saglikli Yasam


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder