21 Mayıs 2011 Cumartesi

Size somut bir örnek verelim. Greyfrut suyunu bir kalip yagin üstüne dökün ve bir müddet bekleyin. Greyfrut suyunun yagi eritmedigini ve de yaga karismadigini göreceksiniz. Bu nedenle greyfrut yiyerek veya sabah sabah aç karnina greyfrut suyu içerek vücuttaki fazla kilo atilmaz. Pazardan aldiginiz bir adet greyfrutta ortalama yüz iki kalori vardir. Bir greyfrut ortalama iki yüz elli gram gelir. Siz bunca greyfrutu yiyeceksiniz karniniz doyacak, ayrica yüz iki kalori de alacaksiniz; ondan sonra zayiflamayi bekleyeceksiniz. Böyle bir sey olamaz.


Ancak, simdiye kadar yazdiklarimiz gözünüzü korkutmasin. Zannedilmesin ki greyfrut yenilmesine karsiyiz. Bizim söylemek istedigimiz, yalnizca greyfrut yenmesinin veya suyunun içilmesinin zayiflamaya bir katkisi olmadigidir. Yoksa greyfrut yenmesinde tabii ki yararlar vardir. Iki yüz elli gram gelen bir greyfrutta tam tamina doksan bes miligram C vitamini vardir. Metabolizmamizin günlük elli-altmis miligram C vitaminine ihtiyaci oldugunu düsünürsek, greyfruttan alinacak doksan bes miligram C vitamini hiç de fena sayilmaz. Ancak, burada sunu da belirtmek gereklidir. Doksan bes miligram C vitamini içeren greyfrut tüketildiginde, malesef greyfruttaki tüm C vitamininden tam olarak faydalanamiyoruz. Çünkü, dograrken olan kayiplar, dogranmis olarak bekletilirken olan kayiplar ve metabolizmamizda barsak lümenlerinden emilirken ugradigi kayiplar sonucu, biz bu doksan bes miligramlik C vitamininin, asagi yukari yüzde ellisini göz göre göre kaybetmis oluyoruz. Kayiplardan sonra, arta kalan C vitamini miktari kirk bes-elli miligramdir ki, bu da metabolizmanin tüm C vitamini ihtiyacini karsilamaya yetmez. Siz de bir buçuk adet greyfrut tüketirsiniz, böylece günlük C vitamini ihtiyacinizi karsilamis olursunuz. Gerçi, yiyeceginiz diger besinlerle de alacaginiz C vitaminini göz ardi etmemek gerekir.


Dipnot olarak belirtelim, C vitamini depo edilen bir vitamin degildir. Bu nedenle fazla alinan miktar idrar yolu ile atilmaktadir. Gayet tabii ki greyfrutta sadece C vitamini yoktur. Bunun yani sira birçok vitamin ve mineral de mevcuttur. Gene iki yüz elli gramlik bir adet greyfrutu ele alip, içerigine bir göz atalim. Hemen her meyvede oldugu gibi greyfrutta da potasyum yüksek düzeydedir. Içeriginde üç yüz kirk miligram potasyum bulunur. Bir bireyin günlük ortalama iki bin-dört bin miligram arasi potasyuma ihtiyaci vardir. Çünkü, potasyum birçok bedensel islevde önemli rol oynamaktadir. Metabolizmanin her hücresinde potasyum bulunur. Potasyum özellikle kalbin, kaslarin ve sinir sisteminin çalismasi için önemlidir. Ayrica, kandaki normal seker düzeyinin korunmasinda da rol oynamaktadir. Gerçi, bir adet greyfrut tükettiginizde tüm potasyum ihtiyacinizi karsilayamazsiniz ama birkaç tane daha greyfrut veya herhangi baska bir meyve daha yerseniz, günlük potasyum ihtiyacinizi karsilayabilirsiniz.


Hemen belirtelim, potasyum meyve disinda birçok besinde de mevcuttur. Ayrica, greyfrutta magnezyum ve kalsiyum da bulunmaktadir. Fakat bunlar günlük ihtiyaci karsilamaya yaklasacak düzeylerde degillerdir. Turunçgillerden söz açilmisken isterseniz greyfrutu bir de portakal ile karsilastiralim. Portakal cinsleri içerisinde hemen hemen en irisi ve ince kabuklusu Washington portakaldir. Yani, greyfrutun özelliklerine en yakin olan portakal cinsi budur. Böylece, iki yüz elli gramlik esit agirliktaki portakal ve greyfrutu kiyasliyabiliriz.


Yukarda bahsettigimiz gibi greyfrutta yüz iki kalori mevcuttu, buna karsilik ayni gramajdaki portakalda yüz yirmi iki kalori vardir. Bunun yani sira greyfrutta doksan bes miligram C vitamini varken, portakalda yüz yirmi bes miligram C vitamini bulunmaktadir. Gene ayni sekilde potasyumu karsilastiracak olursak, greyfrutta üç yüz kirk miligram potasyum vardi, portakalda bes yüz miligram potasyum mevcuttur. Greyfrut ve portakalda magnezyum içerikleri hemen hemen ayniyken, kalsiyum içerikleri farklidir. Bu fark portakal lehindedir. Greyfrutta kirk miligram kalsiyum mevcutken, portakalda kalsiyum miktari yüz iki miligramdir. Söyle bir bakildiginda portakalin, greyfruttan daha kiymetli bir meyve oldugunu anlamak mümkündür. Ancak, kalori degeri bakimindan greyfrut, portakaldan daha düsük degerlerdedir. Zayiflama diyetinde olan bireylerin portakal yerine greyfrutu tercih etmeleri mümkündür. Ancak, bu kalori farkliligi çok fazla olmadigindan ille de greyfrutu tercih etmelisiniz dememiz yanlis olur.


Ümit ederiz ki, greyfrutseverleri üzmeden, yeteri kadar aydinlatabilmisizdir. Birey ya da topluluk için saglikli olan bir beslenme tarzi, bir baskasi için saglikli olmayabilir.


Bireylerin vücut kimyasi birbirinden farklidir. Örnegin, çok fazla tuz yemek herkeste yüksek tansiyona yol açmaz. Kimi bireyler çok fazla sigara içmelerine karsin saglikli yasar ve sigarayla ilgisi olmayan bir hastaliktan ölebilirler.


Böbrek tasi olusturmaya egilimli bireylerin çok seker yememesi, beslenme yolu ile bol miktarda lif ve magnezyum almasi gerekir. Bunlara dikkat etmezlerse böbrekleri büyük olasilikla tas yapar. Oysa baskalari buna dikkat etmeseler bile böbrek tasi olusturmazlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder