21 Mayıs 2011 Cumartesi

KULLANMA SEKLI:
Kereviz haslanmis sebze olarak, salatasi ve çorbasi yapilarak yaygin sekilde tüketilen bir gida maddesidir. Özellikle güney Avrupa mutfak geleneklerinde, fransiz mutfaginda, ABD’de Loisiana yemek kültürlerinde önemli yeri vardir.
Kereviz tohumlari tatlandirici baharat olarak kullanilir. Baharatlik amaca dönük kereviz tohumu yemeklik tuz ile karistirilarak ‘ kereviz tuzu ‘ adi altinda piyasaya sürülür ve yemeklerde ve kokteylerde olagan tuza alternatif bir ürün olusturur.
Kereviz içindeki etkin maddeleri sebebiyle kokulu olup karacigerin saglikli çalismasina yardimci olarak siroz olusmasina engel olur, hastaligi tedavi de eder. Kansizliga karsida etkili olan kerevizi 1 lt suya bir avuç küp küp dogranmis kerevizi atarak haslayip, günde aç karnina 3 bardak haslayip tüketebilirsiniz. Yapragini da ayni amaç ve demir eksikligi için kullanabilirsiniz.
Kereviz besleyici, metobolizmayi hafif sürette tahrik edici ve güçlendirici bir sebzedir. Gida seklinde alinabildigi gibi, kereviz suyu da çikarilabilir. Toz veya kapsül seklinde de piyasada bulunmaktadir. Kerevizin sifali ürün olarak kullaniminda öncelikle idrar söktürücü ( diüretik ) özelligi akla gelmektedir.
Böbrek tasi için pirasa, maydanoz ve kerevizin sikilmis sulari veya 5 dk. haslanmis sulari düzenli olarak her gün aç karna sabahlari 1 su bardagi 3 ay boyunca, 3 haftalik kürler halinde birer hafta ara vererek içilmelidir.
YAN ETKILERI:
Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.


Kaynak : Prof.Dr.Ahmet Maranki

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder