21 Mayıs 2011 Cumartesi

Zararli bakteriler oldugu gibi yararli bakterilerde bulunmaktadir. Midemizde olusan bakterilerin kanserden korudugunu açiklayan Dr. Farin Kamangar bazi bilgileri bizlerle paylastilar.


Söz konusu sonucun elde edildigi arastirmanin raporu Cancer Prevention Research Dergisi’nin Ekim sayisinda yayinlandi. Arastirmada midesinde CagA geni pozitif Helicobacter Pylori bakterisi olan kisilerin, yemek borusunun adenokarsinoma türü kanserine yakalanma riskinin yüzde 50 daha düsük oldugu belirlendi. Dünya nüfusunun yarisinda Helicobacter Pylori’si pozitifligi bulunuyor. Artan temiz ortam kosullari ve antibiyotik tedavisi rejimlerinin yayginlasmasi sonrasinda dünya genelinde Helicobacter Pylori pozitifliginin son zamanlarda azaldigi rapor ediliyor.


Helicobacter Pylori bakterisi ayni zamanda mide ülserine yol açan etkenlerden biri olarak gösteriliyor. Bununla birlikte bir zamanlar bati ülkelerinde seyrek karsilasilan adenokarsinom türü yemek borusu kanserinin son dönemdeki artisinin nedeninin, antibiyotik kullanimina bagli CagA geni bulunduran faydali Helicobacter Pylori türlerini azalmasi olabilecegi ifade ediliyor.


Arastirma ekibi yöneticilerinden Dr. Farin Kamangar, CagA türü Helicobacter Pylori bakterisinin midedeki asit üretimini azaltarak ve asidin yemek borusuna geçisini önleyerek etkide bulunabilecegini belirtti. Dr. Kamangar, olumsuz oldugu düsünülen etkilerinin yani sira Helicobacter Pylori bakterisinin bazi türleri yemek borusu kanserinin yani sira ishalli hastaliklar ve astima karsi da koruyucu olabilecegini kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder