21 Mayıs 2011 Cumartesi

Uzm. Dyt. Simge ÇITAK

Uzm. Dyt. Simge ÇITAK


Yaz mevsiminin ilk ayi haziran basladi ve yazin gelmesiyle meyve çesitliliginde bolluk yasiyoruz. Kis meyveleri elma, turunçgiller ve muzla sinirliyken, yazla birlikte çilek, kiraz, karpuz, kavun, seftali, armut, erik, üzüm çesit çesit meyve tüketebiliyoruz. Gerçi günümüzde her mevsim tüm meyveler var, ancak biliyorsunuz ki her meyveyi mevsiminde tüketmek saglik açisindan çok önemli. Doganin dengesini takip etmeliyiz.


Yaz meyvelerinin kis meyvelerinden en önemli farki, çok miktarda tüketilebilir olmalari. Kimse oturup bir seferde 1 kilo elma yiyemez ama danisanlarimdan duyuyorum, 1 kilo kiraz yiyebiliyorlar. Sonra da ‘Ne yedim ki? Dünyanin en saglikli besini meyve. Bir sey yapmaz’ diye düsünüyorlar. Her seyin azi yarar, çogu zarar; bu meyve olsa bile. Isin püf noktasi, her besinde oldugu gibi, meyvelerde de dengeyi kurabilmek ve ne yedigimizi bilerek yemek. Bu nedenle bu hafta yaz meyveleri ve besin degerlerini sizinle paylasmak istiyorum. Afiyetle ama ne yediginizi bilerek yiyin…


Yaz meyveleri çesitlilik ve vitamin içerigi açisindan çok iyidir, ancak miktarlara dikkat etmek gerekir. 15 üzüm veya 12 kiraz veya 1 dilim karpuz (200 gram) veya 1 incir veya 1 orta boy armut veya 3 adet kayisinin 1 porsiyon meyve oldugu ve birbirlerine esit olduklari bilinmelidir. Kadinlar günde 3-4, erkekler 4-5 porsiyon meyveden fazlasini tüketmemelidir.


HANGI MEYVEDEN NE KADAR YEMELI?


KARPUZ: Yaz mevsiminin en çok tüketilen meyvesi. Yaz meyveleri arasinda su orani en yüksek meyvedir. Ayrica potasyum, A vitamini içerigi yüksektir. A vitamini yani beta-karoten nedeniyle cilt yenilemede önemlidir ancak karpuzun 1/8 orta boy diliminin bir meyve oldugunu bilmekte fayda var. Su orani yüksek diye kalorisiz degil.


Tabii karpuz deyince sicak yaz günlerinin ana ögünü karpuz-peynir ikilisini unutmamak gerekir. Bu ikiliyi beraber tüketirken ekmegi de eklemeyi ihmal etmeyin. Böylece denge saglayabilirsiniz ana ögünlerde. Ayrica 3'lü kombinasyon seklinde tüketmek kan sekerinin hizli yükselmesine engel olur. Bu da dengeli insülin salinimi için önemlidir. Ancak zayiflamak için bu besinlerden mucize beklemeyin. Seviyorsaniz günlük beslenme ihtiyaciniza uygun miktarlarda tüketebilirsiniz.


KAVUN: Potasyum ve C vitamini açisindan zengin bir meyve. 100 gram kavun, günlük C vitamini ihtiyacinin yaklasik yüzde 40'ini karsiliyor. Ayrica tatli ihtiyacini gidermek için çok iyi bir alternatif olabilir. Tabii ki her seyde oldugu gibi ölçüsünü bilerek tüketilmeli. Bir orta boy kavunun 1/8'i bir meyveye esit.


Karpuz ve kavunun böbrekleri ve kani temizledigini de bilmekte fayda var. Tabii ki suyun yerini tutamazlar.


KIRAZ: Yaz meyveleri içinde tüketim miktarinin en fazla oldugu meyvedir. Çogu kisi için 1 kilo kirazi televizyon karsisinda tek basina yemek çok da zor degildir. Bu nedenle tüketirken dikkat edilmesi gereken bir meyvedir. 12 kirazin, bir küçük elmaya denk oldugunu bilmekte fayda var. Ancak kirazin güçlü bir antioksidan oldugunu, kabizligi önlemeye yardimci oldugu, idrar söktürücü özelligi oldugunu da hatirlatmak gerekir.


SEFTALI: Seftali de beta-karoten, potasyum ve posa açisindan zengin bir meyve. 1 orta boy seftali, bir meyveye esit olmasi nedeniyle diger yaz meyvelerine oranla daha düsük kalori içerir. Kis meyveleri gibi bir porsiyonu doyurucudur. Yaz aylarinda ishal sorunu daha sik yasanir. Bu nedenle ishalde tüketilmesi önerilir.


ERIK: Bir porsiyon tüketmek için 10 adet yeterlidir. Tadini güzellestirmek için tuz kullanilmamalidir. Havalar da sicakken hipertansiyon riski artabilir. Meyvenin kendisi yeterli miktarda sodyum içerir.


KAYISI: Kabizlik sorunu çekenler için çok ideal bir besin. Ayrica, demir içerigi yüksek olmasi nedeniyle özellikle adet dönemlerinde kadinlarin tüketmesi önemli. 3 adet kayisi bir meyveye esit.


ÇILEK: 100 gram çilek günlük C vitamini ihtiyacimizin tamamini karsilayabilir. Bu nedenle önemli. Ancak pudra sekeri ekleyerek tüketirsek kalori miktarini bosu bosuna artirmis oluruz. Çilegin yaklasik 125 grami bir meyveye esittir.


Özetle, beslenmede besin çesitliligi çok önemli. Dogadan bize sunulan tüm meyveleri uygun miktarlarda tüketmekte fayda var. Mevsiminde, uygun miktarda ve çesitli olarak tüketmeliyiz. Hem de böyle güzel bir ülkede her meyve yetisebilirken çok da zor olmasa gerek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder