21 Mayıs 2011 Cumartesi

Agiz kurulugu1 150x150 Agiz kurulugu nedenleri ve tedavisi nasil yapilir


Agiz kurulugu gayet rahatsiz edici agiz problemlerinden bir tane oldugunu söyleyebilirim. Agiz içerisinde kötü kokuya da sebep olan agiz kurulugunun sebepleri ve tedavi yöntemleri hakkinda bilgileri uzmanlar sizin için açikalamalara yer veriyor…


Agiz kurulugu sebepleri ve tedavisi


Agiz Kurulugu
Agiz kuruluguna sahipseniz bu agzinizi nemli tutmak için yeterli tükürügünüz olmadigi anlamina gelebilir. Bu durum özellikle; sinirli, gergin ve stres altinda oldugunuz zamanlarda görülebilir. Agiz kurulugu sorunu kisiyi rahatsiz etmesinin yaninda daha ciddi problemlere yol açabilir veya ciddi bir medikal durumun varligina isaret edebilir. Bunun sebebi, tükürügün agzi islak tutmanin yanisira baska islevlere de sahip olmasidir. Tükürük, besinleri sindirmeye yardimci olur, disleri çürükten korur, agiz içindeki bakterileri kontrol ederek enfeksiyonu önler, çigneme ve yutmayi kolaylastirir.


Agiz Kurulugunun Nedenleri
Biyolojik yaslilik: Bu etkili bir faktördür, tek basina etkili degildir.


Sistemik hastaliklar: Romatizmal hastaliklar(Sjogren’s sendromu), Bagisklik sistemi hasari (AIDS), Hormonal bozukluklar (Seker hataligi), Nörolojik bozukluklar (Parkinson)


Çigneme kabiliyetinin azalmasi: Eger beslenme aliskanliklarinizda sivi ve yumusak gidalar agirliktaysa çigneme fonksiyonu azalir.
Tükürük bezlerinin cerrahi olarak çikarilmasi


Radyoterapi (Radyasyon tükürük bezlerinde kalici hasar yapar.


Ilaçlar (400'ün üstünde ilaç türü agiz kurulugu yapar: deconjestanlar, diüretikler, tansiyon ilaçlari,antidepresanlar, antihistaminikler,…)
kafein ve alkol tüketimi


Agiz Kurulugunun Belirtileri
- dilde yanma hissi
- özellikle kuru yiyecekler için yeme zorlugu
- konusma zorlugu
- sik susama
- protez kullanmada zorluk
- dudaklarda çatlaklar ve kuruluk
- tat bozuklugu
- kötü agiz kokusu


Agiz Kurulugu Nelere Yol Açar?
tükürügün az olmasi ciddi problemleri de beraberinde getirebilir.


bakteri plagi ve yiyecek artiklari kolayca birikir. bu, diseti hastaliklari ve çürügü hizlandirir. tükürügün kendi basina yikama-temizleme mekanizmasi dis yüzeylerini temiz tutmaya yardimcidir.


tükürük çürükleri önler, dis yüzeyini temizler ve asitleri nötralize eder. böylece çürük önlenir.


Agiz kurulugu nasil kontrol altina alinir? nasil tedavi edilir?
sik sik yudum yudum su içilmeli. gece yatarken yaninda sivi içecek, su bulundurulmali


sekersiz sakiz çignenmeli


sigara,alkol,sekerli yiyeceklerden uzak durulmali


yasanilan mekanin nemi ayarlanmali


gerekirse eczanelerden temin edilebilen yapay tükürük tabletleri kullanilmali


bakteri plagi kontrol altina alinmali


floridli dis macunu, jel, gargara kullanilmali


C vitamini kullanilmali
bilesiminde alkol ve sodyum lauryl sülfat bulunan agiz ve dis bakim ürünlerini kullanmamali.


Agiz Kuruluguna Neden Olan Ilaçlar
Claritin
Lipidor
Prilosec
Hydrocodone/APAP
Preacid
Zoloft
Celebrex
Norvasc
Premarin


Agiz Kuruluguna Neden Olan Hastaliklar
Astim
Kemik Iligi Transplantasyonu
Agizdan Nefes Alanlar
Nörolojik Rahatsizliklar
Diyabet
Sjogren Sendromu
Böbrek Yetmezligi
Radyoterapi
Hipertansiyon
Sistemik Lupus Eritematosus
Kemoterapi
Tiroid Bozuklugu


Agiz vücudumuza hastaliklarin giris yollarinda bir tanesidir. Tükürügün antibakteriyel ve fizyolojik aktivitesinden dolayi birçok hastalik engellenmekte hem de agiz ve dis bakimi saglanmaktadir. Ayrica tükürük agiz içinin nemli kalmasini ve pH dengesinin ayarlanmasinda etkilidir. Tükürük az salgilandiginda en zayif mikroplarin bile üreyecegi ortam hazirlanmis olur. Böylece kisa sürede dislerin kaybina sebep olmakta ve genel sagligimizda problemler ortaya çikabilmektedir. Bu tür problemleri giderebilmek için özel bir bakim uygulanmalidir.


Agiz içi Hijyen Nasil Saglanir?


Kuru agiz yapisina sahipseniz günlük agiz bakimi için içerisinde sodyum laurel sulfate (SLS) içermeyen dis macunlarini tercih edin. Her ögünden sonra disleri, disetlerini ve dil üzerini ekstra yumusak dis firçasiyla temizleyin. Agizin normal florasina zarar vermeyecek, ferahlik saglayan ve alkol içermeyen agiz yikama solusyonlarindan kullanin. Eger dis firçaniz yeterli yumusaklikta degil ise kullanmadan önce sicak suda islatin. Sert sekerlemelerden ve karbonatli soda içmekten sakinin. Uzun süre agiz içini nemlendirebilen jellerden kullanin. Takma dislerinizi takmadan önce tahrisi engellemek ve daha rahat kullanim için nemlendirici jel kullanin. Size uygun olan ürün için mutlaka dis hekiminize basvurun.


Xerostomia, ciddi agiz rahatsizliklarina yol açabilir; ihmal edilmemelidir!


Agiz Kurulugu Tedavisi


Agiz kurulugunu tedavi etmenin tek kalici yolu sebebini tedavi etmektir. Agiz kurulugunun nedeni ilaçlarsa, doktorunuz reçetenizi veya ilacin dozajini degistirebilir. Tükürük bezleri düzgün bir biçimde çalismiyor fakat yine de biraz tükürük üretiyorsa, doktorunuz tükürüklerin daha iyi çalismasina yarayacak bir ilaç verebilir.


Agiz kurulugunuzun sebebi ortadan kalkacagi zamana kadar, veya hiç kalkmayacaksa, agzinizi farkli sekillerde nemlendirebilirsiniz. Dis hekiminiz size yapay tükürük gibi agiz nemlendiricileri verebilir. Agiz kurulugunu gidermek için özel olarak üretilmis agiz sulari kullanilmasi rahatlama saglayabilir. Bunlara ek olarak:


Sik sik su veya sekersiz içecekler içebilirsiniz.


Kahve, çay veya bazi sodalar gibi, agiz kuruluguna yol açabilen kafeinli içeceklerden kaçinin.
Tükürük akisini uyarmak için sekersiz sakiz çigneyebilir veya sekersiz sert sekerler emebilirsiniz (tükürük bezi fonksiyonu az da olsa varsa).
Agzinizda kurumaya yol açabilecegi için tütün veya alkol kullanmayin.
Baharatli veya tuzlu yiyeceklerin kuru agizda agriya neden olabilecegini unutmayin.
Geceleri nemlendirici kullanin.


Agiz Kuruluguna Ne Iyi Gelir


Agiz kurulugu sorunu yasayan hastalarin özellikle çok yagli yiyeceklerden,alkol ve çok sekerli gidalardan mutlaka kaçinmasi gerekir.Tuzlu peynir,salamuralar,tursu bunun gibi gidalar tüketilmesi agiz kurulugunun dahada artmasina neden olan faktörlerdendir.Agiz kurulugu yasayan insanlarda tükürük salgisi fazla olmadigindan dolayi bir takim agiz için enfeksiyonlarina karsi saglikli insandan daha fazla yatkin olur.Bundan dolayida agiz içi hijyene gereken önem verilmesi önemlidir.Florlu dis macunu ile günde en az 3-4 defa disler firçalanmali.Dis ipi yardimiyla disler arasinda kalan bakteriler özenle temizlenmeli.Agiz çalkalama solüsyonlari kullanilmali.


Agiz kurulugu tedavisini gerçeklestirebilmek için buna neden olan ana kaynagi bilmek ve bulmak gerekir.Sistemik hastaliktan dolayi agizda kuruluk varsa bunun tedavisinin yapilmasi gerekir.Herhangi bir hastaliktan dolayi ilaç kullanimi gerekiyorsa ve bu ilaçta agizda kuruluguna neden oluyorsa ilaç degistirilebilir.Agiz kurulugundan sikayetçi olan kisinin gündelik hayatta yapacagi kisisel önlemler vardir.Dis ipi kullanmak,günde 3 kez dis firçalamak ve mutlaka sik sik su tüketilmeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder