21 Mayıs 2011 Cumartesi

Türk Dishekimleri Birligi (TDB) web sitesinde dis sagligi için önerilen beslenme sekli anlatildi. Gida maddeleri, sekerli ve asitli gidalar ile disler üzerine yapisip kalan, kolay temizlenemeyen maddelerin dis sagligi için sakincali oldugunu bildiren TDB, bunlari tamamen kesmek yerine belirli bir düzen içinde tüketmenin daha dogru olacagini kaydetti. Sekerli, yapiskan ya da asitli gidalarin 3 ana ögün içinde tüketilmesini öneren TDB, “Ögün aralarinda elma, havuç gibi sert disleri temizleyip disetine masaj yapacak gidalar yenmelidir. Sekerli, yapiskan gida yendikten sonra dislerin firçalanmasi mümkün degilse agiz suyla çalkalanmali ya da bir bardak su içilmelidir. Yine sekerli gida yendikten sonra agza atilacak bir parça peynir, sekerin disi çürütme etkisini gidermesi açisindan son derece önemlidir” uyarisinda bulundu. Sitede dis çürügünün eskiye oranla daha fazla görüldügü vurgulanarak su bilgiler verildi:


“Özellikle Türkiye gibi gelismekte olan ülkelerde dis çürügüne eskiye oranla daha sik rastlaniyor. Bunun nedeni beslenme aliskanliklarinin degismesidir. Eski insanlar sert gidalarla beslendikleri için dogal yollarla dislerde bir temizlik saglanirdi. Günümüzde hazir gida endüstrisinin gelismesiyle birlikte bu tür gidalarin tüketimi de artti. Bisküvi, seker, çikolata, kola gibi her an elimizin altinda olan bu gida maddeleri dislerin üzerine yapisip kalan ve asit olusturan maddeler olduklari için günümüzde dis çürügü artisinin baslica sorumlulari olarak kabul ediliyorlar. Dis dostu olarak kabul edilen gida maddelerinin basinda proteinler gelir. Vücudumuzun temel yapi tasini olusturan bu maddeler hem dislerin gelisimi sirasinda, hem de disler sürdükten sonra dis sagligi açisindan da mutlaka tüketilmesi gereken gida maddeleridir. Yüksek protein içeriginin yani sira dis sagligindaki önemi açisindan peynir, özellikle sekerli gida tüketimi sonrasi siddetle tavsiye edilen bir besindir. Yer fistigi da içerigindeki fosfat nedeniyle çerez türü yiyecekler arasinda dis dostu olarak nitelendirilen bir besindir. Rafine edilmemis hububat (beyaz undan yapilmis ekmek yerine kepekli esmer ekmek) dis sagligi açisindan tercih edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder