21 Mayıs 2011 Cumartesi

Günümüzün vebasi sayilan sismanlik hastaligi ve tedavisi, hastaligi önleme yollari masaya yatirildi. Neredeyse her iki kisiden birinin saglik sorunu olarak kabul edilen obeziteyle savasta en önemli anahtar, kisilerin beslenme egitimi. Iki noktaya dikkat ederek bu hastaligin olusumunu ve gelisimini önlemek mümkün aslinda. Bunlardan birincisi daha tok kalmanin yolunu bilmek. Insan vücudu ana yakit kaynagi olarak glikozu, yani sekeri kullanir. Biz glikozu vücudumuza karbonhidrat türü yiyeceklerden aliriz. Bazi karbonhidratlar kan sekerini hizli yükseltirler. Yani seker yükü yüksek yiyeceklerdir. Buna “glisemik indeksi” yüksek besinler denir. Böyle bir besin tüketildiginde, vücutta ani insülin salinimi olur. Hizli salinan yüksek insulin, ortamdaki sekeri kullanir. Ikinci fazda hizli kullanilan seker ortadan kalktigi için, hemen akabinde acikma, seker orani yüksek yiyecekleri kisinin caninin çekmesi, yemekten sonra halsizlik, bitkinlik gibi sikayetlerin ortaya çikmasi ve bu bitkinlikle basa çikabilmek için daha yüksek miktarda tekrar yemek durumu ortaya çikabilir. Bu durumda kilo alimi kaçinilmaz olur. O halde glisemik indeks kavrami iyi bilinirse daha az yemek düsünmek ve daha tok kalmak basarilmis olunur.


 


Glisemik indeksi yüksek besinler; sofra sekeri, bal, pekmez, reçel, helva, lokum, çikolata ve içine sofra sekeri giren her türlü tatli sayilabilir. Bununla birlikte muz, incir, üzüm, kavun, karpuz gibi meyveler; beyaz un, pirinç, beyaz makarna, patates, havuç, bezelye, misir gibi sebzeler sayilabilir. Glisemik indeksi düsük olan yiyeceklere baktigimizda, daha eksi meyveler (kivi, erik, portakal, mandalina, greyfurt, eksi elma, ananas…), kuru baklagiller, bulgur, esmer unlar ve esmer makarna sayilabilir. Beslenme aliskanliklari Burada çok önemli bir kavram var. Glisemik indeksin düsük olmasi, o yiyecegin kalorisinin düsük oldugunu göstermez. Söyle ki, bir dilim esmer ekmek ve bir dilim beyaz ekmek arasinda kalori farki çok yoktur. Beyaz ekmek yediginizde daha çok yiyesiniz gelir ve daha çabuk acikirsiniz. Esmer ekmek daha çabuk doyurur ve daha uzun süre tok tutar. Günlük beslenme yasantimizda mümkün oldugu kadar çok glisemik indeksi düsük besinleri seçelim. Glisemik indeksi yüksek yiyecekleri asla tek basina yememeye özen göstermek gerekir. Özellikle protein orani yüksek bir yiyecek, süt, yogurt, ayran böyle yiyeceklerin yanina eklendiginde hem daha uzun süreli tok tutar, hem de hafif de olsa metabolizmayi hizlandirarak daha hizli kilo vermeyi saglar. Ikinci en önemli kavram, daha düsük yagli yemeyi becerebilmektir. Yaglar dünyadaki en yüksek kalorili yiyeceklerdir. Yiyeceklerin üzerine yag eklendiginde, yiyecegin mevcut kalorisi iki-üç kat artabilir. Özellikle metropol hayatinda hazir gida tüketimi son derece yaygindir ve bu yiyeceklerin yag orani lezzeti artirabilmek için çok fazladir. O nedenle, siz siz olun, yiyecekleri seçerken daha az yagli olmasina özen gösterin. Yani çitir, kitir, pane, kizartilmis, kremali, mayonezli, hazir pastane ürünleri, disarida kiymadan yapilmis köfteler tüketilmezse kilo kontrolü daha kolay olur. Ise, yaptiginiz yemeklere koydugunuz yagi yari-yariya azaltarak baslatabilirsiniz. Bununla birlikte yiyeceklerin glisemik indeksine de dikkat ederseniz kilo kontrolünüz o kadar kolay olur


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder