21 Mayıs 2011 Cumartesi

Iyi bir günes koruyucunun tasimasi gereken 5 özellik
Günes kremlerinin üzerinde yazan SPF degerleri yeterli miktarda günes kremi sürüldügünde yani ideal miktarda elde edilecek degerdir. Örnegin; etiket bilgisindeki SPF degeri elde etmek için en az yarim tatli kasigi günes kremi yüz bölgesine sürülmelidir. Daha az uygulama SPF 30 olarak bildirilen degerin ciltte SPF 7’lik bir etki göstermesine yol açar. Bu nedenle tüm günes kremlerinde bolca uygulayiniz diye yazmaktadir. Az sürmek ya da uygulamayi tekrarlamamak, ciltte olusturulan SPF degerinin çok düsmesine yol açar. SPF 50 olan günes kremi az uygulandiginda ciltteki SPF koruma degeri SPF 2.7’ye kadar düsmektedir.
1- Kokusuz ve renksiz olmali
2- Suya ve terlemeye dayanikli olmali
3- Tahris edici özellikleri olmamali
4- UVA ve UVB’ye karsi koruyucu olmali
5- Koruyucular günese çikmadan 30 dakika önce sürülmeli ve su, terlemeyle etkinliginin azalacagini düsünerek dört saat arayla yenilenmeli.


Deri tipinize göre koruyucu seçin!
UV isinlarinin deride olusturdugu etkiler deri tiplerine göre degisiklik gösterir. Etkiler, derinin melanin miktari ve günese maruz kaldiktan sonra melanin üretebilme kapasitesine göre degisir. Hem akut etkiler hem de kronik etkiler açik tenli cilltlerde daha fazla görülür.


GÜNES KREMI NE KADAR SÜRÜLMELI?
Standart olarak bes tip deri vardir;
Tip I deri: Kolay yanar, asla bronzlasmaz.
Tip II deri: Seyrek olarak bronzlasir.
Tip III deri: Hafif yanar, genellikle bronzlasir.
Tip IV deri: Çok nadiren yanar, her zaman iyi bronzlasir.
TiP VI deri: Asla yanmaz günese duyarsizdir, siyah irk.


BEBEGiNiZi GÜNESTEN KORUYUN
* Bebek ve çocuklara özel günes koruyucular seçmeliyiz.
* Suda geçen aktiviteler nedeniyle suya uzun süre dayanikli koruyucular tercih edilmelidir.
* Günese çikmadan 10 – 15 dakika önce koruyucu sürelmelidir.
* Koruyucu suda geçen aktivitelerden sonra dört saati beklemeden kullanilmalidir.
* Günes koruyuculari kurulanmaya veya sürtünmeye dayanikli degildir. Kurulandiktan sonra da koruyucu sürmeliyiz.
* Günes koruyucuyu her yere yeterli miktarlarda sürün. Yüz bölgesinde bebek ve çocuklar için yarim çay kasigi, yetiskinler için bir çay kasigi ürün kullanilmalidir.


Hamilelikte güneslenme
Gebelikte hormonlarin etkisiyle günes lekelerinin arttigi, özellikle son aylarinda alin, burun ve elmacik kemiklerinin üstünde ortaya çikan kirmiziligin (yani gebelik maskesi) belirginlestigi bilinmektedir.
Gebelik dönemlerinde güneslenmenin bir diger sakincasi da anne adayinin su kaybina duyarliliginin artmasidir. Yazin asiri sicaklar ve günes, bol miktarda sivi kaybina, bu durumun da günes çarpmasina yol açmasi ihtimali daha siktir. Fazla sivi kaybi, bebege giden kan miktarini azaltmaya yol açmasi nedeniyle oldukça önemlidir. Bu nedenle hamileler, bu günlerde sivi alinimi normalin en az iki katina çikarmalidir. En az 40 faktör korumali günes kremleri kullanilmali, 45 dakika güneslendikten sonra bir saat serin yerde dinlenilmelidir.


Solaryum tehlikeli mi?
Belli bir dozun üstündeki miktarin, cilt tipine bagli olarak deri kanserlerini ortaya çikarma riskini tasidigi artik kabul edilmektedir. Çocukken fazla günese maruz kalmanin daha sonraki yillarda melanom, bazal hücreli kanser gibi habis deri hastaliklarinin gelisiminde rolü oldugu arastirmalarla gösterilmistir. Bu etkileri bildigimize göre sadece hos görünmek için güzellik merkezine gidip UV etkisine maruz kalmak ne derece dogrudur?


Gençler arasinda ‘trend’ oldu
Günes isinlarina kiyasla güvenli oldugu iddia edilen solaryumun yasalara göre sadece UVA vermesi gerekirken UVB salinimi da yapabildikleri ve ayrica UVA’nin yüksek yogunlugunun da tamamiyla zararsiz olmadigi bir gerçektir. Birçok bilimsel arastirma özellikle 35 yas öncesi yogun kullanimda daha sonraki yillarda deri kanseri olusma riskini artirdigini göstermistir.
Solaryuma girmek isteyen kisiler çogunlukla açik deri tipine sahip, güneste zor bronzlasan, günes yanigi gelistirebilecek kisiler oldugu ve bu nedenle yapay bronzlasmayi tercih ettikleri için risk faktörlerinin zaten ne kadar yüksek olabilecegi ortadadir. Maalesef son yillarda gençler arasinda bronzlasma ya da solaryum konusunda bir bagimlilik gelistigi konusunda bulgular da çalismalarla ortaya konulmaya baslanmistir. Günes isinlarinin riskleri ve korunmanin önemi hakkinda yayinlar son yillarda artmakla birlikte yeterli olmadigi açiktir ancak yapay bronzlasma hakkinda bilgilendirme maalesef daha da yetersiz kalmaktadir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder