21 Mayıs 2011 Cumartesi

Topuk agrisi özellikle uzun süre ayakta duran kisilerin ve topuklu ayakkabi giyen bayanlarin sikça basina gelen bir durumdur. Fakat topuk agrisi erken tedbir alinmadigi takdirde ciddi rahatsizliklara davetiye çikartan durum olur.


Insanin basina gelmeyince bilmezmis. Topuk da mi agrir demeyin. Insanin yürüyebilmesi için sadece ayaklarin olmasi yetmiyor. Bunu, en iyi topuklarinda problemi olan, kisacasi vücudun bütün agirligini omzunda tasiyan topuklari agriyanlar iyi bilirler. Vücudumuz bildiginiz gibi bir saatin dislileri gibi hassas dengeler üzerine kurulmustur. “Püf desek kopacak pamuk ipligi” misali her sey bir mükemmeliyet içerisinde islemektedir. Bu sorunsuz islevsellikten biri de topuklardir. Topuklarin agrimasi kisinin topallamasina hatta yürüyememesine neden olabilir. Topuklar yürümek için insana fiziksel bir dayanak noktasi olusturur. Topuk agrisi toplumumuzda çok sik karsilasilan rahatsizliklardan biridir. Topuk agrisi kendine özgü belirtiler veren ve çok farkli nedenlere bagli olabilen bir yakinmadir. Agrilar hafif veya siddetli olabilir.


NEDENLERI NELER OLABILIR?


Topuk agrilarini tek bir nedene baglamak dogru olmaz. Çesitli nedenlere bagli olabilir. Bunlar arasinda tendon iltihabi, yaralanma, topuk dikeni, romatizmal artrit, gut, uygun ayakkabi seçiminde hata, topugunuzun altindaki kesenin iltihabi veya asil kirisi iltihabi gibi nedenlerden bahsedilebilir. Bu hastaliklarin en önemli olanlarindan kisaca bahsedecek olursak;


Topuk dikeni: Sabah kalktiginizda topugunuz üzerine basmaktan korkuyorsaniz ya da uzun süre ayakta kalinca ayak tabaninda batici agrilar varsa topuk dikeninden süphelenilmelidir. Bu kolaylikla çekilen bir röntgende görülebilir. Ayak tabanina asiri yük binmesi ve asiri zorlanmalar sonrasi dokularda olusan ödem, kan sizmasi ve iltihap sonucu olusan kireçlenmedir. Zaman içinde büyüyerek topukta bir çikinti halini alir ki buna “Topuk Dikeni” adi verilir. Günümüzde tedavisi yapilabilen bir rahatsizliktir.
Tendon iltihabi: Topuk kemiginizin ön kismindan baslayip ayaginizin alti boyunca uzanan bir agriniz var. Uygun tabani olmayan ayakkabi veya yumusak yerlerde uzun süreli yürüyüsler neden olur. Kendi kendine tedavi uygulanarak sorun ortadan kaldirilabilir.
Bursit (kese iltihabi) : Topugunuzun üzerine sert veya agir bir düsüs veya ayakkabinin baskisi neden olur. Kendi kendine geçer. Uygun bir tabanlik kullanilmalidir.
Asil tendonu iltihabi: Bacak kaslarinizi topugunuzun arkasina baglayan sert, saglam ve uzun kirise “asil tendonu” adi verilmektedir. Hastalik, büyük ölçüde çok fazla ve sert zeminde kosma, topugun arka kismina sürten ayakkabilarin giyilmesi, bacak kaslarinizdaki kisalmadan veya esneme azligindan, soku emmeyen ayakkabilardan kaynaklanir. Böyle durumlarda kirisi fazla zorlayici egzersizler yapmamalisiniz.


TOPUK AGRILARDA NELER YAPILABILIR?
Tabi ki en dogru karar doktora görünmektir. Doktorunuz hastalik etkenine göre tedavi seçeneklerini belirleyecektir. Genelde ilaç tedavisi uygulanmaktadir. Nadiren agir yaralanmalarda veya olaganüstü durumda cerrahi müdahale tercih edilmektedir. Ilaç olarak aspirin ve antienflamatuar ilaçlar is görmektedir. Asil önemli olan ise topuga binecek yükü azaltacak olan ortopedik tabanliklar kullanilmasi agrinizi azaltmaya yardimci olacaktir. Doktorlar genelde su tavsiyeleri hastalarina yapmaktadirlar. Bunlar;


* Bir hafta süreyle ayagin dinlendirilmesi
* Rahat bir ayakkabi ve topukluk kullanilmasi
* Çok agrili durumlarda buz kullanilmasi
* Ayak ve ayak bileklerinizi güçlendirmek için egzersizler yapilmasi


Sayfa kategorisi: Saglik Bilgisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder