21 Mayıs 2011 Cumartesi

Önsezilere sahip olmak için sekiz çocuk an­nesi olmaniza gerek yok. Tek yapmaniz gere­ken, bebeginizle mümkün oldugunca çok vakit geçirmek. Önsezileriniz parapsikolojide yer alan “duyular disi algilama” ile ya da anne çocuk arasinda var olan fiziksel rezonanslarla alakali degildir. Önsezileriniz dogumdan önce ve sonra yaptiginiz yakin gözlemlerle beslenir. Ona olan yakinliginiz sayesinde ne zaman, nasil tepkiler verecegini kestirebiliyor hale gelirsiniz.


Bebeginizle ilgili olarak sahip oldugunuz sezgisel bilgiler, verdigi ipuçlarini okumanizi kolaylastirdigindan, sizin ve onun için çok önem­lidir. Mesela atesi oldugunu daha derece kullan­madan anlayabilirsiniz. Huzursuzlugunun altini islatmis olmasindan mi ya da dis çikariyor oldugundan mi kaynaklandigini hemen anlarsiniz. Önsezileriniz sayesinde ne zaman aciktigini, ne zaman uykusu geldigini önceden kestirebilirsi­niz.


Bebeginizle ne kadar çok vakit geçirirseniz, önsezileriniz o kadar gelisir. Bebeginizle birlik­te tecrübe ettiginiz onca deneyim, uzmanlar tarafindan farkli bebeklerle yapilan arastirma­lardan daha güvenilirdir. Bebeginizle birlikte elde ettiginiz her yeni tecrübe, önsezi duvarini­zin bir tasi gibidir.


Kisacasi “annelik önsezilerim gelisti” der­ken asil söylediginiz sey sudur: “Bebegim hak­kinda çok sey ögrendim”. Bebeginiz aglayarak uyandiginda ilk önce karninin acikmis oldugu­nu düsünüp, emzirmek istersiniz. Ancak bebe­giniz gögsünüzü iter ve aglamaya devam ederse, aglama sebebinin açlik olmadigini düsünüp, olasi baska sorunlari gözden geçirir, çareler bul­maya çalisirsiniz. Nihayetinde sorunun ne oldu­gunu buldugunuzda bebeginizin o anki aglama sesini beyninize kaydeder ve bir dahaki sefere ayni tonla agladiginda, direk çözüm yoluna gi­dersiniz.


Annelik önsezileriniz yokmus gibi mi hisse­diyorsunuz? Panik yapmayin. Az önce de bah­settigim gibi, bu zaten tecrübelerle zenginlesen bir seydir. Yapmaniz gereken biraz rahatlayip,


bebeginize odaklanmak ve her hareketini göz­lemlemek. Annelikle ilgili edindiginiz tüm ku­laktan dolma bilgileri bir kenara birakip, sizin ve bebeginizin birlikte olusturacagi listeye kon­santre olun. Kim bilir belki de ezberlemis oldu­gunuz tüm o bilgilerden daha kiymetli ve faydalidir, minik bebeginizin size ögretecekleri. Bu sayede karsilikli anlayis ve güven üzerine kuru­lu harika bir baginiz da olusur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder