21 Mayıs 2011 Cumartesi

Tani için siniflandirma:


1)Giriste agri.


Nedenleri vulva ve vageni ilgilendiren hastaliklar iltihaplar, dogum yirtiklari, bartholin bezi iltihabi virüs enfeksiyonlari, condilomlar, sistit idrar yolu iltihaplari vs.


2) Vaginanin orta bölüm agrilari:
Kayganlik eksikligi cerrahi nedbeler kisa vagen


3) Derin agri.
Karin içi yapisikliklar tümörler, endometriosis, PID, ters rahim, myomlar, büyümüs rahim, kronik irritan barsak hastaliklari, yumurtalik hastaliklari, kistleri.


Ayrica kuruluk bilhassa menopozda agrili cinsel iliskinin ana sebebidir.
Genital sistem ameliyatlarindan sonra da(rahim alinmasi, idrar kesesi ameliyatlari, idrar kaçirma ameliyatlari, bartolin kisti çikartilmasi gibi) agrili iliski daha siktir.


Taniyi netlestirmek için yapilmasi gerekenler:


Tam kan sayimi
Kan biokimya degerleri
Hormonal testler(E2, Free Testosteron,DHEAS, FSH, LH, PRL, TSH, SHBG)
Ayrintili ultrasonografik inceleme.


Agrili Cinsel Iliski Tedavisi


1)Seksüel tedavi :P sikiyatristler tarafindan yapilir.


2)Hormon tedavisi:En çok basari menopozda elde edilir.Östrojenle genital sistem kan akimi artar.Kuruluk kaybolur. Cinsel istekte artma meydana gelir.Kandaki östrojen sevyesi 50 pg/mL sevyesine çikartilmalidir.Ayrica androjenik etkileri olan ilaçlar cinsel istegi artirici etki gösterirler.(Tibolon)


3)Non hormonal tedaviler:Bunlarin çogu arastirma safhasindadir.Heyecanlanma fazina etkilidirler.Örnek olaral sildenafil, L.Arginin, yohimbin, fentolamin gibi ilaçlar bu nedenlerle denenebilir. Ayrica bazi medikal aletler de vakum, elektrik uyarimi gibi nadiren denenmektedir


Tedavi Yaptirdim Ama Devam Ediyor


Nadiren de olsa disparoninin sebebi tam açiklanamaz veya uygulanan tüm tedavi veya cerrahi tedaviler fayda saglayamaz . Fakat kadini rahatlatmak için yapilmasi gereken bazi öneriler vardir.


Cinsel iliski sirasinda bol miktarda lubrikan (kayganlastirici) kullanilmasi tavsiye edilir. Vazelin ve prezervatifli cinsel iliski tavsiye edilmez,agriyi ve tahrisi daha fazla arttirabilmektedir. Özel yapilmis kayganlastiricilar tavsiye edilmektedir.


Cinsel birlesme sirasinda kadinin, penisin vajinaya girisini kontrol etmesi önerilmektedir.


Vagina girisinin en çok açildigi cinsel pozisyonlar ile iliski tavsiye edilir.Penis girisi en fazla, kadinin sirtüstü yatarken bacaklarini esinin omzuna dayadigi pozisyonda gerçeklesir. Kadinin bacaklari gögsünden uzaklastigi ölçüde penis girisi azalir. En az giris, kadinin sirtüstü yatar durumda bacaklarini düz olarak uzattiginda mümkün olur. Bu pozisyonda, penis girisi az olmakla birlikte kadin bacaklari ile labiumlari sikistirarak vulvar temasi artirabilir ve agri da tabii ki artmaktadir.


Çiftlere, her zamanki iliskilerine bazi hos ve cinsel yönden uyarici deneyimler ve fanteziler katmalari önerilebilir. (Bu gibi uygulamalar vajinal genislemeyi artirip kurulugu önleyerek sürtünme ve agriyi azaltir)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder