21 Mayıs 2011 Cumartesi

Uykusuzluga Iyi Gelen Bitkiler


Kedi otu


Bir çok bitkinin, uyku siklusunu ve aliskanligini düzenledigi ve çok etkili oldugu kanitlanmistir. Bunlardan ilki, kediotudur. Bu bitkiye ulasmak oldukça kolaydir. Beyaz ya da pembe kokulu çiçeklere sahip, sürekli olan bir bitkidir. Genellikle hazirandan eylüle kadar çiçek açan bir kuzey yarimküre bitkisidir.Kediotu genellikle parfüm yapiminda kullanilsa da, uykusuzluga çözüm olarak medikal alanda da kullanilmaktadir. GABA ve benziodiazepin gibi reseptörlere pozitif reaksiyon gösterir.Ayni zamanda yorgunluga ve anksiyeteye de oldukça faydalidir. Sakinlestirici sinifina girer, bunun anlami sinirleri sakinlestirmektir. Daha da ötesi, uzun zaman geçse de kökleri etkilerini yitirmezler.


Dahasi, eger kediotu kullaniyorsaniz, uyandiginizda sersemlemis bir halde uyanmazsiniz.


Almanya Saglik Bakanliginin bitkisel preparatlarin hazirlanmasi ve ruhsatlandirilmasindan sorumlu E komisyonu Hint ve Meksika kökenli kediotunun degil, Avrupa kaynakli kediotunun kullanimina izin vermektedir.


Tadi nedeniyle çayinin içimi zordur. Standardize hazir preparat olarak da kullanilabilir. Günlük dozu 150-300 mg.


900mg’a kadar güvenli kabul ediliyor. Çok fazla aliminda bas agrisi ve yorgunluga yol açabilir.


Not: Kediotu kökü uçucu yag içerdigi için karaciger iltihabi, mide ve onikiparmak bagirsagi ülseri olanlar kullanmamalidir.


htp ile Uykusuzluk Tedavisi


5-hydroxytryptophan bir çesit nörotransmiter ya da metabolik öncüdür. Beyindeki serotonin üretimini kontrol eder. Tryptophane ise, 5-http’ye dönüsebilen bir çesit aminoasittir. Sonrasinda ise serotonine dönüsecektir. Ve bu süreç burada bitmez. Serotoninden 5-http, ondan da, insanin uyku durumunu kontrol eden melatonin üretilir.


Bu ayni zamanda uykunuzu iyilestirmesiyle bilinir. Ilk bölümü atladiginizdan, daha derin bir uykuya sahip olusunuz.


5-http ortalama günlük 100 mg olarak tüketilebilir. Ürünün ekspertleri, yan etkisi olmadigindan, kisini dozu arttirabilecegini de söylemektedirler.


SAMe gibi, Uyku Yardimcisi Ürünler


SAMe ya da S-adenosyl methionine, bedenin kendi kendine ürettigi bir maddedir. Aslinda yasayan her hücrede bulunur. 1950’lerden beri bilinmektedir.


Günümüzde, yüzbinlerden fazla Amerikali ve Avrupali bu üründen yararlanmaktadir. Bu ürün reçetesiz de satilmaktadir. SAMe ile ilgili yapilan arastirmalara göre, ürünü kullananlarin ruh hallerinin iyi yönde degistigi gözlemlenmistir. Özellikle çok fazla stres kaynakli depresyona iyi gelmektedir.


Asabiyete, yorgunluga ve anksiyeteye karsi iyi bir tamamlayicidir. Sakinlestiricilere yakin bir isleyis biçimi olsa da, yan etkisi yoktur. SAMe ayni zamanda AdoMet ve SAM isimleriyle de bilinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder