21 Mayıs 2011 Cumartesi

Dis ipi 150x150 Dis ipi nasil kullanilir ve faydalari


Dis temizliginde önemli rol oynayan dis ipleri hakkinda detayli bilgileri uzmanlar güzel açiklamalara yer veriyor. Eger güzel ve bakimli dislere sahip olmak istiyorsaniz dis ipi kullanimini kesinlikle ögrenmeniz gerekmektedir Sevgili Arkadaslarim.


Dis ipi kullanimi nasil olur?


Dis Ipi


Dis ipi kullanimi özellikle son yillarda gelisen ve degisen dis sagligi uygulamalari ile birlikte dis ipinin önemini ön plana çikarmaktadir. Dis ipi kullaniminin nitelikli dis temizliginde çok önemli bir yer tuttugu bilinmektedir. Neticede günde 2-3 defa firçalanan dislerde özellikle dis aralarinda bazi inatçi yemek artiklarinin olmasi saglikli dis temizligi yapilamamasina neden olmakla birlikte bunun en pratik çözümü dis ipi kullanimindan geçmektedir. Ilgili dis ipi sayfamizda genel anlamda dis ipi kullanimi hakkinda çesitli bilgiler sizin kullaniminiza sunuluyor.


Dis aralarini temizlemede sik kullanilan yararli bir araçtir. Yanlis kullanimi dis etine zararli olmaktadir. Dis hekiminden dogru kullanimini ögrenildikten sonra uygulanmalidir.


Dis ipi neden kullanilir?


dis ipi ile,dis firçasi ile erisilemeyen diseti çizgisi alti, dislerin arasi gibi bölgeler temizlenebilir ve bu sayede plak olusumu önlenebilir. Plak olusumu, dis ve diseti hastaliklarina sebep olabileceginden disler için dis ipi kullanilmasi önemle önerilmektedir.


Dis Ipi Çesitleri


Iki tip dis ipi bulunmaktadir


* Çok filamanli (Naylon) dis ipi


* Tek filamanli (PTFE) dis ipi


Çok filamanli dis ipi, mumlu ve mumsuz sekilde bulunmaktadir. Naylon tellerin birlesiminden olusmasi sebebiyle, özellikle siki disler arasinda hareket ederken yipranabilir veya yirtilabilir. Tek flamanli dis ipi ise daha pahalidir ancak siki disler için daha etkili ve saglamdir. Uygun kullanimda her iki tür dis ipi plak olusumuna karsi temizlik için kullanilabilir.


Dis ipi ne ise yarar?


Dis ipi Özellikle dis firçasinin ulasamayacagi yerler için kullanilmasi gereken dis ipligi dogru bir sekilde kullanildiginda dis aralarindaki kalintilarin da temizlenmesini saglamakta. Bunun yaninda kürdan kullanimiyla da dis arasinda kalan büyük yemek artiklari temizlenmeli ve kullanilan kürdanlarin steril ve dise zarar vermeyecek bir yapiya sahip olmasi gerekli. Bu nedenle kürdan alirken eczanedeki kürdanlarin tercih edilmesi steril ve uygun olmasi bakimindan daha iyi olacaktir.


Dis Ipi Nasil Kullanilir


Dis ipini 30-45 cm. arasi açin ve ipin uçlarini orta parmaklarinizin ucuna dolayin.


Dis firçasini, dis ve disetinin birlesme çizgisine paralel olacak sekilde yerlestirin.


Nazik bir sekilde ileri-geri hareket ettirerek firçalayin.


Tüm disler için ayni hareketi tekrarlayin.


Dis Ipi Dise Zarar Verirmi


Dis ipini kullanirken yavas ve dogru bir sekilde kullanirsaniz disetine zarar vermemis olursunuz.


Dis Ipi Kullanimi


Disler arasindaki ve disetinin altinda mikrobiyal dental plak ve gida birikintilerini temizler. Mumlu, mumsuz, mentollü, florürlü, klorheksidinli disipi çesitleri vardir. Dis ipi kullanimi firçalamadan sonra yapilmalidir.


Dis ipi iki elin orta parmaklarina sarilip sabitlenerek ve iki isaret parmagi ile yönlendirilerek uygulanir. Bu sekilde kullanamayan hastalarda sapan seklinde alt ve üst çeneye uygun olarak açilandirilmis bir tasiyici üzerine sabitlenmis dis ipi ihtiva eden hazir araçlar kullanilabilir.


Kullanirken ilgili dis yüzeyinin diseti alti seviyesine kadar inilmeli ve tüm dis yüzeyleri asagi-yukari hareketlerle temizlenmeli ve disetini kesmemeye özen gösterilmelidir. Günde 1 kez mutlaka uygulanmalidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder