21 Mayıs 2011 Cumartesi

Geniz eti büyümesi problemi yasiyorsaniz evde uygulayacaginiz basit tedavi yöntemleriyle bu rahatsizligi gidermeniz mümkün olacaktir Sevgili Arkadaslar. Geniz eti hastaliginin nasil tedavi edildigini uzmanlar su sekilde açiklamalarina yer veriyorar :


Bademcik (Tonsil) ve geniz eti (Adenoid) olarak isimlendirilen dokular lenfoid hücrelerden olusmustur. Lenfosit yapiminda rolü vardir. Yeni doganda anneden geçen immünglobulinler nedeniyle küçüktürler. 4-5 yaslarda daha sik olmak üzere enfeksiyonlara bagli olarak büyürler. Ileri yaslarda küçülme egilimi gösterirler. Geniz etinin büyük olmasi burundan solunuma engel olusturur. Ayrica kulak ve sinüslerin bosalimini bozarak degisik boyutta problemlere yol açarlar. Bu çocuklarda isitme kayiplari, horlama, agizdan soluma, gece öksürükleri, burun akintilari gözlenmektedir. Kronik geniz eti iltihaplari veya büyümeleri ortodontik bozukluklar, yüz gelisiminde bozukluklar ve konusma bozukluguna yol açabilmektedir.Bademcik ve geniz eti büyümeleri üst solunum yolunu daraltacak boyuta ulastiginda horlama ve apne dedigimiz uykuda nefessiz kalma gibi ciddi sorunlar baslatir. Bu durumlarda bir KBB uzmani ile görüsülmesinde yarar vardir.Romatizmal ates olarak bilinen hastalik A grubu beta hemolitik streptokoklara karsi olusturulan antikorlarin yol açtigi bir komplikasyondur. Kalp kapakçiklarinda bozukluklara yol açabilmektedir.


Ebegümeci: Yarim tatli kasigi ince kiyilmis ebegümeci, bir bardak soguk suda 12 saat demlendirildikten sonra isitilir ve süzülür. Gün boyuna yayilarak 2-3 bardak sicak çay yudumlanarak içilir. Bir kerede demlenen günlük çay miktari bir termosta sicak olarak muhafaza edilebilir.


Adaçayi: Bademcik iltihabinda adaçayi, distan kompres, gargara ve çay içimi biçiminde kullanilabilir.


Yarim tatli kasigi ince kiyilmis adaçayi, orta boy bir su bardagi dolusu kaynar derecede sicak suyla haslanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca ilik çayla pek çok kere gargara yapilir. Arada bir de birkaç yudum adaçayi tabi ki içilmelidir.


Adaçayi kompresi: Bademcik iltihabinda ve bogaz hastaliklarinda distan yapilan adaçayi kompresleri çok önemli yararlar saglar. Adaçayi ile bogaza sicak kompresler uygulanir.


Bir tatli kasigi dolusu ince kiyilmis adaçayi, yarim litre kaynar derecede sicak suyla haslanir ve 1-2 dakika demlendikten sonra süzülür. Çaya batirilan temiz bir bez biraz sikilarak bogaza sarilir ve sik sik çaya batirilarak tazelenir. Ama kompresin ve bogazin mutlaka sicak tutulmasi gerekir. Bunun için, kompresin üstü kuru bir bezle veya atkiyla örtülmelidir.


Atkuyrugu: Yarim tatli kasigi ince kiyilmis atkuyrugu, orta boy bir su bardagi dolusu kaynar derecede sicak suyla haslanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Ilik atkuyrugu çayi ile gün boyunca sik sik derin gargaralar yapilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder