21 Mayıs 2011 Cumartesi

Check-Up hastaliklarin erken teshisinde çok önemli bir rol üstlenmektedir. Yilda bir kez Check-Up yaptirilmasini tavsiye eden doktorlar ayni zamanda Check-Up’in evde de yapilabilecegi konusuna degindiler.


Evde Check-Up yaparken izleyeceginiz adimlari su sekilde uygulayabilirsiniz ;


Evde Check Up Yapabilirsiniz!


1- Esnekliginizi test edin.


Asagi dogru egilirek ayak parmaklariniza dokunmaya çalisin, eger dokunabiliyorsaniz her sey yolunda demektir. Ancak bileginizden asagi gidemiyorsaniz günlük egzersizlerinizi artirmaniz gerektigi anlamina gelebilir.


2- Adet döngünüzü kontrol edin.


Adetlerinizin baslangiç ve bitis günlerini not edin. Illionis Üniversitesi uzmanlari saglikli döngünün 21-35 gün arasinda oldugunu söylüyor. Bundan çok daha kisa ya da uzun araliklarda doktorunuza basvurun.


3- Vücudunuzdaki benleri sayin.


Amerikan Dermatoloji Dernegi 50'den fazla benin cilt kanseri riskine isaret ettigini söylüyor.


4- Kollarinizi kontrol edin.


Kollarinizin arkasina dokunun, eger yumrular hissediyorsaniz Omega-3 yag asidinden yeterince tüketmiyorsunuz demektir. Diyetinizi gözden geçirip yali baliklara agirlik verin.


5- Diz testi.


Ayaklariniz omuzlarinizin hizasinda dik durun ve iki dizinizi sirayla bükün. Eger dizleriniz içe dogru bükülüyorlarsa egzersiz yaparken sakatlanmaya daha meyillisiniz.


6- Liseden sonra aldiginiz kilolari hesaplayin.


Liseden mezun olduktan sonra kaç kilo aldiginizi hesaplayin. Amerikan Kanser Arastirmalari Enstitüsü’ne göre 5 kilodan fazla aldiysaniz kansere yakalanma riskiniz artmis olabilir.


7- Kahvaltidan önce “Toksik yaglarinizi” kontrol edin.


Sabah kahvalti etmeden sirt üstü yere uzanin ve karninizi gerin, karniniz düz ise sagliklisiniz. Eger düz degilse vücudunuzda vücudunuzda toksik yag olustugu anlamina gelebilir. Bu yaglar organlarin çevresini sararak kanser, diyabet ve kalp rahatsizligi gibi hastaliklarin önünü açabiliyor.


8- Belinizi ölçün.


Uzmanlara göre eger bel ölçünüz kadinlarda 81 santimden, erkeklerde 91 santimden kalinsa kalp rahatsizligi riskiniz yüksek demektir.


9- Basinizin agrima sikligi nedir?


Eger sik sik basiniz agriyorsa duygusal yükünüz agir demektir ve bu bagisiklik sisteminizi zayiflatmanin yani sira kalp rahatsizligi riskinizi de artirabilir.


10- Odaklanma kapasitesi


12 gülen surat arasinda 1 aglayan surat olan bir çizelge düsünün. Eger ilk önce aglayan surati saptiyorsaniz iyi bir dikkat seviyesine ve kabiliyetli bir bellege sahipsiniz. Eger yüzü görmeniz birkaç saniye aliyorsa odaklanma kapasitenizi artirmaya çalisin. Bunun için ayni anda birkaç is yapmaktan kaçinin.


11- Göz kapagi ile alerji testi.


Alt göz kapagini asagiya dogru çekin ve içeriye bakin, eger parke tasini andiran küçük yumrulara rastliyorsaniz alerjik olabilirsiniz.


12- Ates troid iliskisi.


Sabah uyandiginizda atesinizi ölçün. Eger 37 derecenin altinda bir vücut isisina sahipseniz troid probleminiz olabilir.


13- Nefes alip verisinizi kontrol edin.


Eger sinüsleriniz tikali ise ve rahat nefes alamiyorsaniz alerjiniz ya da sinüzitiniz var demektir.


Bu testin sonucunda belirlediginiz durumlar hakkinda mutlaka bir uzman doktora danisin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder